Invata sa impui limite copilului cu dragoste

/ / Modificat: 2016-12-20
Invata sa impui limite copilului cu dragoste

Una dintre cele mai dificile incercari ale parintilor este mentinerea echilibrului dintre autoritate si iubire in relatia cu micutul. Cele doua pot fi insa compatibile si tu poti invata sa-i impui copilului limite cu dragoste.

Parintii pot uita adesea faptul ca micutii vor aprobarea lor, astfel ca stabilirea limitelor cu dragoste si cu un limbaj pozitiv poate rezolva multe probleme si poate fi o solutie care te ajuta sa eviti conflicte inutile.

Pentru a avea un copil ascultator, parintii trebuie sa inceapa sa-l invete pe micut disciplina din jurul varstei de 2 ani. La aceasta varsta, copiii nu tin insa bine minte regulile si parintii trebuie sa dea dovada de multa rabdare.

Foto: azbyka.ru

Impune limitele cu dragoste

O imbratisare si o vorba buna pot fi exact lucrul de care are nevoie micutul tau atunci cand confrunta o situatie noua, care ii creeaza confuzie si frustrare.

Daca ii ignori iesirile micutului tau pentru un minut sau doua inainte sa reactionezi, ii dai timp sa se linisteasca si apoi ii poti distrage atentia cu o jucarie sau cu o poza. Nu-i va lua mult sa uite motivul pentru care era suparat si se purta asa cum stie ca nu are voie.

Compromisul este o unealta de o valoare inestimabila in orice relatie umana si functioneaza si cu copiii, atata vreme cat rezultatul negocierii este respectat de ambele parti. Atunci cand micutul tau mai vrea sa se joace desi este timpul sa manance sau sa se culce, negociaza cu el pana ajungi la compromisul de 5 sau 10 minute, apoi respecta termenul limita.

Copiii mici pot deveni uneori atat de agitati, incat nu te mai poti intelege cu ei. Solutia este un dialog de cateva minute in care il intrebi cateva lucruri despre activitatea care a incheiat-o, pana vezi ca s-a linistit complet si nu se mai poarta nepotrivit.

Tine cont de faptul ca un parinte nu trebuie sa fie nicio figura autoritara rece, nici cel mai bun prieten al copilului. Mentinand echilibrul si explicandu-i regulile in mod repetat, copilul va intelege in timp ca pedeapsa nu este nedreapta atunci cand incalca regulile, ci doar o consecinta fireasca a unui comportament nepotrivit. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comportament copii Stabilire reguli copii Pedepse copii Disciplina copii Impunere limite copii Dragoste copil parinte Comunicarea cu copii

Articole recomandate

Citeste si despre