Disciplineaza-ti copilul in 60 de secunde!

/ / Modificat: 2013-04-11
Disciplineaza-ti copilul in 60 de secunde!

Metoda de disciplinare a copilului intr-un minut presupune o strategie complexa, care nu se axeaza, in prima faza, pe comportamentul nepotrivit al celui mic, ci pe modul in care reactionezi tu la boacana pe care a facut-o. Potrivit specialistilor, reactiile parintilor pot avea un rol disciplinar esential, daca sunt controlate corespunzator.

Descopera cum sa reactionezi in fiecare din cele 60 de secunde ale acestui plan neconventional! Pentru a intelege mai bine cum functioneaza planul de disciplinare in 60 de secunde si ce trebuie sa faci pentru a-l pune in practica in educatia copilului tau, este important sa pornim de la un exemplu concret.

Vom ilustra metoda de disciplinare printr-un caz ipotetic care are ca subiect o problema de comportament a copilului. Sa spunem ca prichindelul tau a incalcat regula de a nu alerga prin casa si a daramat o vaza plina cu apa si flori de pe masuta din sufragerie.

pedepse_copii

Probabil ca prima ta reactie este sa te enervezi, agiti si sa tipi la el pentru boacana pe care a facut-o. Cei care au creat planul de disciplinare in 60 de secunde propun o noua abordare disciplinara a acestor tipuri de probleme de comportament ale copilului.  

Primele 10 secunde

Primele 10 secunde dupa ce constati boacana pe care a facut-o copilul sunt esentiale pentru intreg demersul planului. Tot acestea sunt si cele in care de obicei incepi sa tipi cat te tin plamanii la copil si sa il mustruluiesti bine. Incearca o alta abordare, pornind de la stapanirea nervilor (care tine de autoeducatie) si continuand cu:

  • indepartarea copilului de la locul faptei (mai ales daca sunt cioburi);
  • indepartarea celorlalti frati sau membri ai familiei din zona de conflict.

Secundele 10-20

Dupa ce muti copilul intr-o zona neutra a camerei in care a avut loc incidentul, este foarte important sa te postezi in fata lui, sa numeri in gand pana la 10 si sa iti stapanesti impulsul de a tipa la el.  

Secundele 20-30

Dupa ce ti-ai stapanit nervii si ai trecut peste impulsul de a tipa cat te tin rarunchii, urmatoarele 10 secunde trebuie sa te concentrezi asupra a ceea ce a facut copilul. Parintii fac greseala ca atunci cand cel mic face o boacana sa isi aduca aminte de toate comportamentele urate ale copilului din trecut si sa stabileasca severitatea pedepsei si in functie de ele.

comportament- copii

Concentreaza-te pe comportamentul actual al copilului si pe ultima boacana facuta si intreaba-l intotdeauna de ce a incalcat regula. Aflarea motivelor sau cauzelor care au dus la incalcarea regulilor de buna purtare este intotdeauna utila pentru a controla sau preveni astfel de probleme in viitor.

Intentia copilului reflecta adesea anumite nevoi si nu neaparat rautatea sau obraznicia, cum au multi parinti tendinta de a crede. De exemplu, este posibil ca un copil sa incalce constant reguli din nevoia de a primi mai multa atentie de la parinti, nu din dorinta de a fi rau sau obraznic.

Secundele 30-40

Indiferent de motivul pe care l-a avut, copilul trebuie pedepsit. Insa nu face acest lucru inainte de a discuta cauzele care au dus la alergarea prin casa si la spargerea vazei. In plus, este important sa il atentionezi, in cat mai putine cuvinte, despre pericolul la care s-a supus incalcand regula.

reguli_educatie_greseli

Explica-i ca acea vaza ar fi putut cadea pe piciorusele lui sau ca cioburile i-ar fi putut intra in talpi sau sari in ochi. Este important sa inteleaga ca regulile sunt necesare pentru siguranta lui si ca nu sunt un moft al tau, pentru a-l impiedica sa se distreze sau simta bine.  

Secundele 40-50

Penultimele 10 secunde ale "minutului disciplinar" trebuie utilizate pentru a stabili pedeapsa adecvata gravitatii gestului lui. Este important sa adaptezi metodele punitive la gradul de severitate a boacanei.

Cea mai eficienta metoda punitiva la copii mici este retragerea privilegiilor, prin interzicerea timpului de joaca afara sau la calculator, restrictii cu privire la folosirea unor jucarii preferate etc.

Secundele 50-60

Dupa ce ai stabilit pedeapsa, i-ai comunicat-o si i-ai explicat motivul pentru care este pedepsit (deoarece a incalcat regula), este momentul sa o pui in aplicare. Pentru a fi eficiente, pedepsele trebuie sa aiba aplicabilitate imediata.  

Tu crezi in eficienta metodei de disciplinare a copilului in 60 de secunde? Crezi ca sfaturile specialistilor sunt aplicabile in realitate sau sunt fanteziste? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Disciplina copii Metode disciplinare copii

Articole recomandate

Citeste si despre