Disciplina fara vinovatie

/ / Modificat: 2011-10-25
Disciplina fara vinovatie

Fiecare parinte vrea sa fie "perfect", iar limitele impuse copilului pentru a-l disciplina provoaca adesea sentimente de vinovatie. Afla cum sa-ti disciplinezi copilul renuntand la vinovatie.

Vinovatia provoaca adesea cele mai proaste decizii ale parintelui, iar micutul tau nu va ezita sa profite de situatie pentru a obtine mai mult control. Nu renunta la disciplina, dar renunta la vinovatie atunci cand impui regulile, este sfatul psihologilor.

Imparte corect responsabilitatile

Adesea, vinovatia apare cu precadere la un singur parinte, cel care este nevoit sa impuna regulile de disciplina, in timp ce al doilea prefera sa rasfete copilul. Este recomandat ca ambii parinti sa stabileasca regulile si sa impuna disciplina copiilor, pentru eliminarea sentimentelor de vinovatie.

Accepta-l pe "Nu"

Uneori trebuie sa refuzi cererile bizare ale copilului tau si de zeci de ori pe zi. Pentru a elimina vinovatia care se naste din restrictiile continue (si normale) pe care le impui copilului, accepta-l pe "Nu" ca o parte fireasca din datoria de parinte. Atunci cand te-ai saturat de el, raspunde-i copilului cu "Da, dar doar dupa ce..." oferind un raspuns pozitiv, dar in limitele disciplinei.
reguli_educatie_copii

Foto: mother.gr

Invata sa ignori crizele de personalitate

Crizele de personalitate ale copilului intr-un loc public ocolesc putini parinti. Specialistii spun ca singura reactie corecta este ignorarea micutului care plange si tipa. De cele mai multe ori, daca vede ca nu obtine nicio reactie, va renunta sa planga si se va linisti.

Da dovada de consecventa

Regulile trebuie respectate chiar si atunci cand simti ca esti la capatul puterii. Daca ii oferi o exceptie copilului tau, o va cere si pe a doua si vei fi nevoit sa te infrunti cu vinovatia pentru ca ai facut greseala sa cedezi si i-ai oferit o parghie de putere copilului.
impunere_limite_copii

Nu explica fiecare decizie

Intrebarea preferata a multor prescolari este "De ce" si un parinte care nu vrea sa spuna niciodata "Pentru ca asa spun eu" are si alte alternative pentru a lupta cu problema. Cand copilul tau te intreaba pentru a zecea oara de ce trebuie sa poarte centura de siguranta in masina, nraspunde-i scurt. Cuvintele "Asta e legea si daca nu vrei, nu mai mergi nicaieri" pot suna neplacut cand i le adresezi micutului tau, dar sunt necesare.

Accepta deciziile proprii si nu te mai simti vinovat pentru ca esti un parinte bun, care nu vrea un copil rasfatat. Micutii care nu invata sa respecte regulile nu vor deveni adulti bine adaptati.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Disciplina Comportament copii Copil Parinte

Articole recomandate

Citeste si despre