Cum vorbesti cu copilul despre foc si incendii?

/ / Modificat: 2011-09-21
Cum vorbesti cu copilul despre foc si incendii?

Focul reprezinta o atractie mare pentru multi copii, dar dupa ce o depasesc, micutii tai trebuie sa invete mai multe lucruri utile cu privire la prevenirea incendiilor. Instructajul complet cu privire la foc trebuie sa le ofere copiilor informatii concise cu privire la pericolele de incendiu si modul in care trebuie sa reactioneze intr-o situatie de urgenta.

Copiii trebuie sa afle de la parinti care sunt riscurile de incendiu:

  • surse de foc deschis (chibrituri, brichete, lumanari, aprinzator electric etc);
  • substante inflamabile;
  • instalatii electrice;
  • artificii.


Dupa ce le-ai explicat copiilor tai pericolele asociate cu focul, trimite-i in inspectie in toata casa. Cei mici trebuie sa identifice corect in fiecare camera a casei riscurile potentiale de incendiu si trebuie sa stie unde tii extinctorul si cum se foloseste, in cazul in care nu este niciun adult prin preajma.


Foto: photos.demandstudios.com

Prevenirea incendiilor si reactia corecta

Pentru ca micutii tai sa fie pregatiti in cazul unei situatii de urgenta, trebuie sa le explici cum sa paraseasca locuinta in caz de incendiu si care sunt rutele alternative pentru a ajunge in siguranta.

Asigura-te ca cei mici au inteles ca nu trebuie niciodata sa se ascunda in debarale sau alte locuri in care parintii sau pompierii nu i-ar putea gasi. Daca o camera se umple de fum, trebuie sa ramana cat mai aproape de podea si sa o paraseasca rapid.

Copiii tai trebuie sa stie care este reactia corecta in cazul in care hainele lor iau foc: sa se intinda pe pamant si sa se rostogoleasca pentru a stinge flacarile.

Daca folosesti lumanari parfumate, explica-le micutilor cum sa verifice intotdeauna daca sunt bine stinse inainte de a parasi camera.

Un instructaj complet cu privire la pericolele de incendiu trebuie sa includa si faptul ca focul poate fi un pericol la fel de mare si in afara casei, unde un chibrit aprins ar putea rani sau ucide alti copii. Daca totusi provoaca sau observa un foc scapat de sub control, copiii trebuie intotdeauna sa caute un adult pe care sa-l informeze de situatie.

Dupa ce l-ai "scolit" pe micutul tau cu privire la aceasta problema importanta, lauda-l atunci cand observa pericole de incendiu pe care tu nu le-ai vazut si tine cont de faptul ca exemplul tau este foarte important atunci cand vine vorba de siguranta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Incendiu Comunicare copii Comunicare parinti-copii Educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre