Cum explici copiilor pericolele si regulile de siguranta

/ / Modificat: 2011-10-11
Cum explici copiilor pericolele si regulile de siguranta

Lumea in care cresc astazi copiii este mai periculoasa decat cea din copilaria noastra, insa asta nu trebuie sa se tranforme intr-o grija sufocanta pentru cei mici.

Ca sa te asiguri ca micutul tau este in siguranta, trebuie sa discuti pericolele si regulile de siguranta cu el intr-o maniera cat mai rationala, care sa nu-i provoace cosmaruri sau sa-l faca sa ude patutul.

Atunci cand copilul incepe sa ia contact cu strainii si cu lumea periculoasa in care traim, este foarte important sa-l inveti regulile de siguranta fara sa-l infricosezi prea mult. Poti face acest lucru in cinci pasi simpli:

Ghideaza-te dupa personalitatea lui

Copiii care nu tin cont intotdeauna de regulile de siguranta ale parintilor pot avea nevoie de mai multa informatie asupra consecintelor actiunilor lor. Nu trata insa la fel un copil care te asculta si intelege limitele de prima oara cand i le prezinti.

Evita detaliile infricosatoare

Excesul de detalii poate speria copilul tau prea mult, astfel incat sa-i creeze o aversiune foarte puternica fata de pericole pe care le infruntam in fiecare zi. Atunci cand copilul vrea sa se joace cu un cutit, nu intra in detalii sangeroase, explica-i doar ca se poate rani cu el si nu este o jucarie potrivita.

Ofera-i analogii

Prescolarii inteleg mai bine conceptele noi atunci cand se muleaza pe experiente prin care au trecut deja. Introdu reguli noi de siguranta, explicandu-i ca au acelasi rol ca si centura de siguranta din masina sau casca pe care trebuie sa o poarte pe bicicleta sau pe role.

Explica-i planul de actiune

Cand decizi sa ii prezinti diverse pericole copilului tau, este o idee buna sa-i prezinti si un plan de actiune pentru situatiile periculoase. Daca incendiile il sperie foarte tare, adu-i aminte de reactia corecta pentru stingerea hainelor in flacari: rostogolirea.

Ia-l in serios

Cea mai mare greseala pe care o pot face parintii in discutiile despre pericole si siguranta este ridiculizarea temerilor nerealiste ale micutului. Chiar si dupa varsta scolara, parintii raman sprijinul cel mai important al copilului si trebuie intotdeauna sa-l ia in serios si sa-l asculte. Explica-i ce trebuie facut in orice situatie periculoasa fara sa te amuzi de frica lui. Daca il faci sa se simta pregatit, se va linisti.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Siguranta copil

Articole recomandate

Citeste si despre