Cum este afectat copilul crescut de un singur parinte

/ / Modificat: 2011-10-24
Cum este afectat copilul crescut de un singur parinte

Cresterea unui copil pe cont propriu este o sarcina dificila ce presupune o multime de provocari carora parintele singur este nevoit sa le faca fata. Si daca parentingul de unul singur are cateva efecte negative, acestea sunt contrabalansate de un numar de consecinte pozitive. Descopera, asadar, cum este afectat copilul crescut de un singur parinte!

Pentru inceput, este esential sa retii faptul ca micutul tau nu va deveni automat o persoana cu dificultati de adaptare, care va purta mereu stigmatul parentigului pe cont propriu. Inarmeaza-te cu iubire, rabdare si intelegere, iar copilul tau are toate sansele sa ajunga un adult responsabil, increzator in fortele proprii.

Pentru a sti la ce trebuie sa te astepti, iata care sunt efectele pozitive, dar si negative, ale parentingului de unul singur:

Legatura mai stransa

Un parinte singur va crea, in cele mai multe dintre cazuri, o legatura mai stransa cu cel mic. Intrucat este nevoit sa ii asigure copilului cele necesare si sa il asculte in permanenta, exista sansa ca acesta sa devina mai puternic si mai stabil decat in cazul in care ar fi fost crescut de ambii parinti.

Maturitate

Dat fiind faptul ca are o multime de responsabilitati, parintele singur are tendinta sa isi trateze copilul ca pe un "mic adult" de la o varsta frageda. Acest fenomen responsabilizeaza de timpuriu copilul, care se va maturiza mai repede si va intelege consecintele faptelor sale.

Foto: singleparenting34.com

Stres suplimentar

In pofida efectelor pozitive determinate de cresterea unui copil de catre un parinte singur, exista si o serie de consecinte negative, printre care se numara stresul la care este supus cel mic. Studiile au demonstrat ca micutii crescuti de un singur parinte au parte de mai mult stres, in comparatie cu aceia din familiile in care ambii parinti sunt prezenti, fapt care poate duce la scaderea randamentului scolar, gandire negativista si chiar depresie.

Nesiguranta

In corelatie cu punctul anterior, copilul crescut de un singur parinte are mai multe sanse sa dezvolte o nesiguranta in raport cu ceilalti. Cu alte cuvinte, socul separarii - cum este acela cauzat de un divort - se traduce prin dificultatea copilului de a stabili relatii cu oamenii din jurul sau, determinata de teama de a se deschide si de a fi ranit din nou.


Autor: Dana Saporan

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parinte Parenting Parinte si copil Mama singura Emotii copil Divort parinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre