Cum corectezi un copil laudaros

/ / Modificat: 2011-10-21
Cum corectezi un copil laudaros

Dupa varsta de 7 ani, copiii incep sa dezvolte o noua aptitudine cognitiva care ii determina sa-si vada propriile calitati la superlativ. Prin urmare, cei mici incep sa fie extrem de entuziasti in raport cu imaginea ideala pe care o percep despre ei insisi, incercand sa-i faca pe cei din jur sa le observe meritele. Cu toate ca iti doresti un copil increzator in fortele proprii, este important sa limitezi comportamentului sau laudaros.

Autocunoasterea aduce cu sine si un egocentrism accentuat, pe care unii copii il inhiba, iar altii il manifesta in mod exagerat.

De ce devine brusc laudarosul familiei?

O parte din prichindeii de varsta scolara apeleaza la evidentierea atuurilor proprii si a posesiunilor in fata colegilor pentru a suplini anumite probleme de socializare atunci cand trebuie sa se integreze intr-un grup social.
copil_laudaros

Foto: singleparentstown.com
Astfel, daca micutul tau se autointituleaza in fata tuturor "cel mai mare fotbalist din lume" sau se lauda cu averile impresionante ale familiei si ale rudelor, nu inseamna ca se afla pe cale de a deveni un grandoman. El vrea pur si simplu sa atraga atentia asupra sa, sustin psihologii.

"Sunt mai bun decat tine"

Spiritul competitiv isi atinge apogeul la varsta de 7 ani, cand copiii cred ca plasandu-i pe ceilalti intr-o pozitie inferioara isi ridica propriul statut in mediul social. Daca observi ca cel mic a facut un obicei din a-si jigni camarazii de joaca, explica-i de ce nu este bine sa raneasca sentimentele celorlalti.

Convinge-l ca poreclele si vorbele rautacioase o sa-i faca pe amicii lui sa-l excluda din cercul de joaca, dar ca generozitatea si modestia il vor face sa fie placut de oricine.

Nu-i permite sa se laude cu iPad-ul pe care l-a primit de ziua lui in fata prietenilor, mai ales cei din familii modeste. Roaga-l sa se puna in locul acestora si sa-si imagineze viata in conditii vitrege, fara jucarii si hainute frumoase. Vei vedea impactul puternic pe care empatia il poate avea asupra copiilor si cat de repede se va schimba in bine.
sfaturi_comunicare_copii

Lauda, oglinda complexelor

Un comportament laudaros ascunde intotdeauna un complex stringent, pe care copilul incearca sa-l ascunda pozand in ceea ce considera ca nu poate fi. Acorda o atentie sporita trasaturilor pe care el le scoate in evidenta si incearca sa discuti cu el despre acest lucru.

In cele din urma, laudarosul isi va marturisi anxietatea si astfel il vei putea ajuta sa-si invinga complexul si sa renunte la periculoasa obisnuinta de a epata in mediul social.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comunicarea cu copii Lauda copil

Articole recomandate

Citeste si despre