Copilul tau are nevoie de psiholog? Iata 6 semne

/ / Modificat: 2017-06-27
Copilul tau are nevoie de psiholog? Iata 6 semne

Decizia de a-ti duce copilul la terapie psihologica presupune parcurgerea unui proces dificil si tulburator. Unul dintre cele mai grele lucruri de determinat este identificarea momentul in care copilul are nevoie de ajutorul unui profesionist. Daca anxietatea copilului tau da semne ca scapa de sub control, iar tu si sotul tau va simtiti incapabili sa gestionati situatia, este cazul la apelati la serviciile unui specialist in psihologia copilului.

Cum recunosti semnalele de alarma

Din pacate, semnele care indica faptul ca micutul tau ar avea nevoie de un psihoterapeut nu sunt intotdeauna clare. Din cauza dispozitiei schimbatoare si imaturiatii copiilor mici, iti poate fi greu sa faci diferenta intre comportamentul obisnuit asociat diferitelor etape de dezvoltare si semnalele de alarma.

Lucrul cu un terapeut profesionist, specializat in comportamentul copiii mici cu probleme emotionale, ii va asigura copilului tau abilitatile si instrumentele necesare pentru a avea succes mai tarziu, in viata. In plus, te ajuta si pe tine, ca parinte, sa il cresti mai bine. Datorita varstei fragede, copiii mici nu au un vocabular bogat, care sa ii ajute sa comunice usor si sa-si exteriorizeze sentimentele intense care ii incearca. Este datoria parintelui sa identifice acele semnale non-verbale, pe care copilul cu probleme le emite.

Exista 6 semne majore care iti arata ca este nevoie sa iti duci copilul la psiholog. Constientizarea schimbarilor comportamentale si emotionale antrenate de o tulburare afectiva te vor ajuta sa intervii in timp util, pentru a-ti ajuta copilul sa depaseasca perioada grea prin care trece.

1. Copilul da dovada de agresivitate fizica

Copiii mici sunt impulsivi. Ei nu au ajuns inca sa stapaneasca notiunile de “autocontrol” si “autoreglare emotionala”. Din cauza acestei impulsivitati, ei ajung sa ia decizii nefericite sau sa faca lucruri gresite. Parintele il poate indrepta pe calea cea buna, dand dovada de rabdare, calm, capacitate de iertare si multa dragoste.

Daca un copil manifesta un comportament prea agresiv, in mod constant, inseamna ca metodele tale disciplinare nu functioneaza in cazul sau. Copiii care musca, lovesc alti copii sau sar la bataie nu pot fi ajutati doar prin discutii relaxate cu parintele. Ei au nevoie sa fie evaluati de catre un specialist, care va hotari cea mai buna abordare terapeutica in functie de particularitatile fiecarui caz in parte si de receptivitatea copilului la anumite sugestii.

2. Viata lui de zi cu zi este afectata

Atunci cand un anumit comportament negativ incepe sa interfereze cu viata de zi cu zi, este clar ca trebuie sa mergi cu copilul la psiholog. Acelasi lucru este valabil si in cazul copiiilor mici, care nu frecventeaza inca o colectivitate.

Cand comportamentul unui copil afecteaza modul in care functioneaza familia sau ajunge sa dicteze modul in care se va desfasura intreaga zi, cel mai probabil copilul sufera de o tulburare afectiva serioasa, cum ar fi anxietatea sau depresia.

3. Ai probleme de relationare cu partenerul

Problemele de comportament ale unui copil pot influenta negativ intreaga familie, inclusiv relatia cu partenerul de viata. Specialistii spun ca disputa pe marginea gestionarii comportamentului problematic al copilului poate provoca probleme de relatie intre soti.

Chiar daca nu esti convinsa de faptul ca certurile cu jumatatea ta au la baza comportamentul copilului, nu strica sa verifici daca exista sau nu o legatura directa intre cele doua fenomene. Cand iti este clar ca in familia ta lucrurile nu merg ca pe roze, disputele cu partenerul pot fi un indicator al starii de sanatate mentala a copilului.

4. Copilul tau are cosmaruri regulate

Este ceva obisnuit la copii sa viseze urat, din cand in cand. Dar cand cosmarurile se repeta la intervale regulate, este bine sa vorbesti cu un terapeut. Experimentarea unor cosmarurilor regulate este un indiciu pentru parinti ca exista o problema de fond, pe care copilul nu o poate gestiona. El are nevoie de ajutorul unui adult, pentru a intelege ce se intampla cu el si cum poate depasi perioada grea.

5. Copilul se confrunta cu anumite intarzieri in dezvoltare

Copiii se dezvolta in mod diferit, inregistrand rezultate diferite de-a lungul etapelor de dezvoltare normala. Daca copilul tau prezinta intarzieri semnificative in dezvoltare, trebuie sa aprofundezi problema.

Intarzierile de dezvoltare in domeniul vorbirii, limbajului sau utilizarii toaletei sunt indici ca terapia este necesara. Cere sfatul medicului pediatru, pentru a intelege mai bine ce reprezinta o intarziere in aceste arii de dezvoltare. Doar asa poti evalua in mod corespunzator in ce stadiu se afla copilul tau.

6. Copilul trece prin schimbari emotionale drastice

Ca parinte, cunosti cel mai bine personalitatea, obiceiurile si comportamentul copilului tau. Prin urmare, ai capacitatea de a observa o schimbare semnificativa in starea emotionala a celui mic. Daca acest lucru se intampla, atunci e timpul sa apelezi la psihoterapeut.

Schimbarile emotionale dramatice pot lua diverse forme, in functie de felul de-a fi al copilului. Daca banuiesti ca este ceva in neregula cu baiatelul sau fetita ta, urmeaza-ti instinctul matern si discuta problema cu un specialist.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Psiholog copil Probleme comportamentale copii

Articole recomandate

Citeste si despre