Copilul meu este timid. Ce pot sa fac?

/ / Modificat: 2012-11-16
Copilul meu este timid. Ce pot sa fac?

Copilul meu este timid, ce pot sa fac? Aceasta este una dintre cele mai frecvente intrebari adresate specialistilor de catre parinti, atunci cand personalitatea copilului pare ca este dominata de introspectie si timiditate. Aceasta trasatura de caracter poate fi corectata la varste fragede, astfel incat cel mic sa devina un adult capabil sa profite de toate oportunitatile vietii.

Timiditatea in copilarie nu pare a fi un dezvantaj foarte mare, insa consecintele sale se resimt puternic mai tarziu in viata. Copilul timid va deveni un adult cu acelasi defect, cu probleme de adaptare sociala si incapabil sa isi controleze emotiile. Iata ce poti sa faci pentru a-ti ajuta micutul sa fie mai dezinvolt si mai sociabil.

Natura timiditatii

Copiii pot fi timizi in mai multe feluri, din diverse motive si in situatii anume. Daca vei ajunge sa ii intelegi natura timiditatii, vei sti cum sa actionezi corect, in functie de nevoile puiului tau. Copilul este timid doar in public sau si acasa? Se simte stanjenit in prezenta adultilor sau a altor copii? Nu se poate exprima cand toata lumea il priveste?

Toate aceste detalii conteaza, pentru ca ele iti arata sursa problemei si locul in care sa aplici solutiile, conform necesitatilor celui mic.

Cateodata, copiii se confrunta cu ceva mai mult decat pura timiditate. Exista o serie de tulburari psihologice care ii afecteaza pe cei mici, precum Sindromul Asperger (incapacitatea de a interpreta si respecta reguli sociale), tulburarile anxioase, problemele de empatizare cu alti oameni etc.

Daca banuiesti ca micutul tau ar putea avea o problema similara, discuta cu un psihoterapeut pentru a elimina de la inceput aceasta sursa a timiditatii.

Modelul unui comportament social increzator

Odata ce ai exclus alte cauze patologice din spatele firii timide a puiului tau, poti sa aplici o tehnica eficienta, care nu da niciodata gres: ofera-i modelul unui comportament social increzator prin propriul exemplu.

  • Angreneaza-ti copilul in activitati sociale. Fii comunicativa si initiaza conversatii, arata-i ce inseamna sa fii deschis si politicos.
  • Fa o lista cu lucrurile pe care ai vrea sa le faca micutul tau timid (sa vorbeasca relaxat cu alti copii, sa initieze conversatii, sa raspunda fara emotii la intrebarile strainilor etc), apoi asigura-te ca faci toate aceste activitati de fata cu el.
  • Fii prietenoasa. Zambeste mai mult si saluta persoanele cu care va intalniti zilnic.
  • Ofera complimente celorlalti si lasa-ti copilul sa observe raspunsul pozitiv pe care il primesti de la destinatari.
  • Exprima-ti multumirea sau nemultumirea de fata cu copilul tau si arata-i ce inseamna sa isi exteriorizeze emotiile si parerile.
  • Inscrie-te la un curs impreuna cu cel mic! In acest mod, puteti sa va faceti prieteni si sa ii arati cum este bine sa se comporte in grupurile sociale.

Exista si un set de greseli pe care le poti face in acest demers, responsabile cu alimentarea timiditatii copilului:

  • Nu traversa strada doar pentru a evita intalnirea cu cineva cunoscut.
  • Nu iti face copilul sa se simta stanjenit in public.
  • Nu critica alte persoane in public.
  • Nu te blama pentru lucrurile pe care le-ai facut si au avut un rezultat prost.
  • Nu il mustra aspru pe cel mic atunci cand greseste si nu il jigni.

Alte lucruri care iti ajuta copilul sa scape de timiditate sunt reuniunile frecvente cu familia sau cu prietenii lui, discutiile despre ce inseamna sa interactionezi pozitiv cu ceilalti si stimularea stimei sale de sine (prin complimente, recompense, incurajari).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Timiditate copii Copil timid Solutii copil timid

Articole recomandate

Citeste si despre