Ascultarea activa in familie

/ / Modificat: 2011-12-09
Ascultarea activa in familie

Daca stii sa asculti, comunicarea in familie revine mai usoara, iar conflictele pot aparea mai rar. Afla ce efecte poate avea ascultarea activa in familie. Spre deosebire de auzit, care este o activitate pasiva, ascultarea activa implica atentie si absenta intreruperilor. Atentia pe care o acorzi micutul tau atunci cand purtati o discutie il poate face sa se simta mai iubit, mai apreciat si il va face sa apeleze la tine fara rezerve atunci cand are o dilema.

Afla care sunt gesturile si atitudinile care contribuie la ascultarea activa si cele care o submineaza.

Gesturi care ajuta ascultarea activa


Ascultarea activa implica atentia si consideratia pe care o astepti si tu de la orice adult cu care porti o conversatie. Ia in serios opiniile micutul tau si cere-i sa le argumenteze. Asculta-i explicatia fara intreruperi, inainte de a-i prezenta contraargumentele tale.

Limbajul trupului este foarte important in ascultarea activa. Pastreaza contactul vizual si atinge-l pe micutul tau ca sa intelegea ca beneficiaza de toata atentia ta.

Atunci cand conversatia pe care o ai cu micutul tau este cu adevarat importanta, evita si intreruperile din exterior. Daca suna telefonul mobil, vei putea reveni tu mai tarziu cu un apel.

Foto: readmas.ru

Asculta copilul cu empatie. Incearca sa te pui in situatia lui si sa vezi daca si tu ai reactiona in acelasi mod si renunta la atitudinea defensiva pentru a intelege cu adevarat problema.

Intrebarile care incep cu "De ce..." sau "Cum..." lasa loc micutului tau sa se exprime mai clar decat cele care cer un raspuns de tip "Da" sau "Nu".

Cand pui intrebari suplimentare sau ceri micutului sa explice ceva, spune-i si ceva despre tine, pentru a transmite cat mai clar mesajul ca il asculti si ca tii cont de spusele lui (ex. "Si eu ma simteam prost in copilarie cand invatatoarea tipa la mine. Ce ti-a zis mai exact?").

Gesturi nerecomandate in ascultarea activa


Pentru a beneficia de toate beneficiile ascultarii active, exista si cateva gesturi si atitudini pe care este recomandat sa le eviti. Acestea submineaza ascultarea activa, iar eforturile tale vor fi inutile.

Una dintre cele mai des intalnite greseli este grabirea copilului. Atunci cand nu poti purta o discutie cu el, roaga-l sa mai astepte, nu-l grabi si nu incerca sa-i completezi tu propozitiile.

Daca il grabesti, micutul tau va intelege fie ca tu simti ca iti pierzi timpul atunci cand il asculti, fie va simti ca esueaza atunci cand incearca sa comunice cu tine.

Evita constructiile de tipul "Bine, dar..." sau "Asa este, dar..." care pot lasa micutului impresia ca te-ai hotarat ce reactie vei avea inainte ca el sa termine de vorbit.

O alta capcana pe care este recomandat sa o eviti este cea a intrebarilor suplimentare. Pune-le doar atunci cand explicatiile sunt necesare, prea multe intrebari tangente, il pot face pe micut sa-si piarda firul gandurilor.

Pe cat posibil, incearca sa tii minte ceea ce iti spune micutul pentru a nu-i pune intrebari la care ti-a raspuns deja. Folosing principiile ascultarii active, vei reusi sa comunici mai bine cu copilul si sa-l faci sa te consulte si mai tarziu, cu privire la lucrurile importante din viata lui.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Familie Atentie Comunicare Comunicarea cu copii

Articole recomandate

Citeste si despre