Ai un copil rasfatat? Asa recastigi controlul asupra lui!

/ / Modificat: 2016-11-24
Ai un copil rasfatat? Asa recastigi controlul asupra lui!

Il recunosti foarte usor: este de cele mai multe ori obraznic, vrea tot timpul cate ceva si este gata sa faca o criza in public daca este refuzat. Acesta este portretul clasic al copilului rasfatat! Micutul ajunge sa se comporte ca si cum totul i s-ar cuveni, in mare parte, din cauza parintilor, care pentru a-si vedea copilul fericit si multumit, ii satisfac toate poftele ajungand, pe aceasta cale, sa faca anumite greseli in educatia lui. 

Portretul copilului rasfatat

Copilul rasfatat este pretentios, egocentric si nerezonabil. Isi doreste mereu alte lucruri materiale, indiferent cat de multe are deja. Isi manifesta dorintele la modul imperios si insistent, dar satisfacerea dorintelor nu il multumeste decat pe termen scurt. Prin urmare, vine cu noi solicitari, si are pretentia sa ii fie indeplinite cat mai repede. 

Un copil rasfatat va cauta sa obtine mereu foloase materiale de pe urma celorlalti. Este posesiv cu lucrurile sale si refuza de multe ori sa le imparta cu altii.

De multe ori, copilul rasfatat manifesta un comportament agresiv, nascut fie din impulsivitate, fie din dorinta de razbunare. Refuza sa-i asculte pe ceilalti, incalcand reguli si trecand limita. Are o atitudine dominatoare ÅŸi este lipsit de respect fata de parinti, bunici sau profesori. Este impulsiv, lipsit de autocontrol si incapabil sa faca fata frustarilor.

Accesele colerice sunt la ordinea zilei, atunci cand vorbim de un copil rasfatat. El a ajuns sa se comporte asa pentru ca a observat ca parintii sai cedeaza imediat atunci cand face o criza si ii satisfac imediat toate poftele.

Rasfatul, o forma a dependentei de placere

In termeni psihologici, rasfatul presupune un flux continuu de placeri de moment, care trec foarte repede si creeaza dependenta. Placerile de moment isi au rostul lor, atat ca trebuie atent dozate, pentru a nu deveni obisnuinta. Un copil caruia i se satisfac mereu placerile de moment, va dori mai mult si mai mult.

Gandeste-te la copilulul care primeste in fiecare zi o jucarie noua. Acest gest devine banal, prin repetitie. Mai mult, copilul se va plictisi foarte repede de noua jucarie si abia daca mai are rabdare sa astepte momentul in care va primi un nou cadou. In cazul in care parintii inceteaza sa ii mai aduca jucarii zilnic, copilul va resimti o stare de frustrare si profunda nefericire.

De ce isi rasfata un parinte copilul?

Niciun parinte care isi rasfata copilul nu trebuie judecat sau catalogat drept un parinte rau. Intentia sa este fara doar si poate una buna. Tendinta de a-si rasfata copilul are, de cele mai multe ori, una dintre urmatoarele cauze:

- Vrea sa il vada mereu fericit;

- Isi doreste sa ii asigure o copilarie lipsita de griji;

- Este prea permisiv;

- li lipseste capacitatea de a-si refuza copilului;

- A avut o copilarie marcata de lipsuri;

- Il lasa prea mult in compania bunicilor care nu ii fac toate poftele.

Parintele care isi rasfata copilul trebuie doar sa constientizeze ca metoda de educare aleasa de el nu este cea mai potrivita. Cu efort si vointa, copilul poate fi educat sa fie mai mai responsabil, mai adaptat si mai pregatit pentru viata.

10 greseli de educare

Iata cele mai frecvete greseli de educare pe care le fac parintii:

• Fac din dorintele copilului prioritatea lor principala, plasandu-l mereu in centrul atentiei;

• Il ignora cand se joaca cuminte in camera lui, ratand astfel ocazia de a consolida importanta comportamentului pozitiv;

• Acorda atentie copilului doar cand se miorlaie sau plange;

• Nu reusesc sa impuna copilului limite clare de comportament;

• Nu sunt consecventi in aplicarea regulilor;

• Isi obliga copilul sa faca lucruri care nu sunt pe placul lui, dandu-i astfel ocazia celui mic sa-si sfideze parintii;

• Nu trag copilul la raspundere pentru greselile lui;

• Ii ofera copilului cadouri din motive gresite, cum ar fi o noua bicicleta in locul celei vechi, de care s-a plictisit;

• Cedeaza in fata crizelor de furie ale copilului;

• Se poarta ei insisi ca niste copii rasfatati, vaicarindu-se si plangandu-se din diverse motive in fata copilului.

Vestea buna este ca orice invat are si dezvat. Rasfatul poate fi corectat, atat vreme cat parintii identifica cauza corecta a acestui comportament si sunt dispusi sa isi schimbe ei insisi maniera de abordare si educare a copilului.

Sfaturi utile pentru parinti

Iata ce le recomanda psihologii parintilor care au tendinta sa-si rasfete prea mult copilul:

Petrece timp de calitate cu copilul tau

Adevarata iubire neconditionata, pe care parintele o nutreste pentru copilul sau nu trebuie sa ia forma unor obiecte materiale, oferite copilului zilnic. Ii poti face copilul fericit petrecand timp cu el, jucandu-va impreuna sau vizionand un film in familie. Calitatea timpului petrecut cu copilul este cea care conteaza, si nu cantitatea cadourilor pe care i le oferi.

Pregateste-l pentru viata

Copilaria este nu doar o varsta a inocentei, ci si o perioada in care cel mic invata cum sa se descruce in viata. Parintele este dator sa il invete cum sa faca fata si momentelor mai dificile, in care nu are poate avea parte de tot ceea ce isi doreste. Cu alte cuvinte, micile frustrari, atata timp cat nu sunt percepute ca dureroase de copil, au un rol benefic in maturizarea sa emotionala si sociala.

Fii ferm, nu autoritar

Orice copil are nevoie de disciplina si de o rutina zilnica, pentru a se dezvolta armonios. Ca parinte, nu trebuie sa fii nici prea indulgent, nici foarte sever. Fii ferm si consecvent, stabilind reguli clare de la bun inceput. Daca te-a suparat si ai decis ca nu mai are voie sa se joace la calculator toata saptamana, nu anula pedeapsa a doua zi. Aceasta lipsa de consecventa va fi interpretata de copil drept o slabiciune pe care el o poate exploata. Se va transformarea intr-un mic tiran in familie, care te va manipula mereu.

copil_rasfatat

Daca ai decis ca ora 21:00 este ora de culcare a copilului, nu e cazul sa-i ceri parerea, sa eziti sau sa cedezi in fata insistentelor repetate. Impune-ti decizia luata cu fermitate, care sa transpara din cuvintele alese, tonul vocii, privire si gesturi. Tonul ferm, categoric, transmita intotdeauna calm si siguranta. Cel mic va simti ca jocul "cu focul" s-a terminat, ca tu detii controlul ca parinte si ca nu are rost sa mai insiste sa il mai lasi inca cinci minute dupa ora de culcare la televizor.

Invata sa spui NU!

Nu te lasa prada fricii ca poti pierde dragostea copilului tau, daca nu ii faci toate poftele. Si nici nu te feri sa il dojenesti, atunci cand greseste. Daca tu eviti sa iti confrunti copilul, acesta va ajunge intr-un final sa te domine. El va dicta, iar tu te vei supune. Mai mult, atunci cand te vei fi nevoita sa il refuzi, reactia lui va fi una exagerata, va veti certa si intre voi va incepe o adevarata lupta pentru putere.

Pentru a evita un astfel de scenariu, trebuie sa inveti sa il si refuzi. Explica-i cu blandete ca de ce nu ii poti oferi un anumit lucru la un moment dat. Copilul trebuie sa inteleaga ca un refuz al parintelui nu este sinonim cu retragerea afectiunii. Pur si simplu nu dispui de toate resursele materiale necesare in acel moment.

Nu-ti proiecta propria nefericire asupra copilului

Daca ai suferit in copilarie ca nu ai putut avea parte de ceea ce ti-ai dorit, ai grija sa nu cazi in extrema cealalata, oferindu-i copilului tau orice, chiar si fara sa ceara. Nu faci decat sa-ti indepinesti, prin copil, in mod inconstient, propriile tale dorinte de cand te aflai la o varsta frageda. Fericirea copilului tau nu poate sa stearga suferinta pe care ai traita in copilarie. In plus, copilul nu va intelege de ce ii oferi atat de multe lucruri de care el nu are nevoie si, prin urmare, nu va sti sa aprecieze gesturile tale.

Acest scenariu este in detrimentul relatiei parinte-copil. Ca mama sau tata vei trai dezamagire cand vei constata ca fiul sau fiica ta nu apreciaza ceea ce faci pentru ei. Copiii tai, pe de alta parte, vor trai cu cu sentimentul de datorie si vinovatie fata de parinti.

Nu lasa bunicii sa-ti submineze autoritatea de parinte

Orice bunic isi iubeste nepotii si ar face orice pentru ei. Si cum exista o masura in toate, bunici trebuie sa inteleaa, la fel ca si parintii, ca nu este benefic pentru un copil sa i se faca toate poftele. In plus, ei nu trebuie sa intervina in discutiile dintre tine si copilul tau. Daca iti stirbesc autoritatea, copilul poate deveni confuz la inceput si nu va mai sti pe cine sa creada. Mai tarziu, va profita de slabiciunea bunicilor, pe care ii poate trasforma in aliati cu care sa lupte impotriva ta.

Tu ce alte sfaturi despre corectarea comportamentului unui copil rasfatat cunosti?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Semne copil rasfatat Rasfat copil Copii rasfatati

Articole recomandate

Citeste si despre