10 moduri de evitare a certurilor intre frati

/ / Modificat: 2014-08-13
10  moduri de evitare a certurilor intre frati

rivalitate_fratiCerturile intre frati sunt frecvente in toate familiile cu mai multi copii. Acestea sunt normale, iar rivalitatea intre frati este considerata o etapa fireasca din dezvoltarea copiilor. Chiar daca uneori sunt inevitabile, exista cateva trucuri cu ajutorul carora limitezi numarul certurilor si scandalurilor dintre fratiori.

Ignora unele certuri dintre ei

Chiar daca pare contra-educativ, uneori functioneaza. Multi copii apeleaza la scandaluri micute in ideea de a atrage atentia parintilor. Atentie, aplica acest truc doar daca cearta nu pune in niciun fel siguranta copiilor in pericol.

Trateaza-i la fel pe toti

Nu incerca sa iei partea unuia sau altuia. Nu faci altceva decat sa nasti vinovati si victime si sa ii faci sa-si poarte pica unii altora. Pune-i pe toti in aceeasi "oala" si daca este cazul, pedepseste-i pe toti!

Incurajeaza cooperarea dintre ei

Implica-i adesea in proiecte si jocuri care presupun cooperare. Il poti implica si in lucruri sau activitati pentru familie care ajuta in acest scop. Trebuie sa le explici cat de importanta este cooperarea pentru ca toata lumea sa fie fericita si lucrurile sa mearga ca pe roate.

Aplica disciplina pozitiva in educarea copiilor

art_disciplina-copilDisciplina pozitiva se bazeaza pe accentuarea si incurajarea comportamentelor pozitive. Acesta este un mod excelent de a creste copii calmi, non-agresivi care sa stie cum sa se poarte in diverse situatii.

Daca te concentrezi pe purtarea lor negativa, nu faci decat sa incurajezi acest tip de comportament. Lauda-l atunci cand se poarta frumos si cand se joaca amiabil cu fratiorii lui. Copiii adora sa fie laudati si apreciati!

Fii un exemplu pentru ei

Poarta-te asa cum ti-ai dori ca micutii sa se poarte intre ei. Daca permiti copiilor sa vada certuri ocazionale intre tine si alte persoane, ei vor crede ca acesta este cel mai potrivit mod de a rezolva probleme sau ca este un comportament pozitiv pe care-l pot adopta si ei.

Invata copiii sa rezolve conflictele pe cale pasnica

model_pozitiv_mama_copilAtunci cand fratiorii au un conflict, primul impuls va fi sa tipe unul la altul si sa se loveasca intre ei. Acum este momentul sa intervii si sa ii ajuti sa descopere alte cai de solutionare a problemelor dintre ei.

Evita sa pedepsesti prea des copiii

Daca pedepsele fac parte frecvent din viata copiilor, acestia devin frustrati. Uneori, ele sunt inevitabile, insa este bine sa fie cat mai rare. Mergi pe mana infruntarii consecintelor actiunilor lor. Stabileste un sistem de reguli-consecinte (are efect pe termen lung) si lasa-i sa infrunte consecintele actiunilor lor, atunci cand nu sunt in pericol.

Ai grija cum reactionezi cand se cearta

Daca vei tipa si te vei infuria pe cearta lor, atunci se va isca un scandal monstruos in casa. Cel mai important este sa le arati ca se pot solutiona problemele si fara tipete, urlete si lovituri.

Nu le oferi motive de cearta

semne_iubire_copiiNu crea in mod voit situatii conflictuale intre frati. Gandeste-te dinainte la situatii care pot isca scandaluri intre ei. De exemplu, daca unui copil ii cumperi o masinuta albastra si celuilalt una rosie, atunci exista sansa sa apara conflictul. Daca amandoi primesc masinute rosii, adio cearta!

Iubeste-i si apreciaza-i zilnic

Iubirea este cel mai frumos si stimulent instrument pentru incurajarea unui comportament pozitiv intre frati. Spune-le mereu cat de mult ii iubesti si demonstreaza-le asta in fiecare zi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Certuri frati Rivalitate frati Comportament copii Disciplina copii Educare copii Educatie copii Metode educatie moderna Comunicare copii Iubire copii parinti Relatie parinti copii Model pozitiv parinti

Articole recomandate

Citeste si despre