Copilul tau ar putea fi agresor? Iata 9 semne precoce

/ / Modificat: 2017-09-27
Copilul tau ar putea fi agresor? Iata 9 semne precoce

Este greu pentru parinti sa accepte ideea ca proprii lor copii pot fi agresori intr-o situatie conflictuala. Daca ai observat, insa, ca baiatul sau fetita ta au un comportament rautacios fata de alti copii, acest lucru ar trebui sa iti ridice niste semne de intrebare. Uneori, semnele precoce ale comportamentului agresiv sunt extrem de evidente pentru parinti, insa acestia au tendinta sa le respinga, punandu-le pe seama traversarii unor etape de dezvoltare intense, care antreneaza modificari de comportament sau reactii extreme. Alteori, astfel de comportamente sunt puse pe seama schimbarilor hormonale care au loc in adolescenta.

Totusi, parintii ar trebui sa se ingrijoreze atunci cand copilul incepe sa devina agresiv sau cand agresivitatea tinde sa devina un comportament obisnuit.

Forme de agresivitate la copii

Agresivitatea la copii imbraca doua forme: fizica si relationala. Agresivitatea fizica include lovirea, datul cu piciorul sau luarea unor lucruri cu forta, in timp ce agresivitatea relationala implica excluderea cuiva, raspandirea de barfe despre alte persoane sau bataia de joc. Din pacate, astfel de comportamente pot debuta la varste fragede.

Ultimele cercetari sustin ca agresivitatea se poate manifesta inclusiv la copiii de gradinita, luand forme variate, de la ascunderea pantofilor, distrugerea unor fotografii si folosirea unor cuvinte urate, pana la refuzul de a sta langa un anumit copil. Semnele de agresivitate la copiii mici sunt mai usor de observat, deoarece sunt mai vizibile, ceea ce inseamna ca parintii trebuie sa ramana vigilenti si sa nu permita perpetuarea unor astfel de comportamente.

9 semne precoce ale comportamentului agresiv la copii

1. Lipsa empatiei

Abilitatea de a intelege modul in care alti oameni se simt, este foarte importanta in viata. Ea poate avea un rol crucial in cazul copiilor mici, mai ales cand acestia au conflicte de la egal la egal. Specialistii au remarcat ca empatia este aproape absenta in cazul copiilor cu comportament agresiv.

Daca ai constatat ca unul dintre copiii tai are probleme legate de intelegerea emotiilor celorlalti, nu ezita sa intervii. Poti cere sfatul unui specialist pentru a-ti ajuta copilul sa invete cum sa-si dezvolte capacitatea de a empatiza.

2. Problemele de comportament

Un copil care prezinta un istoric lung de probleme de comportament risca sa se transforme in agresor. In general, copiii care sunt temperamentali, se supara extrem de usor si au tendinta sa se ia la bataie cu alti copii, prezinta un risc mai mare de a deveni agresori. Desi temperamentul unui copil se poate modifica pe masura ce creste, observarea timpurie a comportamentelor problematice ar putea elimina riscul ca cel mic sa se transforme intr-un "bully". 

3. Atractia fata de copiii care isi bat joc de altii

Anturajul pe care si-l fac copiii, chiar si atunci cand sunt mici, este un indice al tendintelor comportamentale si al alegerilor pe care le vor face mai tarziu. Daca micutul tau se simte atras de cei care rad de alti copii si tinde sa lege relatii de amicitie cu toti batausii, este posibil sa manifeste si el tendinte agresive mai tarziu. Aceasta mentalitate de grup se poate manifesta atat la copiii mai mici, cat si la prescolari. Ca parinte, este de datoria ta sa veghezi asupra relatiilor de prietenie pe care le leaga copilul tau.

4. Nevoia excesiva de atentie

Cei mai multi copii isi doresc ca adultii sa petreaca timp cu ei si sa ii rasfete, in sensul bun al cuvantului. Dar cand atentia pe care o primesc nu ii satisfice catusi de putin, este posibil ca problema de fond sa fie mai grava decat iti inchipui.

Copiii agresivi simt nevoia de popularitate. Vor sa fie puternici si sa detina mereu controlul. Dorinta de a fi considerat "masculul alfa" duce la exercitarea puterii asupra altor copii in moduri nesanatoase.

5. Capacitatea de manipulare

Cand te gandesti la copii batausi, iti vine automat in minte imaginea unui copil mai mare care agreseaza fizic un copil mai mic. Cu toate acestea, agresivitatea imbraca cel mai adesea forme emotionale, cum ar fi bataia de joc. Copiii agresori sunt extrem de priceputi la manipulare si recunosc foarte usor un copil mai slab de inger. Cu alte cuvinte, comportamentul manipulator al copilul este in stransa legatura cu tendintele sale spre agresivitate.

6. Folosirea comentariilor negative

Copiii mici sunt recunoscuti pentru sinceritatea lor bruta. Exista insa o diferenta intre lansarea unei observatii si lovirea unui coleg de scoala. Copiii pot spune multe lucruri rautacioase care ranesc si-i fac pe alti copii sa se simta prost. Aceasta "luare peste picior" este considerata si ea o forma de agresiune.

7. Testarea limitelor

Nu este ceva neobisnuit pentru un copil sa vada cat de departe poate ajunge in incercarea de a-si cunoaste limitele. Copiii care isi testeaza limitele frecvent, incalcand toate regulile impuse, aluneca pe panta comportamentului agresiv.

8. Acumularea furiei

Frustrarea constanta poate fi unul dintre cei mai evidenti indicatori ai comportamentului agresiv. Copiii care se comporta ca si cum ar fi vesnic nemultumiti de felul in care merg lucrurile, pot avea dificultati mari de exprimare a sentimentelor de durere sau furie. Prin urmare, se descarca pe alti copii pe care ii percep ca fiind mai slabi.

9. Problemele de somn

Un alt semn precoce al agresivitatii este reprezentat de problemele cu somnul. Ultimele cercetari in domeniu au demonstrat ca exista o legatura clara intre tulburarile de somn si nivelul de agresivitate manifestat de copiii care nu se odinesc suficient.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Semne bully Agresivitate copii Probleme comportament copii Copil agresiv Agresivitatea fizica Reactii parinti copil agresiv

Articole recomandate

Citeste si despre