Prima zi de scoala: 11 sfaturi care sa te scape de stres

/ / Modificat: 2016-08-23
Prima zi de scoala: 11 sfaturi care sa te scape de stres

Ca orice parinte, iti doresti sa ii asiguri copilului tau o prima zi de scoala distractiva si lipsita de stres. Cu putina pregatire, acest lucru este posibil. Expertii in cresterea si educarea copilului au intocmit o lista cu 11 sfaturi, care sa te ajute sa adaptezi programul familiei la nevoile copilului, aflat in pragul unui nou an scolar.

Ultimele cercetari in domeniu avanseaza ideea ca cel mai important factor care asigura performanta scolara a copilului este implicarea parintelui in educatia lui. Iata cum iti poti ajuta copilul sa aiba un an scolar bun.

1. Stabileste programul de somn

Expertii te sfatuiesc sa incepi sa iti culci copilul cu 10-15 minute mai devreme, in fiecare seara, cu cateva saptamani inainte de inceperea scolii. In felul aceasta, ii vei asigura o tranzitie usoara de la programul lejer de vara la noul program de toamna. In timpul anului scolar, copiii ar trebui sa doarma inca de la 9 seara, mai ales daca sunt in ciclul primar si au cursuri incepand cu ora 8 dimineata.

Copiii din ciclul gimnazial care invata dupa-amiaza ar trebui sa mearga la culcare cel tarziu la ora 10. Si ei au nevoie sa se trezeasca devreme pentru a lua micul dejun si pentru a-si invata lectiile.

2. Organizeaza-te din timp

Nu lasa totul pe ultima suta de metri! Programeaza din timp o vizita la pediatru sau la medicul de familie, pentru a obtine adeverinta care sa ateste ca micutul tau este "apt pentru studiu". Nu strica sa cumperi rechizite si haine noi cat mai devreme. Poti prinde difertie promotii in luna august, care sa te ajute sa economisesti bani frumosi.

Cand totul e pus la punct, nu mai ai nici un motiv sa te stresezi. Calmul tau va inspira o stare pozitiva copilului.

3. Ajuta-ti copilul sa se pregateasca

Implica-ti copilul in toate pregatirile pentru scoala. Ia-l cu tine la cumparaturi si lasa-l sa-si aleaga cutia pentru sandvisuri, suportul pentru creioane colorate si copertile pentru caiete. Exista o multime de modele de rechizite si materiale scolare in magazine, cu design amuzant. Distrati-va impreuna, alegand cele mai haioase modele.

4. Trece in revista rutina scolara

Familiarizeaza-ti copilul cu rutina scolara, vizitand unitatea de invatamant si discutand despre mediul scolar. Daca scoala are un website, accesati-l impreuna si vizualizati fotografiile din galerie. Turul virtual al scolii este de mare ajutor, mai ales daca este primul an de scoala pentru copilul tau sau l-ai mutat la o unitate de invatamant noua.

5. Pune bona sau bunicii in tema cu noul program al copilului

Inainte de a incepe scoala, discuta cu cei care vor avea grija de copil, dupa ce revine de la cursuri. Fie ca este vorba de bunici sau bona, acestia trebuie sa cunoasca noul program al copilului. Stabiliti impreuna cine va merge sa il ia de la scoala, in cazul in care este prea mic pentru a se intoarce singur acasa.

6. Fa cunostinta cu invatatorul sau dirigintele

Construieste o relatie cu invatatorul sau educatorul inainte de inceperea scolii. Da-i indicii despre problemele pe care copilul tau le-a avut in aniii anteriori si informeaza-l in ce activitati ai vrea sa te implici. Unele cadre didactice prefera comunicarea prin e-mail, altii prefera intalnirile fata in fata. Asigura-te ca veti putea comunica, indiferent de metoda.

7. Impartaseste-i copilului amintirile tale

Povesteste-i copilului tau despre propriile tale experiente cu scoala si incearca sa mentii mereu un ton optimist si o atmosfera pozitiva. Vorbeste-i despre profesorii tai preferati, despre prieteniile pe care le-ai legat in scoala si care dainuie si acum sau despre proiectele amuzante in care te-ai implicat ca elev.

Daca te-ai confruntat cu probleme in timpul scolii, s-ar putea sa iti fie greu sa iti ascunzi sentimentele fata de copilul tau. Fa tot ce poti ca sa pastrezi optimismul si atitudinea pozitiva. Incearca sa iti separi propriile amintiri de experienta copilului.

8. Fii calma

Inceputul unui nou semestru poate fi un motiv de stres in familia ta, avand in vedere ca toata lumea se implica in organizare. Incearca sa eviti haosul si sa ramai relaxata. Daca tu esti impacata cu lucrurile, sunt sansa mari ca si copilul tau sa se simta la fel. Ramai calma si promoveaza o viata de familie armonioasa. In felul acesta iti feresti copilul de stres si ii induci sentimentul de siguranta.

9. Pregateste-te cu o seara inainte

Cu o seara inainte de deschiderea scolii, emotiile sunt la cote maxime. Este momentul ideal sa te pregatesti pentru ziua cea mare. Pune totul la vedere: rucsacul pentru scoala, hainele si celelalte lucruri de care vei avea nevoie de dimineata. Apoi relaxeaza-te. Fa seara placuta, pregatind o cina speciala in familie sau un desert festiv. In felul acesta, vei petrece timp de calitate cu cei dragi.

10. Fii gata la timp

Odata sosita ziua cea mare, tine-te de plan. Daca ai pregatit totul din timp, nu mai ai niciun motiv sa fii anxioasa sau sa te grabesti. Bucura-te de dimineata si iesi pe usa de mana cu copilul zambind.

11. Planifica activitati distractive

Fa o mica sedinta de familie si decideti impreuna ce puteti face amuzant dupa terminarea orelor. Chiar daca vei fi nevoita sa dai o fuga pana la supermarket, ca sa cumperi ultimele rechizite, profita de iesirea in oras pentru a te distra impreuna cu copilul. Opriti-va la mall sa vedeti un film sau mergeti la pantinoar.

Distractia dupa prima zi de scoala va elimina tot stresul pe care il poti resimti.

Tu cum iti pregatesti copilul pentru prima zi de scoala? Ce sfaturi utile pot oferi celorlalte mamici, pentru a scapa de stres? Impartaseste-ne experienta ta, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Ghidul tau in 7 pasi pentru inceperea scolii: sfaturi simple pentru mamici

Back to school: o suta de sfaturi utile pentru tine si copilul tau

7 pasi simpli ca sa iti pregatesti copilul pentru scoala

Cum iti pregatesti copilul pentru primul an de scoala?

7 trucuri pentru a organiza orarul familiei tale

12 sfaturi utile pentru a avea un an scolar bun!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prima zi de scoala Pregatire scoala copii Program scoala Inceperea scolii copii Organizare an scolar mamici

Articole recomandate

Citeste si despre