7 sfaturi pentru a usura intoarcerea copilului la scoala

/ / Modificat: 2016-08-11
7 sfaturi pentru a usura intoarcerea copilului la scoala

Vacanta de vara se apropie de final, iar gandurile copilului zboara, cu tristete, spre prima zi de scoala si spre inceperea unui nou an scolar, presarat din plin cu teme, examene si materii care ii vor da batai de cap. Pe masura ce se apropie data inceperii scolii, observi ca micutul tau este din ce in ce mai trist, retras si izolat? Nu lasa stresul reintoarcerii la scoala sa se instaleze comod in starea si sanatatea copilului tau! Iata 7 sfaturi utile prin care sa faci reintoarcerea la scoala mai usoara!

Mai sunt doar cateva saptamani de vacanta si, chiar daca multi copii inca nici nu se gandesc la ziua in care vor incepe din nou scoala, exista si micuti pe care gandul ca acea zi este din ce in ce mai aproape ii intristeaza si le afecteaza buna dispozitie.

Indiferent daca micutul tau ignora acea zi sau deja ia in calcul si se streseaza pe tema reintoarcerii in bancile scolii, este important sa incepi de pe acum sa il readaptezi, treptat, la mediul scolar. O adaptare progresiva il va ajuta sa resimta mai putin stresul si anxietatea de a fi luat prin surprindere de terminarea vacantei.

Vorbeste-i despre prima ta zi de scoala

Chiar daca mai e ceva timp pana atunci, este important sa familiarizezi copilul cu ideea reintoarcerii la scoala.

Pe de-o parte, ii poti aduce aminte de momente frumoase pe care le-a trait anii trecuti in prima zi de scoala. In acelasi timp, ii subliniezi cat de distractiva si placuta poate fi revenirea la scoala. Pe micut nu il vor mai acapara toate gandurile legate de note, ascultari si examene, chiar inainte sa inceapa anul.

De asemenea, pentru a mai relaxa atmosfera si pentru a-i arata ca scoala poate fi un univers frumos, nu doar stresant, povesteste-i peripetii si experiente amuzante din primele tale zile la scoala.

Ajuta-te de carti de povesti cu teme specifice

Cea mai buna metoda prin care poti face copilul sa vorbeasca despre sentimentele si emotiile care-l incearca in aceasta perioada si sa il faci sa se deschida in fata ta este sa ii citesti o carte cu o poveste legata de acest subiect.

Povestile care implica aventurile unor copii care trebuie sa se reintoarca la scoala si cum reusesc ei sa treaca peste emotiile negative si sa se bucure de scoala il ajuta pe micutul tau sa vorbeasca mai usor despre ce simte si sa treaca mai usor peste starile neplacute care il incearca. Copilul se identifica cu personajele, simte trairile lor si ia aminte la felul in care vad personajele de poveste lucrurile. Reuseste astfel sa depaseasca mai usor starea proasta pe care i-o da gandul la revenirea la scoala.

Vizitati scoala cu cateva zile inainte de inceperea noului an scolar

Vizita la scoala inainte de inceperea scolii este utila pentru pregatirea micutului pentru noul an scolar, mai ales pentru copiii care abia pasesc pentru prima oara in curtea unei scolii.

Insa si micutii veterani ai scolii pot fi dusi cu o saptamana sau cateva zile inainte pe la scoala, doar pentru a se readapta mediului si a nu resimti o trecere brusca de la vacanta la scoala.

Nu trebuie sa programati special o vizita la scoala. Poti crea un traseu de plimbare care sa treaca prin fata scolii sau il poti duce intr-un parculet de langa institutie si poti profita, cu aceasta ocazie, sa vizitati un pic si curtea scolii si sa va aduceti aminte impreuna de momentele bune petrecute de copil acolo.

Planifica revederea copilului cu colegii de scoala

Nu lasa copilul sa se reintalneasca cu prietenii lui cei dragi de la scoala abia in momentul in care pasesc pe portile institutiei.

Dupa aproape 3 luni de vacanta, sa ii vada brusc, din nou, abia in prima zi de scoala, nu va fi foarte placut. Sunt prea multe lucruri care sunt noi in acea zi, plus presiunea reinceperii scolii, care pot da peste cap starea micutului.

Organizeaza de pe acum intalniri de joaca cu colegii de scoala, astfel incat micutul sa restabileasca din timp legatura cu ei si sa nu se simta anxios cand se va reintalni cu ei la scoala.

Jucati-va "de-a scoala" sau "de-a profesorul si elevul"

Este timpul ca micutul sa stea din nou in banca de la scoala, chiar daca este una imaginara, sau sa devina profesor pentru tine. Jucati-va de pe acum "de-a scoala" sau "profesorul si elevul" si creati tot felul de scenarii legate de ore, clase, note, lectii etc. In acest fel, copilul se va familiariza si se va obisnui din nou cu tot ce inseamna scoala, dar intr-un mod hazliu si distractiv, fara stres si anxietate.

Introdu mai mult temele pentru scoala in programul copilului

Temele de vacanta sunt cel mai mare cosmar al distractiei si bunei dispozitii unui copil. De fiecare data cand aude de facut teme, gandul ii zboara numai la joaca sau la alte activitati de vacanta interesante.

Chiar daca pana acum le-a tot amanat sau le-a facut doar atunci cand a dorit el, de acum este timpul sa treaca la un program stabil de facut teme. Incearca sa introduci ora de facut teme o data pe zi sau la doua zile, in functie de cat de multe lectii si probleme are de parcurs pana la inceperea scolii.

Faceti impreuna cumparaturile pentru scoala

In apropiere de inceperea anului scolar, mergi, ca in fiecare an, dupa cumpararea celor trebunicioase copilului pentru scoala. De la carti, caiete, creioane, penar, ghiozdan sau hainute, toate au un rol special in pregatirea copilului pentru revenirea la scoala, daca il iei cu tine in magazine.

Luandu-l cu tine la cumparaturi, ai ocazia sa il mai familiarizezi pe prichindel cu ideea ca reincepe scoala. Va puteti distra copios impreuna cumparand rechizite pentru scoala si discutand despre ce frumos va fi in noul an.

De fiecare data cand ii vorbesti despre scoala, accentueaza partile ei pozitive. Aminteste-i ca si la scoala poate fi distractiv, ca se poate juca alaturi de copii si ca are ocazia sa incerce o multime de lucruri noi si interesante despre lumea inconjuratoare. Aminteste-i peripetiile si momentele memorabile pe care le-a trait la scoala si arata-i zilnic ca scoala nu este o povara, ci o calatorie minunata, presarata cu o multime de experiente frumoase, de care isi va aduce aminte cu drag mai tarziu.


Tu cum il pregatesti pe micutul tau pentru revenirea la scoala? Cunosti vreun truc sau secret prin care sa ajuti copilul sa nu resimta tristetea si anxietatea reintoarcerii in bancile scolii? Impartaseste-ne secretele tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Revenire scoala copii Scoala copii

Articole recomandate

Citeste si despre