4 lectii importante pentru copii inainte de inceperea scolii

/ / Modificat: 2016-08-11
4 lectii importante pentru copii inainte de inceperea scolii

Daca ai un copil care intra pentru prima oara in acest an pe portile scolii si abia face cunostinta cu mediul scolar, este indicat sa il pregatesti cu atentie pentru cateva situatii noi cu care va da piept ca elev. Copilul va trebui sa invete cateva lectii importante de igiena personala, sa fie manierat, sa manance singur, sa invete sa isi faca prieteni noi si sa fie sociabil. Iata cum pregatesti copilul pentru intrarea intr-o etapa cu totul noua in viata lui: scoala!

Bunele maniere

Chiar daca invatarea bunelor maniere incepe de la varste mult mai mici, este important ca pana la sunarea primului clopotel de la scoala, acestea sa fie bine puse la punct.

Invata-l principalele bune maniere in public si care sunt regulile de conversatie si dialog intre doua persoane.

Apelati la jocurile de rol pentru a imita situatia in care se intalneste cu doamna profesoara si cum trebuie sa o salute, cand sa vorbeasca si sa zica "te rog" sau "multumesc" etc.

Sa isi faca prieteni noi

In momentul in care copilul intra pe usa clasei, va da ochii cu colegii cei noi si oameni mari, pe care nu ii cunoaste si care i-ar putea creste nivelul de stres si anxietate. Ajuta-l sa inteleaga ca nu este singurul caruia ii va fi greu sa faca fata unei situatii noi si cum sa se comporte in astfel de situatii sau ce trucuri sa foloseasca. Da-i o bila antistres pe care sa o stranga puternic in mana, un creion pe care sa il smotoceasca etc.

De asemenea, invata-l cum sa isi faca prieteni noi. Ajuta-l sa aplice cel mai potrivit mod in care sa abordeze colegii de clasa pentru a se imprieteni cu ei. Repetati formulele de salut "buna, eu sunt...", "imi pare bine de cunostinta" etc. si ajuta-l sa initieze subiecte de conversatie interesante cu viitorii lui colegi.

Regulile de igiena personala

Din momentul in care intra pe portile scolii, copilul este singur si trebuie sa fie pregatit sa faca fata unor situatii de unul singur.

Dupa ce va fi lasat la scoala, copilul va merge singur la toaleta, va manca fara a fi supravegheat de tine, ca pana acum, va pune mana pe tot felul de lucruri si obiecte pline de microbi. Daca vrei sa te asiguri ca sanatatea lui este protejata, este important sa il inveti regulile de igiena personala.

Pentru a evita situatia neplacuta in care copilul s-ar putea scapa pe el, exerseaza si modul in care trebuie sa ceara voie profesoarei la baie inca de dinainte de a simti ca nu mai poate si ca se scapa pe el.

Invata-l si explica-i cat este de important sa nu se aseze direct pe capacul de wc de la toaleta scolii, sa se spele pe manute cu apa si sapun dupa ce foloseste toaleta, dar si inainte de a manca orice etc.

Sa manance singur

Pana acum, copilul tau era obisnuit sa i se puna mereu masa si sa fie ajutat sa pape unele alimente. De acum insa, micutul tau va trebui sa se descurce singur cand serveste pranzul de la scoala. Va fi nevoit sa isi scoata pachetelul, sa invete sa se spele pe manute inainte de a manca, sa nu plescaie, sa nu vorbeasca cu gura plina si sa stranga dupa el. Este important sa exersezi cu el astfel de abilitati, iar cea mai buna metoda ramane jocul de rol.

Ce alte lectii crezi ca trebuie sa mai stie copilul inainte de a incepe scoala? Care crezi ca sunt cele mai importante? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Inceperea scolii copii Revenire scoala copii Comportament copii scoala Bune maniere copii Disciplina copii

Articole recomandate

Citeste si despre