5 moduri de a intari relatia parinte-copil

/ / Modificat: 2011-06-09
5 moduri de a intari relatia parinte-copil

intarire_relatie_copil_mamaRelatia parinte-copil este una complexa si care tinde sa se consolideze in timp. Este important sa ai o relatie apropiata cu cel mic pentru ca acesta sa capete incredere in tine si sa il poti ajuta cand are nevoie sau este in pericol. Daca relatia ta cu copilul scartaie pe ici pe colo, noi iti sugeram 5 moduri prin care a poti intari si mai mult!

1. Calitatea timpului petrecut cu copilul conteaza, nu cantitatea

Multi parinti se scuza si incearca sa dea vina pe timp pentru lipsa de educatie sau pentru relatia distanta dintre ei si copilul lor. Traim intr-o societate in care parintii sunt nevoiti sa faca fata simultan indatoririlor de serviciu, problemelor personale si ingrijirii copilului. Poti sta cu copilul 24 de ore din 24 si relatia dintre voi sa fie la fel de rece si distanta si poti petrece cu el cateva ore pe zi si sa ai un copil relaxat, educat si apropiat de tine.

Trebuie ca acel putin timp pe care-l ai la dispozitie pentru copil sa fie fructificat la maximum! Momentele acelea trebuie sa fie relaxante, amuzante, dar si educative. Joaca-te cu el, citeste-i povesti, mergi cu el in parc sau pur si simplu vorbeste cu el despre grijile si temerile cotidiene si vei vedea ca poti consolida o relatie armonioasa chiar si cu putin timp la dispozitie.

2. Programeaza intalniri saptamanale cu copilul tau!

Fie ca este vorba de cate o discutie mai amuzanta sau ceva rapid, pe indelete, ca este o iesire la cofetarie sau la inghetata, nu uita sa pui in programul lui saptamanal astfel de evenimente speciale, numai intre voi doi. Faceti de fiecare data altceva si consulta-te intotdeauna cu el in ceea ce priveste activitatile din program. Intreaba-l ce ii place mai mult si lasa-l si pe el sa aiba ultimul cuvant.

art_1_mama-copil3. Adauga in programul zilnic un moment pentru conversatii cu micut!

Nu trebuie sa se intinda pe cateva ore. Micutul tau nici nu ar avea rabdarea necesara sa vorbeasca atata cu tine. Insa este important sa aveti stabilit in program acest "pahar de vorba" fie el si de 15 minute. O sa spui probabil ca vorbesti oricum toata ziua cu el, de ce trebuie sa programezi asta? Programarea acestui sfert de ora de taclale este importanta, pentru ca el sa stie ca zilnic are 15 minutele in care poate vorbi cu tine.

Ii da timp sa se gandeasca sau sa adune laolalta tot ce vrea sa iti spuna si sprijina comunicarea si apropierea dintre voi. Stie ca orice ar fi, el are momentul conversatiei cu mami sau cu tati. La inceput puteti vorbi despre orice. Temele principale vor fi gradinita, scooala, prietenii de joaca sau dorintele pe care le are. In timp, puteti crea subiecte si teme de discutie zilnice.

Poti stabili in fiecare zi subiecte educative sau preluate din cotidian, de exemplu frica, saracia, generozitatea, darnicia, emotiile despre care sa vorbesti cu el. Poti afla o mltime de lucruri despre copil in numai 15 minute de vorba.

familie_comunicare_copil4. Invata sa iti asculti copilul!

Ascultarea copilului presupune investirea atentiei si disponibilitatea pentru nevoile lui. Este extrem de important sa arati ca esti interesata de tot ce are de spus, ca este bagat in seama si ca se tine cont si de parerile lui In acest fel ii dovedesti cat este de important pentru tine, ca il iubesti si ca ii porti o afectiune asa cum numai cea dintre parinte si copil poate exista.

5. Spune-i cat de mult il iubesti si apreciezi in fiecare zi!

El te iubeste neconditionat si stie, chiar daca uneori are dificultati in a exprima acest lucru. Esti pentru el cea mai importanta persoana, in preajma careia se simte protejat si confortabil. Insa este important ca tu sa ii impartasesti zilnic - verbal si comportamental - iubirea si dragostea pe care i-o porti, pentru ca nu poate subintelege acest lucru.

Copiii mici au nevoie sa li se spuna si sa li se dea mura-n gura anumite informatii pentru a le putea insusi. Iar faptul ca este iubit si apreciat il va apropia si mai mult de tine si va consolida relatia dintre voi!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Relatia parinte copil Ingrijire copil Dragoste parinti copii Comunicare copii Atentie copii Organizare timp copii

Articole recomandate

Citeste si despre