Sunt insarcinata, nu pot fi concediata

/ / Modificat: 2017-06-14
Sunt insarcinata, nu pot fi concediata

Unul dintre miturile urbane care se sopteste din ureche in ureche, cu un zambet aproape infumurat, este cel al femeii gravide intangibile: "sunt gravida, nu ma poate concedia!". Serios?! Ar trebui sa stii ca iti poti pierde jobul, chiar daca ai un "colet" important la purtator. Sarcina nu opreste legislatia in loc si nici angajatorul nu ti se inchina. Asa ca citeste cu atentie ce ai de facut ca sa te protejezi.

Cum s-a nascut mitul de care va spuneam?

Din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, care spune ca salariata care anunta angajatorul despre starea ei de graviditate nu poate fi concediata din motive care au o legatura directa cu acest aspect.

Unde se opreste mitul de care va spuneam?

Unde "se rupe filmul"? La informarea angajatorului. Nu lasa bucuria ca ai ramas gravida sa iti ia mintile si nu uita ca, pentru a beneficia de protectie la locul de munca, salariata trebuie mai intai sa mearga la medicul de familie pentru a obtine un document care sa ateste ca este insarcinata. Mda, asta tot in OUG 96/2003 scrie, asa ca nu citi selectiv.

Apoi, daca tot ai obtinut o adeverinta medicala care sa iti ateste starea de graviditate, nu o tine pentru tine. Da-i-o si angajatorului, sa stie si el. Si nu face asta cand iti aduci tu aminte, ci in termen de maxim 5 zile lucratoare de la data eliberarii de catre medic.

Si totusi, poti fi concediata

Buuun, ai anuntat angajatorul in mod oficial ca esti gravida. De abia acum poti sa rasufli cat de cat usurata si sa crezi ca nu iti poti pierde jobul. Desi… realitatea este alta. Angajatorul te poate da afara in cazul in care firma se afla in reorganizare judiciara, dizolvare sau faliment. Atunci n-ai scapare, imi pare rau. De asemenea, te mai poate concedia disciplinar, daca ai savarsit o abatere disciplinara care nu are legatura cu starea ta de graviditate. Asa ca fii cuminte si nu-ti forta norocul.

Daca totusi angajatorul nu are toate tiglele pe casa si te concediaza din cauza starii tale de graviditate, nu sta cu mainile in san si nu iti plange de mila la lumina lumanarii. Poti contesta decizia de concediere in instanta, daca te grabesti. Mai precis, ai la dispozitie 45 zile de cand ai primit decizia. Hai ca poti!

Stai pe aproape, ca urmeaza si alte articole despre legislatie. Acesta e de abia inceputul. Sa nu spui ca n-ai stiut!

danaionescu.ro - Unele lucruri sunt atat de serioase, incat trebuie sa radem de ele!
Ne vedem pe Facebook.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Drepturi gravida

Articole recomandate

Citeste si despre