Instinctul matern - Credeai ca nu il ai? Il ai!

/ / Modificat: 2017-06-08
Instinctul matern - Credeai ca nu il ai? Il ai!

Suntem diferite: unele artiste, spirite umaniste, altele indreptate spre stiinta si lucruri concrete, persoane temerare sau dimpotriva, conservatoare, proactive si responsabile sau genul care se lasa duse de val. Dar un lucru il avem in comun, cand devenim mame: spiritul decizional in ceea ce ii priveste pe copii. Vrei-nu vrei, poti-nu poti, stii-nu stii, nu conteaza. Decizia iti apartine tie, dar ii afecteaza si pe ceilalti.

Etapele luarii unei decizii sunt cam aceleasi: incepi cu intrebari, continui cu o analiza si apoi cu un verdict. Si, oricat ai vrea sa arunci in anumite momente responsabilitatea pe umerii altcuiva, parca ceva din interiorul tau nu te lasa. Se cheama INSTINCTUL MATERN. Credeai ca nu il ai? Il ai, e acolo! Si el te ajuta sa iei o decizie pentru copilul tau atunci cand stiinta nu prea te convinge, cand sotul ridica din umeri, cand Internetul nu iti ofera raspunsuri si niciuna dintre prietenele tale nu a trecut prin acelasi lucru, cand mama ta e plecata in vacanta sau cand medicul nu poate fi gasit. Totul e sa ai incredere in instinctul tau. Pentru ca, da, in "mother's land", tu esti forumul decizional suprem iar instinctul e consilierul tau personal

Cu ce iti hranesti bebelusul? Doarme singur cu voi in pat? Ii faci vaccinurile? Cum alegi bona? Cum il disciplinezi si cum il responsabilizezi? La ce gradinita il dai? Montessori, Waldorf sau sistemul educational clasic? Cand il dai la scoala? Activitati optionale facem? Unde il trimiti in vacante? Uman sau real? Ii dai bani sau ii castiga singur? Cand il lasi sa isi ia carnetul de sofer? La ce facultate? Raspunsurile le gasesti in tine, ti le scoate instinctul la suprafata. Totul e sa nu ii inchizi usa in nas si sa nu va inchideti ambasadele.

De ce ii dai in cap instinctului matern? De ce conteaza mai mult parerea celorlalti decat a ta? De ce ceea ce scriu altii e mai potrivit pentru propriul tau copil? De ce crezi ca toti sunt mai specialisti decat tine? E copilul tau, cu tine comunica inainte de a da cu ochii de lumea asta, de la tine se hraneste si in ochii tai se uita cand are nevoie de indrumare. Instinctul tau matern il scaneaza cel mai bine. Nu-i lasa pe altii sa ia decizii pentru tine. Da, informeaza-te, consulta-te, dezbate, dar lasa instinctul tau matern sa fie ultimul bastion al deciziilor tale

Daca ar fi sa faceti o clasificare a factorilor care va influenteaza deciziile legate de copii, care ar fi pe primul loc? Hai, cu sinceritate la apel, va rog. Nu ne vede nimeni aici, nu ne stie nimeni. Suntem doar noi.

Dana Ionescu scrie despre umorul vietii cu doi copii, o pisica si un caine pe www.danaionescu.ro. Puteti citi articolele ei si pe pagina de facebook, iar aventurile si calatoriile intregii familii pot fi vizualizate pe canalul ei de youtube.  

danaionescu

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre