Lista vaccinurilor optionale

/ / Modificat: 2017-02-21
Lista vaccinurilor optionale

Legislatia din tara noastra prevede doar obligativitatea ca medicii sa asigure vaccinarea copiilor. Ramane la consimtamantul parintelui daca doreste sau nu sa isi vacineze copilul. Inainte de a lua orice decizie, discuta cu personalul medical calificat (medic neonatolog, pediatru, medic de famile sau epidemiolog), care te poate informa despre importanta, rolul si eventualele efecte adverse ale vaccinarii. Evita sa dai crezare revistelor sau blogurilor care nu sunt de specialitate. Decizia ta trebuie sa fie una informata, in raport cu ultimele studii medicale.

Vaccinurile optionale

Pe langa cele 10 vaccinuri obligatorii (anti-hepatita B, anti-tuberculoza, vaccinul impotriva rubeolei, parotiditei si pojarului, cele 5 vaccinuri hexavalente, pentavalente si tetravalente, vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion si vaccinul diftero-tetanic) exista 6 vaccinuri optionale, pe care parintii pot sa le cumpere. Intreaba medicul ce efecte secundare pot avea aceste vaccinuri si care sunt beneficiile administrarii!

1. Vaccinul anti-rotavirus

Rotavirusul poate cauza gastroenterocolita, o boala contagioasa care poate fi fatala bebelusilor. In Romania, 90% dintre copiii de pana la 5 ani sunt afectati de rotavirus, rata mortalitatii in randul acestora ridicandu-se la 30%. 46 de tari au inclus deja vaccinul anti-rotavirus in schema nationala de imunizari. Simptomele infectiei cu rotavirus se manifesta intre 3 zile si o saptamana si includ: diareea acuta, durerile abdominale, pierderea poftei de mancare, febra, varsaturile si deshidratarea.

Vaccinul antirotavirus se administreaza bebelusilor inainte de 6 luni, in doua doze, sub forma de picaturi. Pretul lui depaseste 500 de lei.

2. Vaccinul anti-pneumococic

Se recomanda impotriva infectiilor provocate de diferite tipuri de pneumococ, o bacterie gram-pozitiva care cauzeaza pneumonii, bronsite, otite, sinuzite si meningite. Din 2010, exista pe piata o versiune de vaccin pneumococic conjugat, care poate imuniza copiii impotriva celor mai periculoase 13 tipuri de Streptoccocus pneumoniae, dintre cele 90 existente.

3. Vaccinul anti-papilomavirus

Vaccinul anti HPV este recomandat fetitelor intre 9 si 11 ani, dovedindu-se ca inocularea la aceasta varsta protejeaza cel mai bine impotriva leziunilor precanceroase si canceroase la nivelul colului uterin. Odata aparuta infectia HPV insa, eficacitatea vaccinului scade vertiginos. Medicul iti poate da mai multe informatii in aceasta privinta si te poate lamuri in ce cazuri se poate administra vaccinul, odata depistata infectia.

Vaccinul se face in trei etape. A doua doza se administreaza la 2 luni de la prima, iar a treia, la 4 luni dupa a doua.

4. Vaccinarea contra varicelei

Varicela sau varsatul de vant este o boala infectioasa cauzata de virusul varicelo-zosterian, foarte raspandita la copii. Chiar daca vaccinul nu are o eficienta de 100%, el poate reduce substantial sansele infectarii sau severitatea simptomelor.

Se administreaza dupa varsta de 9 luni, in 2 doze, la interval de 6 saptamani. Vaccinul este contraindicat copiilor si persoanele grav bolnave, cu sistem imunitar compromis, copiilor alergici la neomicina sau gelatina ori celor care au facut transfuzii de sange.

5. Vaccinarea anti-meningococica

Vaccinul antimeningococic este destinat imunizarii impotriva septicemiei si bolii meningococice. Se administreaza intr-o singura doza, de regula dupa varsta de 2 ani. Meningita este o boala rara si periculoasa, fiindca clasificata ca urgenta medicala. Netratata imediat, meningita bacteriana are aproape intotdeauna consecinte letale. Cea mai grava forma de meningita este provocate de bacteriaNeisseria meningitidis.

Riscul de infectia cu meningococ este mai mare la copii si adolescenti. Grupa de varsta cea mai afectata este de 0-10 ani, cu riscul cel mai mare la copiii intre 3 si 12 luni. In Romania, in anii trecuti, s-au raportat 90 de cazuri cu meningita bacteriana, dintre care 10 au fost fatale, cei mai afectati fiind copii mai mici de 4 ani.

6. Vaccinare anti-hepatita A

Hepatita A este cauzata de infectia cu virusul HAV (virus ARN, clasificat ca picornavirus) si este o boala infectioasa acuta a ficatului. Cunoscuta si sub deniumirea de “boala mainilor murdare”, hepatita A se transmite cel mai frecvent pe calea fecal-orala (prin mancare sau apa infectate, sau direct de la purtator). Copiii sub 6 ani sunt, de regula, asimptomatici, insa adultii prezinta simptome precum: oboseala, icter, dureri de cap asociate cu febra, dureri abdominale, varsaturi).

Vaccinul anti-hepatic A se administreaza intr-o prima doza, dupa varsta de un an, urmata de o a doua doza, dupa 6-12 luni de la prima administrare. Ofera o imunitate care tine pana la 25 de ani dupa vaccinare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Imunizare bebelusi Vaccinuri

Articole recomandate

Citeste si despre