Testarea (screening-ul) auzului la nou-nascuti

/ / Modificat: 2011-02-17
Testarea (screening-ul) auzului la nou-nascuti

In primele saptamani dupa nastere, bebelusul va face mai multe teste si analize de rutina pentru a i se observa evolutia sanatatii. Unul dintre acestea se refera la evaluarea auzului nou-nascutilor, la abilitatea lor de a percepe anumite sunete care mai tarziu il vor ajuta la dezvoltarea limbajului. Afla ce trebuie sa stii despre screening-ul auzului la nou-nascuti!

De ce au nevoie nou-nascutii de screening al auzului?

Un numar relativ mic de copii se nasc cu probleme auditive, ceea ce inseamna ca acestia nu aud sunetele asa cum trebuie. Un test de screening special poate detecta aceste probleme la scurt timp dupa nastere. Detectarea cat mai rapida a acestora este vitala pentru dezvoltarea viitoare a limbajului si a vorbirii copilului.

De ce este important screening-ul la nou nascuti?

Hipoacuzia sau pierderea auzului este una dintre cele mai frecvente afectiuni auditive dupa nastere. Aproximativ 2% dintre copii sunt afectati. Este important ca deficientele de auz sa fie identificate inainte ca ei sa implineasca 6 luni. Daca se intampla acest lucru mai repede, respectivii copii au o mai buna sansa la a dezvolta aptitudini si abilitati echivalente cu ale copiilor care nu sufera de ele, atunci cand intra la gradi. Copiii carora nu li se identifica aceste probleme decat foarte tarziu (la 2-3 ani) pot suferi de deficiente ireversibile si de tulburari grave si permanente de vorbire, limbaj, precum si de abilitati cognitive scazute.

Care sunt copiii cu factor de risc crescut in aparitia problemelor auditive?

Toti copiii au parte de screening al auzului dupa nastere, insa exista o categorie de nou-nascuti la care acesta trebuie facut amanuntit. Aceasta categorie include copii nascuti din mame care:

  • au suferit diverse afectiuni in timpul sarcinii;

  • au un istoric familial cu afectiuni auditive;

  • au fost expuse la anumite medicamente cunoscute ca avand efect advers asupra auzului.

Alti copii care au nevoie speciala de acest screening sunt:

  • cei care s-au nascut prematur;

  • cei care au greutate mica la nastere;

  • cei care au fost deprivati de oxigen (hipoxia) sau au intampinat probleme in momentul nasterii;

  • care au o culoare a pielii galbuie (icter); 

  • care prezinta sindroame asociate cu pierderea auzului;

  • cei care au la nastere o forma anormala a capului sau a fetei;

  • care sufera de infectii la nastere ca citomegalovirus, sifilis, herpes, toxoplasmoza etc.;

  • Cei care primesc scor Apgar scazut.

Cum se desfasoara screening-ul auzului la nou nascuti?

Screening-ul nu este deloc dureros pentru copil. Este o metoda non-invaziva care presupune mentinerea copilului intr-o locatie linistita, in care trebuie sa stea cat mai nemiscat.

Asistenta sau medicul amplaseaza in urechea nou-nascutului o sonda mica care are montate un microfon si un difuzor. Prin aceasta se genereaza o serie de sunete. In momentul in care urechea interna proceseaza suneteele, se trimite un impuls electric catre creier. Acestea arata modul in care copilul raspunde la sunete.

Mai exista si un altfel de test, in care se plaseaza pe capul copilului 3 senzori mici legati la un monitor. Se pun doua sonde mici in urechi si se trimit o serie de semnale sonore. Un computer masoara felul in care raspunde copilul la sunete.

Rezultate se afla imediat. Daca exista semnale ca micutul sufera de anumite deficiente de auz, medicii vor reucrge la alte teste si vor indica parintilor ce trebuie sa faca mai departe.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Auzul la nou-nascuti Probleme auz copii Simturi bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre