Leganatul inaintea somnului

/ / Modificat: 2005-12-29
Leganatul inaintea somnului
Intrebare:

- In ultima vreme baietelul meu de 11 luni a inceput sa se legene inainte de a adormi. Eu zic ca nu duce lipsa de afectiune si de atentie si nici nu a fost invatat asa. Era leganat la somn numai cand avea colici, era bolnavior sau dupa vaccin. Ce pot face sa se dezobisnuiasca?

Raspuns:




 

Va dau o veste buna: nu aveti nici un motiv pentru care sa va ingrijorati! Leganatul este o miscare repetitiva care linisteste. Probabil ca bebelusul dumneavoastra s-a simtit foarte bine ori de cate ori a fost leganat si acum isi aplica singur "procedura". Dupa cum ati observat copiii inca de la nastere invata in permanenta, dar asimileaza in primul rand experientele placute si cele neplacute. Cele placute pentru a le putea repeta si cele neplacute – pentru a le evita.

Asadar, leganatul micutului nu are nici o legatura cu lipsa de afectiune sau de atentie, el pur si simplu a invatat singur o modalitate prin care sa se linisteasca si sa adoarma. Este ca si cum si-ar lua suzeta, sau un animal de plus in mana, acestea nefiind altceva decat ritualuri de care majoritatea copiilor au nevoie pentru a intra in dulcea lume a somnului.

Diana Paula Stoian,

Specialist in Psihologia Copilului

Detalii specialist

Cauti un raspuns la problemele copilului tau?  Adreseaza si tu o intrebare!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre