Bebelusul tau doarme prea mult?

/ / Modificat: 2010-11-12
Bebelusul tau doarme prea mult?

Un bebelus poate dormi in mod natural mai mult de 16 ore pe zi, uneori chiar si 20. Uneori, acesta doarme chiar si 4 ore odata in timpul zilei. Parintii au adesea tendinta sa ii trezeasca pentru ca li se pare ca doarme in exces si au impresia ca sunt bolnavi. Este cazul sa iei asemenea masuri si sa iti faci griji? Descopera cand anume somnul in exces al bebelusului ascunde anumite afectiuni!

Cat dorm in mod normal bebelusii?

Pentru a-ti da seama daca doarme prea mult, incearca sa compari orele de somn ale bebelusului cu graficul care arata cam cat trebuie sa doarma micutii zilnic in functie de varsta.

  • 1 luna – 15 ore si jumatate – 16;
  • 3 luni – 15 ore
  • 6 luni – 14 ore si jumatate;
  • 9 luni – 14 ore;
  • 12 luni – 13 ore si jumatate;
  • 18 luni – 13 ore si jumatate;
  • 2 ani – 13 ore;
  • 3 ani – 12 ore.

Tine cont ca acestea sunt doar orientative si ca nu inseamna neaparat ca micutul are o problema daca doarme mai mult sau mai putin. Totusi, este bine sa intrebi medicul pentru a fi sigura ca este sanatos.

Trebuie sa iti faci griji cand doarme prea mult?

Este clar ca un somn in exces al bebelusului ar fi caracterizat prin depasirea numarului regulat de ore de somn recomandate pentru varsta lui. Dar este acesta un motiv de ingrijorare?

Expertii spun ca parintii isi fac mai multe griji decat ar trebui. Nou-nascutii dorm foarte mult. Chiar daca somnul copilului acumuleaza si 20 de ore pe zi, cu perioade foarte scurte de nesomn, nu exista motive foarte mari de ingrijorare, atata timp cat mananca regulat, este sanatos si se dezvolta conform parametrilor stabiliti de medic.

Unul dintre motivele care stau in spatele unui somn care pare a fi in exces este adaptarea nou-nascutului la noul mediu. Somnul indelung imediat dupa nastere este chiar un semn bun, il ajuta sa creasca si sa se dezvolte normal. De exemplu, hormonii de crestere sunt secretati de glanda pituitara cu o rapiditate mai mare atunci cand bebelusul doarme. Nu degeaba spun adesea bunicii si parintii copiilor ca trebuie sa doarma ca sa creasca mari.

In plus, primele 5 luni de viata ale micutului sunt marcate de o etapa de crestere foarte rapida. Nu este neobisnuit nici ca un copil de aceasta varsta sa aiba greutatea dubla fata de cea de la nastere. Dupa 5 luni dezvoltarea continua, insa procesul de crestere este mai lent. Daca somnul micutului este intrerupt de nevoia de hrana sau pentru ca trebuie schimbat, acesta nu este motiv de ingrijorare, ci este normal pentru dezvoltare.

Cum recunosti problemele din spatele unui somn excesiv la bebelusi?

Chiar daca somnul indelung al bebelusului nu trebuie sa ridice mari semne de intrebare parintilor, exista cateva semnale de alarma pe care acesta le trage si care anunta posibilitatea imbolnavirii micutului.

  • daca bebelusul nu se trezeste pentru a fi hranit aproape deloc atunci este cazul sa iti faci probleme;
  • daca observi ca micutul tau nu s-a trezit nici macar pentru a fi schimbat si ai fost nevoita sa il trezesti pentru a-l hrani;
  • daca dupa ce se trezeste si il hranesti adoarme iar in timpul alaptatului, desi a fost trezit de foarte putin timp; bebelusii ar trebui sa fie apti sa stea treji o ora, poate si mai mult dupa o repriza de somn;
  • desi bebelusii dorm foarte mult, in perioadele in care sunt treji ar trebui ca ei sa fie destul de activi, chiar si in putinul timp in care nu dorm; daca micutul tau se trezeste si pana la urmatoarea tura de somn isi freaca ochisorii cu mainile si casca continuu, avand ochisorii aproape inchisi tot timpul, este bine sa apelezi la un medic;
  • daca este apatic si letargic cand este treaz si are tendinta sa nu se trezeasca sau sa adoarma imediat dupa ce s-a trezit, poate fi un semn ca micutul se simte rau.

          Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

          Taguri Somn bebelus Afectiuni somn bebelus Somnolenta la bebelusi

          Articole recomandate

          Citeste si despre