Schimbatul scutecelor. Trucuri pentru a te perfectiona in aceasta activitate!

/ / Modificat: 2016-08-01
Schimbatul scutecelor. Trucuri pentru a te perfectiona in aceasta activitate!

Daca tocmai ai devenit mama pentru prima data sau urmeaza sa se intample asta, cu siguranta te sperie deja o multime de lucruri. Responsabilitatea care va cadea pe umerii tai este uriasa, insa exista intotdeauna cai prin care sa o transformi intr-o experienta distractiva, plina de satisfactii si de momente dulci despre care vei ajunge sa spui ca nu le-ai da pentru nimic in lume.

Probabil ca ai inceput sa citesti carti de parenting si sa faci cercetare pe forumuri si site-uri destinate mamicilor, asa ca ai o idee destul de clara in legatura cu felul in care iti doresti sa iti educi copilul si in legatura cu lucrurile pe care vrei sa i le oferi si cele pe care vrei sa-l ajuti sa si le insuseasca pe masura ce creste, se dezvolta, se maturizeaza.

Dar pe langa toate acestea, in cazul carora stabilirea standardelor si a valorilor este indelung discutata si completata, mai sunt si acele lucruri marunte in care nu ai parte de nici un fel de ajutor. Unul dintre ele este schimbarea scutecelor.

Gandeste-te ca in primele luni de viata vei face asta de cateva ori bune in fiecare zi si, cu toate astea, nu s-a gandit nimeni sa pregateasca un manual de instructiuni care sa iti fie de ajutor.

Exista atatea lucrari de specialitate care te invata cum sa iti hranesti copilul, cum sa te joci cu el, cum sa il ajuti sa se dezvolte, cum sa il ajuti sa devina descurcaret, cum sa faci din el un om bun, cum sa-i descoperi si sa-i fructifici pasiunile si, cu toate astea, nimeni nu pare dornic sa te invete lucrurile elementare, precum schimbatul scutecelor.

Iar tu ai nevoie sa te familiarizezi cu aceasta arta, tocmai pentru ca esti nevoita sa dai ochii cu ea in fiecare zi. Iata cateva sfaturi de la mamele care au mai multa experienta si care iti vor fi foarte utile!

Fii mereu pregatita

Nici o mama nu isi doreste sa ajunga sa schimbe scutecul copilului sau abia in momentul in care acesta este deja plin, iar micutul are parte de o stare intensa de disconfort. Sigur ca nici cronometrarea folosirii fiecarui scutec in parte nu este cea mai buna optiune, pentru ca poti avea oricand parte de surprize; la urma urmei, procesele fiziologice nu functioneaza dupa un program strict.

Asta inseamna, de fapt, ca cel mai bine ar fi ca tu sa fii mereu pregatita de actiune. Asigura-te, asadar, ca ai toate "uneltele" necesare la indemana, in orice moment.

Scutecele, servetelele uscate si cele umede si pungile pentru pentru depozitarea scutecelor folosite nu ar trebui sa-ti lipseasca in nici un moment, oriunde te-ai afla.

Foloseste-te de metode ingenioase pentru a evita murdaria

Foarte multe mamici au descoperit ca, daca asaza un scutec curat sub cel murdar, inainte de a schimba efectiv bebelusul, reusesc sa pastreze curat locul in care are loc operatiunea. Practic, lucrezi conform instructiunilor, insa le schimbi putin ordinea pentru a-ti usura munca si pentru a reduce riscurile. Genial, nu-i asa?

Transforma schimbatul scutecelor intr-un moment distractiv

Chiar daca o faci pentru ca "trebuie", schimbatul scutecelor nu este o activitate care trebuie privita cu ochi rai. Daca te gandesti putin la asta, vei ajunge la concluzia ca este inca o posibilitate pentru ca tu sa iti petreci timpul alaturi de copilul tau.

Profita de ea pentru a va consolida legatura si nu te sfii sa-i vorbesti sau sa te joci cu el in timp ce o faci. Astfel, schimbatul scutecelor va deveni mult mai placut pentru amandoi si va scapa de eticheta de "corvoada" pe care i-o atribuie unele mamici.

Incearca sa-i distragi atentia

Pentru copii, schimbatul scutecelor nu face parte din aria activitatilor amuzante. Atunci cand o faci robotic si nu te folosesti de nici un truc care sa-l faca sa se simta altfel decat ca pe o masa de operatii, este normal sa te confrunti uneori cu lipsa lui de cooperare sau chiar cu mustrari.

Asta inseamna ca trebuie sa scoti toti asii din maneca si sa procedezi in asa fel incat sa-i iei gandul de la partea neplacuta si sa-i indrepti atentia catre altceva.

Vorbitul poate sa nu functioneze intotdeauna, insa o jucarie bine plasata, eventual una care canta sau se misca, ti-ar putea fi de mare folos in astfel de situatii.

Tu la ce trucuri apelezi atunci cand schimbi scutecele? Spune-ne ideile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sfaturi mamici

Articole recomandate

Citeste si despre