Tusea seaca la bebelusi

/ / Modificat: 2017-05-30
Tusea seaca la bebelusi

Tusea seaca nu este o boala, ci mai degraba un simptom sau un mecanism de apare a organismului impotriva unor agresiuni fizice localizate in special la nivelul cailor respiratorii. Ea este uscata, sacaitoare si iritanta pentru bebelusi. Poate fi un simptom al racelii, gripei, bronsitei sau al altor infectii respiratorii frecvente la copii. 

Care sunt cauzele aparitiei tusei seci la bebelusi?

Tusea seaca poate fi o reactie a unor afectiuni localizate la nivelul cailor respiratorii:

secretii;
• inflamatii;
• leziuni;
• obstructii.

Factori si afectiuni care influenteaza iritatia cailor respiratorii si care pot favoriza declansarea tusei seci sunt:

• iritanti poluanti atmosferici: praf, aburi, aer rece;
• astm;
• alergia;
• raceala;
• gripa;
• refluxul gastroesofagian.

Cum recunosti tusea uscata/seaca?

Este o tuse neproductiva, fara expectoratie. Ea se numeste tuse uscata pentru ca nu produce saliva, adica nu determina eliminarea mucusului subtire din gat.

Este foarte iritanta pentru intreg organismul. Bebelusul este agitat, respira greu si oboseste repede.

Ea poate dura foarte multe zile, chiar saptamani. In functie de cauza care a determinat-o poate fi insotita de febra, dureri musculare si alte simptome asociate.

Cum se trateaza tusea seaca la bebelusi?

De obicei se investigheaza cauza tusei pentru a se stabili tratamentul. De aceea, este necesar sa mergi cu micutul la medic pentru a primi cea mai buna recomandare in acest sens.

Il poti ajuta pe copil sa suporte mai usor tusea, mai ales pe timpul noptii, prin cateva trucuri. Ofera-i micutului tau multe lichide (sucuri, dar si ceaiuri calde sau supe) care ajuta la aparitia expectorarea mucusului subtire incomod din gat.

Nu administra bebelusului medicatie antitusiva fara prescriptie medicala.

Umidifcarea aerului sau baile cu aburi pot fi utile in ameliorarea acestor manifstari. Daca adaugi si cateva picaturi de ulei de eucalipt, atunci calmarea cailor respiratorii se va produce mai usor.

Ceaiurile calde din plante sunt un remediu util pentru bebelusi. Fie ca e vorba de cel de musetel, lamaita sau salvie, toate sunt alegeri benefice. Au proprietati antibacteriale. Nu da copilului ceaiul prea fierbinte.

Pe timpul noptii, tine-i capul bebelusului ridicat adaugandu-i o pernuta extra sub salteaua patutului. Acest lucru ajuta la reducerea tusei nocturne.

Adesea, tusea seaca este insotita de iritarea gatului. De aceea, administrarea unor picaturi saline in nas poate fi de ajutor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tusea la bebelusi Tratament tuse seaca

Articole recomandate

Citeste si despre