Sindromul de aspiratie de meconiu

/ / Modificat: 2011-05-04
Sindromul de aspiratie de meconiu

Sindromul de aspiratie de meconiu apare la aproximativ 2% din nasteri si se caracterizeaza prin trecerea meconiului in lichidul amniotic si inhalarea lui de catre fat in uter sau la nastere. Exista riscuri si complicatii grave asociate asindromului care pot conduce pana la decesul copilului. Descopera cum apare si ce poti face pentru a-ti mentine in siguranta bebelusul!

Cum apare sindromul?

Meconiul este primul material fecal al fatului si are o culoare verde inchis. Apare in intestinul subtire si gros al fatului incepand cu al 2-lea trimestru de sarcina. Acesta se poate scurge spontan in lichidul amniotic si poate provoca niveluri scazute de oxigen in sange si la creier la fat in timpul travaliului.

Sindromul apare atunci cand meconiul este inhalat sau inspirat de fat in timpul sarcinii, al travaliului, nasterii ori imediat dupa nastere.

Nu se cunosc cu exactitate cauzele acestui sindrom si nici ce anume il face pe fat sa devina stresat si agitat astfel incat sa favorizeze inhalarea meconiului. Specialistii sustin ca uneori poate aparea din cauza unei circulatii sanguine deficitare la fat, a unor probleme placentare sau din cauza ocluziunii cordonului ombilical.

Medicii spun ca si presiunea exercitata asupra capului in timpul nasterii poate fi o cauza a aparitiei afectiunii. Ei sustin ca, desi de multe ori acesta apare cand copilul inhaleaza meconiul in timpul nasterii sau travaliului, exista posibilitatea ca cei care dezvolta afectiunea sa fi aspirat deja fecale inca din viata intrauterina prin lichidul amniotic sis imptomele sa se manifeste, asadar, dupa nastere.

Care sunt simptomele?

  • piele de culoare albastruie la nastere;

  • probleme de respiratie;

  • prezenta meconiului in lichidul amniotic (urme verzulii sau negricioase);

  • lipsa de vlaga a copilului la nastere.

Cum se pune diagnosticul?

  • se monitorizeaza ritmul cardiac al fatului inainte de nastere (cei care inhaleaza meconiu pot avea un ritm scazut);

  • observarea urmelor de meconiu la nastere in lichidul amniotic;

  • observarea urmelor de meconiu in corzile vocale ale bebelusului cu ajutorul unui laringoscop;

  • sunete anormale la respiratie;

  • o analiza a gazelor sanguine poate arata o aciditate scazuta a sangelui, nivel redus de oxigen si cresterea nivelului de dioxid de carbon;

  • razele x realizate la plamani pot arata anumite pete sau zone neuniforme cauzate de inhalarea meconiului.

Care sunt riscurile?

Riscurile si complicatiile pot aparea atat la mama, cat si la fat.

Daca meconiul trece de corzile vocale ale bebelusului, atunci poate patrunde in caile aeriene inferioare, ajunge la plamani si poate impiedica respiratia si transferul de oxigen in sange si in tesuturi. Pot aparea probleme respiratorii grave imediat dupa nastere.

De asemenea, poate cauza afectiuni pulmonare permanente, boli cronice si chiar moartea copilului.

In ceea ce priveste sanatatatea mamei, ea poate dezvolta din aceasta cauza boli pre- si perinatale, care pot determina suferinta fetala si pot agrava sindromul la copil. Scurgerea meconiului in lichidul amniotic poate conduce uneori la impunerea nasterii prin cezariana. Specialistii sustin ca apare si un efect emotional puternic, chiar devastator pentru mame, pentru ca nu este usor sa faca fata ideii ca bebelusul lor s-a nascut deja bolnavior si ca exista riscuri grave care-i pot pune viata in pericol.

Cum se trateaza?

Gura si caile respiratorii superioare ale nou-nascutului trebuie curatate cat mai repede dupa nastere.

In rest, tratamentul este necesar daca exista suferinta fetala si urme vizibile de meconiu in organism. In astfel de cazuri, micutul poate fi internat in unitatea de terapie intensiva neonatala unde se poate recurge la urmatoarele masuri:

  • administrarea de antibiotice pentru tratarea infectiilor (daca este cazul);

  • amplasarea unui aparat de respiratie artifciala pentru a mentine plamanii in functiune;

  • fizioterapia pieptului etc.

Se poate preveni sindromul de aspiratie de meconiu?

Realizarea si respectarea tutuor termenelor analizelor prenatale, in timpul sarcinii te poate pune la adapost de astfel de probleme.

Uneori, petele sau urmele de meconiu pot fi sesizate in lichidul amniotic care se scurge atunci cand se rupe apa. Daca observi aceste urme (care sunt inchise la culoare, negricioase sau de un verde foarte inchis) alerteaza imediat medicul pentru ca acesta sa ia masurile necesare pentru a mentine fatul cat mai in siguranta in timpul nasterii.,

Nasterea inainte de 41 de saptamani este considerata o masura preventiva utila impotriva sindromului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nastere Complicatii nastere

Articole recomandate

Citeste si despre