Simptome frecvente la bebelusi pentru care sa nu te ingrijorezi

/ / Modificat: 2011-02-18
Simptome frecvente la bebelusi pentru care sa nu te ingrijorezi

Bebelusul are momente in care este extrem de iritat, plange continuu de nu mai stii cum sa il calmezi si ce sa ii faci si uneori arunca afara din gurita tot ce mananca. Parintii pun intotdeauna repede mana pe telefon si suna medicul pentru cel mai mic simptom. Noi te invatam care sunt starile si simptomele la bebelusi pentru care nu trebuie sa iti faci griji!

Tipa si plange ore intregi

Nu e de vina nici scutecelul murdar, nici mancarea si nici febra, iar alte simptome nu are ca sa te gandesti la vreo afectiune. Cel mai probabil ca de vina sunt colicile bebelusilor, stari normale aparute in urma alaptarii din cauza insuficientei dezvoltari a sistemului digestiv.

Acestea apar in special dupa ora 18:00 si 24:00, dar se pot declansa si in alte perioade ale zilei. Seara durerile se agraveaza si starea lui este din ce in ce mai alterata: e agitat, plange, e nervos, se ghemuieste si se inroseste la fata etc.

Acestea trec de la sine sau cu ajutorul unor tehnici de calmare a lor: plimbarea cu masina, leganatul, ceaiurile.

Arunca afara din gura toata mancarea

Desi se aseamana foarte mult cu varsaturile, regurgitatiile sunt diferite. Regurgitatia este un proces firesc la bebelusi si nu pune probleme medicale. Ea reprezinta o scoatere spontana pe gura a unui continut alimentar din stomac. Ele apar de regula imediat dupa masa bebelusului si au cauze nemedicate: inghite prea mult aer, mananca prea mult, mananca repede.

Are scaun de culoare verde

Scaunele bebelusilor sunt destul de schimbatoare si au uneori culori ciudate care te pot impacienta. Ei au un reflex gastro-colic activ si este normal sa aiba scaun aproape dupa fiecare masa. Consistenta poate diferi tot timpul de la moale, apoasa, poate chiar cleioasa, iar culorile pot fi galbui, verzi sau maronii.

Uneori, diareea poate fi greu de depistat la bebelusi, de aceea trebuie sa urmaresti si alte simptome ca febra, iritabilitate, voma sau semne de deshidratare, pentru ca aceasta necesita consult medical de urgenta la bebelusi.

Ii curge continuu nasucul

Cu peste 200 de virusuri gripale active in jur, este aproape inevitabil ca micutul sa nu raceasca deloc. Asadar, este posibil ca micutul tau sa fi racit, iar rinoreea (curgerea nasului) sa fie un simptom. Chiar daca ti se pare ca dureaza de cateva zile bune, afla ca simptomele pot persista si pana la 10 zile.

Are iritatii pe gat si pe scalp

Bebelusii fac tot timpul iritatii la nivelul pielii – de toate felurile. Fie ca e vorba de iritatii de la scutece, de la caldura, dermatite, acnee sau alte afectiuni frecvente ale pielii la aceasta varsta ele nu sunt ingrijoratoare. O igiena corecta, uleiuri si lotiuni speciale si alte remedii naturiste pentru pielea sensibila a copilului.

Trebuie sa apelezi la medic doar daca iritatiile devin pruriginoase, dau semne ca fac puroi sau se scurge vreun lichid din ele ori se extind si devin agresive.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ingrijire bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre