Sensibilitatea nou-nascutului

/ / Modificat: 2012-01-10
Sensibilitatea nou-nascutului
Intrebare:

- Am un bebe de doar 4 zile care este somnolent si lenes, suge putin lapte. Medicul pediatru a recomandat examen radiologic, dupa rezultatul examenului a constatat, dar nesigur, ca are pneumonie (nu prezinta simptome adecvate) si a recomandat injectii cu antibiotice, parerile medicilor locali sunt contradictorii atat in privinta unui examen radiologic la un copil nou nascut, cat si administrarea de antibiotice. Ce decizie ar trebui sa fie luata in aceasta situatie? Un medic pediatru foarte bun afirma ca nu are pneumonie, in pofida faptului ca deja i s-au injectat copilului 4 doze de antibiotice.

Raspuns:

Orice tratament si orice investigatie, se face in general respectand principiul "beneficiu mai mare decat riscul posibil", atat la adulti cat si la copii.


Orice tratament si orice investigatie, se face in general respectand principiul "beneficiu mai mare decat riscul posibil", atat la adulti cat si la copii.

Avand in vedere ca riscurile pe care le-ar aduce o infectie la un nou-nascut de doar cateva zile sunt evident mai mari decat riscul unor posibile reactii adverse dupa examenul radiologic si administrarea de antibiotice, aceste manevre pot fi justificate.

In primele saptamani de viata, nou-nascutul este foarte sensibil la agresiunile externe, deoarece sistemul imunitar este insuficient dezvoltat.


Desigur ca vor exista intotdeauna diferente intre opiniile medicale ale doi medici, acestea fiind in general datorate faptului ca uneori medicina nu este o stiinta exacta si aproape niciodata la un bolnav nu sunt prezente toate semnele caracteristice unei boli, iar uneori exista mai multe optiuni terapeutice, in functie si de experienta personala a medicului.



Decizia de a efectua sau nu o investigatie sau de a administra un tratament, poate fi luata doar de catre medicul care a consultat pacientul si cunoaste istoricul si evolutia cazului.

Alina Pop-Began

- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-

Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre