Raceala si gripa in primul an de viata al bebelusului

/ / Modificat: 2017-02-01
Raceala si gripa in primul an de viata al bebelusului

Articol revizuit de dr. Ana Stefanescu, medic pediatru

Nici nu s-a dezmeticit bine nou-nascutul tau si nu s-a adaptat la lumea extrauterina ca nu trece mult si sezonul geros isi pune amprenta asupra sanatatii lui. Pana la varsta de 1 an, copiii fac intre 6 si 8 infectii ale sistemului respirator superior. Desi sunt primele raceli si gripe dintr-un sir lung de afectiuni respiratorii sezoniere de care va suferi de-a lungul vietii, are cateva conditii si reguli esentiale de respectat la aceasta varsta!

Desi bebelusul tau preia o parte din imunitatea necesara impotriva unor virusuri de la tine la nastere si din alaptat, organismul lui nu e suficient de puternic pentru a face fata unor afectiuni ale sistemului respirator superior.

Statisticile arata ca in primul an de viata copiii fac aproximativ 8 viroze respiratorii. Exista si o parte buna a acestui aspect, pentru ca forteaza sistemul imunitar sa functioneze de unul singur si sa lupte impotriva lor fortificandu-se.

Raceala la bebelusi

Primele raceli ale bebelusului debuteaza incet si dureaza aproximativ 9 zile care se impart in 3 cicluri:

Primele 3 zile de raceala (debutul si simptomele)

In primele 3 zile, bebelusul este contagios si incep sa apara treptat simptomele:

- este mai molesit decat de obicei;

- are un apetit alimentar scazut;

- posibila febra (daca micutul tau are sub 3 luni si peste 38 de grade Celsius axilar (adica 38,5 intrarectal) este necesar sa mergi de urgenta cu micutul la medic, deoarece la aceasta varsta febra poate fi semnul altei infectii, mai periculoase);

- in a 2-a sau a 3-a zi vei observa ca incepe sa ii curga si nasucul, ceea ce inseamna ca sistemul imunitar al copilului incepe sa lupte cu afectiunea; in acest stadiu mucusul nazal este clar, curat si apos si curge constant.

Faza de mijloc a racelii (urmatoarele 3 zile)

- in acest stadiu al bolii febra ar trebui sa fi disparut deja daca a aparut (exista insa si situatii cand febra dureaza mai mult, 5-6 zile de ex; totusi dupa 3 zile devine tot mai rara si tot mai mica);

- apetitul incepe sa isi revina putin cate putin si starea generala devine mai buna;

- particularitatea acestui stadiu este aceea ca ar putea aparea tusea;

- mucusul nazal incepe sa aiba o consistenta mai groasa si sa devina usor galbui;

- bebelusul poate avea greutate in a dormi.

3 zile de vindecare

- in aceasta etapa copilul incepe sa isi revina la normal, iar simptomele sa dispara treptat;

- mananca bine si redevine activ. Uneori convalescenta este marcata de o somnolenta importanta - copilul doarme mult, dar in rest este bine dispus.

Gripa la bebelusi

Gripa este diferita de raceala. Bebelusii care contracteaza un virus gripal sunt contagiosi inainte ca gripa sa debuteze. Principalul simptom este febra, care daca la raceala poate aparea sau nu, la gripa este nelipsita. Simptomele debuteaza brusc, nu treptat ca la o viroza respiratorie simpla, si cel mai frecvent includ dureri musculare, dureri de gat, slabiciune musculara, dar acestea sunt greu de sesizat la bebelusi.

Asadar principalul simptom pe care trebuie sa il urmaresti la ei este febra care dureaza mai mult de 1 zi sau 2 si care asociaza stare generala proasta, iritabilitate, refuzul alimentatiei. De asemenea, cel mai probabil poate aparea si tusea, iar la bebelusi sunt frecvente varsaturile si diareea.

Spre deosebire de raceala care poate primi tratament ambulatoriu, gripa necesita control medical de urgenta la bebelusi. Pentru a pune diagnosticul de gripa insa e nevoie de analize din gat sau nas - cu alte cuvinte, nu orice viroza cu febra este neaparat gripa.

Recomandarile medicilor pentru tratarea si prevenirea racelii si gripei la bebelusi

- fa-i bebelusului vaccinul antigripal sezonier;

- foloseste metode naturiste sigure si eficiente pentru ameliorarea simptomelor racelii si gripei;

- tine departe de bebelus rudele sau prietenii bolnavi;

- nu da niciodata aspirina bebelusului din cauza riscului de sindrom Reye; poti opta cel mult acetominophen (Paracetamol) sau, daca acesta nu este suficient, ibuprofen (Nurofen), dar numai la recomandarea prealabila a medicului;

- foloseste metode naturiste de desfundare a nasucului copilului (picaturi saline, baie cu aburi, umidificator etc.);

- ridica-i capul usor cand doarme (punandu-i o pernuta mica dedesubt sau o paturica infasurata) pentru a respira si implicit, pentru un somn mai bun.

control_medical_bebelus_raceala_gripa

Lucruri pe care le poti face pentru ca bebelusul tau sa se simta mai bine in aceasta perioada

Cand temperaturile incep sa scada si copiii sunt tot mai expusi la virusurile care circula in spatii inchise precum sunt cresele, gradinitele sau locurile de joaca special amenajate in centre comerciale sau in parcuri de distractii acoperite, oricat de pregatita ai fi pentru aceasta perioada si oricat de mult ai incerca sa iti protejezi copilul, racelile de sezon si gripa sunt uneori inevitabile.

Semne precum tusea sau congestionarea cailor respiratorii sunt primele care apar in astfel de cazuri. Racelile si gripele sunt infectii virale, asadar antibioticele nu vor fi eficiente pentru tratarea lor; organismul, respectiv sistemul imunitar al copiilor au nevoie de timp pentru a putea sa combata virusurile, ceea ce inseamna ca te poti astepta la cateva zile simptome neplacute dar nu neaparat periculoase. Nu exista tratamente impotriva cauzei infectiei, doar pentru unele simptome.

Iata cateva lucruri pe care le poti face pentru ca micutul tau sa se simta mai bine in aceasta perioada:

1. Multe medicamente pentru ameliorarea simptomelor racelii si tusei pe care adultii le iau nu sunt recomandate sau neaparat utile la copii cu varste cuprinse intre 0 si 4 ani. Multe dintre simptome sunt de fapt "arme" necesare in combaterea infectiei - mucusul din nas nu trebuie uscat de tot, pentru ca prima bariera de protectie a organismului sunt mucoasele bine hidratate, febra nu trebuie combatuta excesiv, pentru ca se prelungeste durata bolii. Asadar, in cazul in care temperatura corpului creste dincolo de pragul de tolerabilitate (bebelusul devine iritabil, prea somnolent, nu se mai alimenteaza) sau  prezinta alte simptome specifice gripei si racelii, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa iei legatura cu medicul pediatru care il supravegheaza pentru a afla daca ii poti oferi orice tip de medicament si care sunt dozele recomandate pentru varsta sa.

2. Nu uita ca febra este modalitatea prin care corpul se lupta cu infectia. Daca micutul tau are o temperatura mai mare decat cea obisnuita, dar aceasta se incadreaza insa sub limita de 38 de grade Celsiusaxilar (adica 38,5 grade intrarectal), nu este nevoie sa te folosesti de medicamente pentru a o reduce.

3. Programeaza-ti copilul la o consultatie in cabinetul medicului pediatru pentru a afla daca are nevoie sau nu de medicamente. In cazul in care acesta recomanda administrarea unora, este foarte important sa verifici daca ai inteles bine informatiile privind dozele recomandate pentru fiecare medicament in parte. Evita sa schimbi brandurile de medicamente, chiar daca acestea au aceleasi substante active si ofera-i copilului doar ce ti-a recomandat medicul, in cantitatile recomandate tot de catre acesta, pentru a evita supradozarea, deoarece concentratia poate varia de la un brand la altul.

4. Citeste cu atentie instructiunile de administrare si etichetele medicamentelor, mai ales atunci cand este vorba despre acetaminofen. Lasa-ti medicul pediatru sa aleaga brandul pe care il veti folosi si asigura-te ca ai inteles exact care este cantitatea pe care trebuie sa i-o administrezi celui mic.

5. Daca bebelusul tau a implinit deja varsta de 6 luni, poti folosi ibuprofen pentru a-i ameliora durerile sau pentru a-i reduce febra, dar numai daca acetaminofenul s-a dovedit insuficient sau ineficient, si atunci doar pentru a ameliora disconfortul dat de febra intre dozele de acetaminofen.

6. Daca ti se pare dificil sa masori cu precizie medicamentele cu paharele sau linguritele gradate cu care acestea sunt vandute impreuna, poti cere la farmacie o seringa special conceputa pentru masurarea acestora. Acestea sunt mult mai precise si mai usor de folosit decat cupele sau linguritele incluse in cutia medicamentelor.

7. Medicul pediatru ti-ar putea recomanda sa ii administrezi copilului tau mai multe medicamente in acelasi timp, asa cum sunt decongestionantele, antihistaminicele sau calmantele. In cazul in care se intampla asta, citeste cu atentie prospectul tuturor medicamentelor recomandate pentru a evita supradozarea accidentala. De exemplu, unele decongestionante pot sa aiba in compozitie si acetaminofen; asta inseamna ca o doza in plus de aceeasi substanta activa i-ar putea fi daunatoare copilului tau.

8. Fa-ti o lista a tuturor medicamentelor pe care i le administrezi copilului tau si noteaza-ti de fiecare data cand ii oferi o doza, pentru a putea tine o evidenta precisa a acestora.

9. Nu uita ca exista medicamente care le pot face foarte mult rau copiilor si nu iti trata niciodata bebelusul dupa ureche. 

Cand este cazul sa chemi medicul?

- daca bebelusul este apatic;

- daca nu reactioneaza la stimuli, are o culoare palida a pielii;

- daca tusea se inrautateste si are dificultati mari in a respira;

- daca plange mai mult decat de obicei si se atinge des la urechiuse;

- daca refuza alaptarea si hranitul cu biberonul;

- daca are varsaturi puternice, in jet;

- daca bebelusul are sub 1 luna si are febra;

- daca bebelusul are sub 3 luni si are febra inalta (peste 39,5 axilar).

Dr. Stefanescu Ana Cristina

doctoritadecopii.ro

Care au fost simptomele pe care le-a avut bebelusul tau cand a contactat o raceala? Ce masuri ai luat pentru a se simti mai bine? asteptam parerile tale in sectiunea de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Prima raceala a bebelusului, la ce sa te astepti?

Nas infundat la bebelusi si copii

Stranutul la nou-nascut si sugar

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Raceala bebelusi Infectii respiratorii copii Remedii naturiste raceala Vaccin antigripal bebelusi Nurofen copii

Articole recomandate

Citeste si despre