Pielea delicata a bebelusului

/ / Modificat: 2017-09-19
Pielea delicata a bebelusului

"Ca o piersica", spunem uitandu-ne la pielea catifelata a copilului. Ea necesita insa, multa atentie si o ingrijire speciala. Pielea bebelusului este foarte sensibila, mult mai subtire decat cea  a adultului si reactioneaza vehement la actiunea excitantilor externi. Glandele sebacee inca nu functioneaza la intreaga capacitate, din care cauza pielea este vitregita de stratul de grasime care apara organismul de actiunea bacteriilor. Inn decursul primului an de viata glandele isi vor intensifica activitatea si multe dintre neplaceri vor disparea. Apararea cutanata este deficitara la nou-nascut din urmatoarele motive: patura cornoasa este foarte subtire, pH-ul aproape neutru, secretia sudorala redusa.

Asadar, pielea copilului, in special cea din zona funduletului, este deocamdata foarte uscata, ceea ce o face lipsita de aparare. Daca nu l-ati spalat bine dupa scaune sau mictiuni, l-ati imbracat prea gros si micutul a transpirat veti observa aparitia unor pete rosietice, dar si faptul ca bebelusul devine agitat. 

Mai mult aer!

Pentru ca pielea micutului sa nu aiba de suferit, trebuie sa urmariti in principal respectarea a doua conditii: - funduletul trebuie sa fie in permanenta uscat si curat. In acest scop:

  • schimbati-i cat mai des scutecele. In cazul nou-nascutilor este necesar s-o faceti de 7 - 8 ori pe zi, in cazul copilasilor mai mari, de 5 ori pe zi. Alegeti scutecele in functie de greutatea si sexul copilului. Nu cumparati scutece mai mari!

  • Faceti-i cat mai des bai de aer, lasand funduletul "sa se aeriseasca". Vara, ce-i drept, problema se rezolva de la sine, dar cand afara este rece aveti grija ca in camera copilului, atunci cand il lasati dezbracat, sa fie suficient de cald. Temperatura optima in incapere este de 22 - 24°C. Evitati expunerea micutului la curentii de aer.

  • Spalati bine zonele sensibile cu apa calda dupa fiecare scaun, dupa care tamponati-le usor cu un prosop moale din bumbac sau unul de hartie absorbanta. Atentie: nu-i frictionati pielea, caci o veti irita! Daca in acest timp vi se pare ca ii provo-cati micutului senzatii neplacute, pentru a-i usca pielea puteti recurge la ajuto-rul unui uscator de par. Atentie insa, verificati mereu temperatura aerului, pentru a nu-i provoca vreo arsura! In timpul unei asemenea proceduri, baieteii trebuie asezati cu fata in sus!

  • In scopul ingrijirii pielii copilului folositi preparatele speciale pentru copii, disponibile in farmacii, deoarece lotiunile si cremele pentru copii difera mult de cele pentru adulti. Cititi cu atentie etichetele, verificati termenul de valabilitate! Nu cumparati produse cosmetice pentru copii de pe tarabele din piete! Dupa ce ati inceput o noua cutie cu crema, urmariti cu atentie timp de cateva zile daca nu cumva ii provoaca reactii alergice. Dar au si aparut problemele?

    Sursa: Revista Ioana Copilul meu, nr 11/2005
  • Vezi numarul din Aprilie 2006 al Revistei Ioana Copilul meu

    Dermatita de scutec

    Atunci cand pielea sensibila din zona genitala se irita vorbim despre "dermatita de scutec". Cel mai adesea ea se manifesta din cauza unei ingrijiri neadecvate in ceea ce priveste pielea copilului sau o incorecta folosire a scutecelor, absorbante sau nu.

    Cauza o constituie actiunea asupra pielii sensibile a copilului a substantelor de inlaturare a urmelor de urina si materii fecale cu care sunt imbibate scutecele. Situatia este inrautatita de frecarea  pielii de scutec. Uneori, ce-i drept destul de rar, neplacerea este cauzata de o ciuperca din clasa candida. Totusi, principalele cauze ale aparitiei dermatitei de scutec sunt umezeala pielii copilului, scaunele dese, modificarea aciditatii urinei (de exemplu, in cazul introducerii in alimentatia copilului a hranei suplimentare, in special a legumelor). Surplusul de umezeala indeparteaza stratul protector de sebum al pielii, iar sarurile din urina, prin dezintegrare, formeaza o substanta caustica, amoniacul. De regula, de suferit au suprafata coapse-lor, zona organelor genitale, fesele. Daca pe pielea copilului au aparut pete rosietice de dimensiunea unui bob de mei sau de mazare, insotite de usoare umflaturi, inseamna ca afectiunea este inca abia la inceput. Dar, uneori, pe suprafata afectata apar mici basicute.

    Intrucat principala veriga in dezvoltarea dermatitei de scutec o constituie lipsa de atentie acordata ingrijirii pielii copilului, inlaturarea unei asemenea neplaceri trebuie inceputa tocmai cu astfel de masuri. Uneori, simpla atentie fata de masurile de igiena intima rezolva problema.

  • Daca va alaptati copilul la san, acordati atentie meniului dvs., s-ar putea ca vreunul dintre produsele alimentare din hrana dvs. sa  provoace afectiunile cutanate sugarului. Printre acestea s-ar putea numara sucul de portocale sau cel de lamaie, care sunt acide. Uneori, cauza o poate constitui administrareade medicamente sau de vitamine.

  • La imbunatatirea starii copilului pot contribui baile de sezut in infuzii de plante, de 2 - 3 ori pe zi, la o temperatura de pana in 37°C. Luati flori uscate de musetel - 1 lingura la un pahar de apa fiarta sau cateva pachetele de ceai de musetel - opariti-le, lasati-le sa infuzeze, dupa care turnati ceaiul strecurat intr-un lighean, dizolvati-l cu apa rece pana ce lichidul ajunge la temperatura necesara. Benefica este baia cu ceai de musetel in care ati adaugat bicarbonat de sodiu (o lingura de bicarbonat la un ibric de ceai). Cu aceasta solutie alcalina puteti sterge copilul, ori de cate ori ii schimbati scutecul, avand grija ca dupa aceea sa-i uscati pielea. Puteti folosi si uleiuri aromate: puneti o picatura de ulei de lavanda in cadita si scufundati copilul in ea. Lavanda este un excelent remediu pentru orice afectiune a pielii si calmeaza copilul.

  • Daca observati ca la cateva zile dupa masurile luate nu apare nici un semn de imbunatatire a situatiei, duceti copilul la medic. In cazul iritatiei usoare a pielii va puteti limita la bai cu hipermanganat de potasiu, infuzii de musetel scoarta de stejar. Daca inflamatia pielii este mai puternica si e insotita de edeme, medicul ar putea recomanda si creme pe baza de corticosteroizi.

    Sursa: Revista Ioana Copilul meu, nr 11/2005
  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre