Iritatia cauzata de caldura la bebelusi

/ / Modificat: 2017-07-03
Iritatia cauzata de caldura la bebelusi

Daca micutul tau face o iritatie de culoare rosu aprins pe gat, in zona axilara sau in jurul marginilor scutecului, nu te panica; probabil este doar o iritatie cauzata de caldura. Aceasta reprezinta o eruptie a pielii care poate aparea atunci cand bebelusul se supraincalzeste.

Iritatia apare deseori in pliurile formale de piele sau in zone unde hainele sunt mai stramte, inclusiv pieptul, stomacul, gatul, funduletul. Daca poarta caciula, iritatia apare si pe pielea capului si frunte.

Este o problema serioasa?

Nu, dar este un semn ca bebelusul tau este supraincalzit. Daca nu iei masuri pentru a-l racori, poate dezvolta probleme mai serioase, cum ar fi oboseala cardiaca sau deshidratare.

Ce produce iritatia?

Cand atmosfera este calda si umeda, copilul transpira pentru a se racori. Daca transpira atat de mult incat porii sunt astupati, apare iritatia. Copii mici sunt predispusi la aceasta iritatie, ei avand porii mai mici decat un adult. Hainele prea stramte pot agrava situatia, lucru valabil si pentru o temperatura ridicata a corpului bebelusului.

Este iritatia dureroasa pentru micutul meu?

In mod normal nu este dureroasa, in schimb senzatia de mancarime poate fi stresanta pentru bebelus.

Cum se poate trata?

Incepe prin a-ti racori bebelusul. Elibereaza-l de hainele prea stramte si muta-l intr-o camera racoroasa sau intr-un loc cu umbra. Apoi racoreste zonele afectate folosind o carpa umeda. Lasa zona sa se usuce de la sine, incearca sa nu il stergi cu prosopul. Daca bebelusul da semne de durere atunci cand il atingi in zona afectata poti folosi o alifie pe baza de hidrocortizon, dar doar la recomandarea medicului.

Evita folosirea cremelor, acestea putand agrava situatia prin blocarea porilor. Daca bebelusul prezinta febra, atunci, la sfatul medicului, ii poti administra paracetamol pentru a inlatura discomfortul (nu ii administra aspirina copilului mic deoarece ii poate produce o afectiune foarte grava numita sindromul Reye). Fii cu ochii pe copilas, pentru ca scazandu-i temperatura, se va racori si va trebui sa il incalzesti un pic.

Cum pot preveni iriatia?

Ai grija ca bebelusul sa fie racoros imbracat, mai ales pe vreme cu temperaturi ridicate. Desi nu este nici o dovada conform careia unele materiale sunt mai bune decat altele, unii dermatologi recomanda folosirea materialelor naturale precum bumbacul.

Ca sa afli daca micutul e supraincalzit nu trebuie decat sa-i atingi pielea. Daca este umeda si fierbinte, atunci trebuie racorit. Ai grija sa ii administrezi o cantitate mare de lichide.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Iritatia pielii copii Iritatie Pericole caldura bebelusi Ingrijirea pielii bebelusului

Articole recomandate

Citeste si despre