Infectia nou-nascutilor cu streptococi de grup B

/ / Modificat: 2006-08-23
Infectia nou-nascutilor cu streptococi de grup B





  

Infectiile cu streptococi de grup B reprezinta infectii bacteriene severe constituind o cauza de deces si de invaliditate la nou-nascuti.

La sfarsitul anilor '90, aproximativ jumatate din nou-nascuti au decedat datorita infectiilor cu streptococi de grup B. Astazi, datorita diagnosticului precoce si a tratamentului agresiv, se inregistreaza putine decese din aceasta cauza.

Streptococii de grup B sunt prezenti la nivelul intestinelor, vaginului si rectului. O femeie insarcinata poate transmite nou-nascutului aceste bacterii, in timpul nasterii. Intre 10 si 30% dintre mame sunt purtatoare de streptococi de grup B, ceea ce inseamna ca sunt doar purtatoare de bacterii, dar nu sunt si bolnave datorita lor. Nu este clar de ce unii nou-nascuti sunt infectati, in timp ce altii nu.

Nou-nascutii dezvolta infectia la cateva ore dupa nastere sau in timpul primei saptamani de viata, desi s-au inregistrate cazuri si la cateva luni dupa nastere. Nou-nascutii infectati in prima saptamana de la nastere, de cele mai multe ori iau infectia de la mame. Nu este clar mecanismul expunerii nou-nascutilor la infectie, in cazurile cu debut la cateva luni dupa nastere.

Simptomele la nou-nascuti sunt diferite de cele manifestate la adulti sau copii mai mari, acestea incluzand:

  • hipertermia sau hipetermie (febra sau temperatura corporala scazuta)

  • iritabilitate

  • letargie (lipsa de energie)

  • polipnee (cresterea numarului de respiratii pe minut)

  • dispnee (respiratie dificila).

    Nou-nascutii suspectati a fi infectati cu Streptococi de grup B trebuie consultati de urgenta de un specialist, deoarece este o infectie amenintatoare de viata.

    Toate ghidurile internationale recomanda testerea prenatala a tuturor femeilor insarcinte (prin culturi vaginale si rectale), intre saptamanile 35 si 37 de sarcina. Nou-nascutii suspectati a fi infectati trebuie diagnosticati la nastere prin analize sangvine sau ale lichidului cefalorahidian sau ambele.

    Femeile insarcinate infectate sau purtatoare de streptococilor de grup B trebuie supuse tratamentului cuantibiotic inainte de nastere, pentru a preveni transmiterea bacteriilor catre nou-nascuti in timpul travaliului. Femeile insarcinate care au nascut anterior un copil infectat, sau ale caror analize demonstreaza ca sunt purtatoare, trebuie de asemenea sa lise administreze un tratament antibiotic.

    In cazul nou-nascutilor deja infectati tratamentul este de asemenea antibiotic. In plus, se adauga masuri stimulative, cum ar fi lichide si ventilatie asistata, insa acestea se aplica numai in cazul in care sunt necesare. In unele cazuri, medicii specialisti pot incepe tratamentul nou-nascutilor suspecti a fi infectati cu streptococi de grup B inainte de a primi rezultatele analizelor. Acest fapt este recomandat datorita faptului ca, netratata, infectia este amenintatoare de viata.

    Atentie! Nasterea prin cezariana nu previne transmiterea infectiei!

    Sursa: Sfatulmedicului.ro

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre