Hernia ombilicala la nou-nascuti

/ / Modificat: 2017-06-13
Hernia ombilicala la nou-nascuti

Hernia ombilicala la nou-nascuti este o malformatie congenitala care apare in urma unui defect de inchidere a ombilicului.

Este si cea mai usoara forma de hernie si apare la 1 din 6 copii. Atunci cand se nasc, ei au muschii abdominali slabiti.

hernie_ombilicala_bebe

In unele cazuri apare o umflatura o buricului care este cunoscuta sub numele de hernie ombilicala. Desi multi parinti se sperie foarte tare, medicii sustin ca nu este o problema cu umari medicale grave.

Ce este si cum apare hernia ombilicala?

Afectiunea apare la 1 din 6 nou-nascuti. Ea rezulta atunci cand muschii abodminali sunt slabiti. Hernia ombilicala se defineste ca penetrarea intestinului (sau a continutului abdominal) prin peretele abdominal la nivelul ombilicului. Defectul care apare la nivelul buricului este acoperit cu piele si tesut subcutanat.

Problema apare inca din viata intrauterina a fatului. In burtica mamei intestinele fatului cresc mai repede decat cavitatea abdominala. O parte a intestinelor fatului se afla pentru o anumita perioada in afara abdomenului intr-un sac special din cordonul ombilical. In conditii normale, intestinele se muta in abdomen si se inchide de la sine pana la momentul nasterii. In unele cazuri, inchiderea este incompleta si rezulta acea protuberanta la nivelul buricului numita henrie ombilicala.

Acest defect este asadar cauzat de inchiderea incompleta a ombilicului. El apare in mod special la copiii nascuti prematur sau cu greutate mica la nastere.

Care sunt simptomele?

Un nou-nascut care sufera de acest defect prezinta o umflatura moale in jurul buricului, care se poate mari in volum in diverse situatii. Desi apare adesea la nou-nascuti aceasta problema poate sa nu fie observabila imediat. Proeminenta locala se poate face observata si dupa cateva saptamani sau chiar luni de la nastere.

Umflatura prezenta la nivelul buricului poate avea dimensiuni diferite, in functie de cresterea presiunii abdominale in diferite pozitii. De exemplu, aceasta poate creste in volum atunci cand copilul plange, tuseste sau la defecatie etc. Hernia este nedureroasa in cele mai multe cazuri.

Cand este periculoasa hernia ombilicala la nou-nascut?

Dupa cum spuneam, aceasta nu este o problema medicala grava. In cele mai multe cazuri ea dispare de la sine pana la a 5-a aniversare a copilului, fara nicio interventie chirurgicala. Pe masura ce copilul creste muschii abdominali capata forta si se intaresc, iar proeminenta de la buric scade si se retrage treptat. Cei mai multi bebelusi se vindeca de la sine pana la varsta de 1 an.

Insa pot exista complicatii care pot face hernia ombilicala periculoasa pentru sanatatea copilului. Atunci cand aceasta se transforma in hernie incarcerata, micutul are nevoie de ingrijiri medicale si repararea problemei prin interventie chirurgicala.

Hernia incarcerata este frecventa la sugari. Aceasta apare atunci cand o parte din intestine se exteriorizeaza in afara abdomenlui si raman blocate in hernie. Ea este o urgenta medicala, care daca nu este rezolvata imediat poate determina obstructia intestinului. Atunci cand apare complicatia, copilul manifesta dureri, iar pielea si textura herniei devin tari, dure si rosiatice.

Cum se trateaza hernia ombilicala la nou-nascut?

Hernia ombilicala necesita tratament in cazuri foarte rare la nou-nascuti, sugari sau bebelusi . De obicei, medicii prefera sa astepte pana la varsta de 5 ani pentru ca aceasta se retrage de la sine pana la aceasta varsta.

Doar in cazul in care hernia este foarte mare, nu dispare de la sine sau sufera complicatii (cum este hernia incarcerata) este nevoie de interventie chirurgicala. Si in absenta complicatiilor, daca hernia nu se remite pana la 4-5 ani, medicul poate recomanda operatia pentru a corecta defectul.

Atunci cand se intampla acest lucru medicul face o incizie mica la nivel local si impinge intestinul sau continutul abdominal inapoi in cavitatea abdominala. Apoi, va realiza sutura simpla a muschilor abdominali pentru a preveni recurenta herniei. Desi se face sub anestezia generala, operatia este relativ simpla, iar in cele mai multe cazurii copiii pot pleca acasa in aceeasi zi.

Atentie, specialistii sustin ca metoda aplicarii unei monezi sau a unei legaturi peste hernie nu este utila si nu are efectul scontat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Malformatii congenitale Buric nou-nascut Nou-nascut

Articole recomandate

Citeste si despre