Bebelusul are gaze, solutii si remedii

/ / Modificat: 2017-04-27
Bebelusul are gaze, solutii si remedii

Gazele intestinale ale copiilor sunt o problema cu care se confrunta majoritatea parintilor, doar ca exista micuti care au o cantitate mai mare de gaze in stomac, care poate ajunge sa le provoace discomfort si chiar dureri.

Intestinele bebelusilor nu sunt dezvoltate suficient, asa ca, cel putin in primele 13 saptamani de viata, sistemul digestiv al nou-nascutului inca invata sa functioneze. De asemenea, micutilor le lipseste si flora bacteriala din stomac care ajuta la digerarea alimentelor. De aceea, gazele provoaca goluri de aer in partea de sus sau de jos a intestinelor. Acestea sunt vinovate de durerile de stomac ale micutului tau.

Iata cateva lucruri pe care le poti incerca pentru a scapa copilul de neplacerile provocate de aceste gaze:

Anumite pozitii ale corpului il pot ajuta pe cel mic atunci cand gazele din stomac devin o problema.

• Tine-l cu o singura mana, rezemat de stomacul tau, iar cu cealalta mana ridica-i un piciorus asa incat genunchiul sa-i ajunga la stomac.

• Maseaza burtica bebelusului cu miscari circulare de 15 ori, indoaie-i piciorusele, ca si cum ai face exercitii cu el. Fa 15 repetari a acestui exercitiu. Poti se repeti aceste 2 proceduri cam de 3 ori pe zi. Cu siguranta il vor face sa se simta mai bine.

• Aseaza-ti bebelusul culcat pe pat si misca-i picioarele ca atunci cand faci bicicleta. Miscarea ajuta intotdeauna!

• Vizitele nesfarsite din casa ta pot fi obositoare pentru cel mic. Si asta ii poate cauza stari de nervozitate si agitare. Invata sa spui "nu" atunci cand prietenele tale doresc sa te viziteze, in fond, sanatatea celui mic conteaza mai mult decat o suparare care sigur le va trece prietenelor in cateva zile.

Eructatia

Asigura-te ca bebelusul tau eructeaza (ragaie) suficient de des in timp ce il hranesti. Astfel se va reduce cantitatea de aer din stomacul bebelusului. Sa-ti ajuti copilul sa eructeze este cea mai buna cale de a scapa de gazele din stomacelul lui. De fapt, este cea mai recomandata metoda pentru a elibera copilul de gaze si poate fi benefica chiar si pentru colici.

Unor bebelusi le este foarte greu sa eructeze, in timp ce altii vor elibera singuri si cu usurinta tot aerul in plus. Depinde foarte mult si de copil. Fie ca ai un copil care ragaie cu usurinta sau unul cu care trebuie sa te chinui mai mult, poti urma cateva metode pentru a face procesul mai usor:

bebe_colici_umar

• Pe umar: poate fi considerata metoda de baza. Pur si simplu iti pui bebelusul pe umar asa incat capul lui sa stea pe umarul tau si il bati usor pe spate. Incearca sa canalizezi aceste batai exact in dreptul stomacului, adica cam pe la mijlocul spatelui celui mic. Asta ar trebui sa faca gazele copilului sa fie eliminate.

• Pe genunchi: daca bebelusul tau nu ragaie in pozitia de mai sus, o poti incerca pe aceasta. Ea presupune asezarea bebelusului pe genunchiul tau cu fata in jos, in timp ce tu stai pe un scaun. E bine ca piciorul tau sa aiba un punct de sprijin, asa incat sa nu existe sansa ca bebelusul sa se rostogoleasca si sa cada.

Din nou, trebuie sa-l bati usor pe spate si sa astepti sa eructeze. Trebuie sa stii si ca aceasta este pozitia cea mai favorabila refluxului gastro-esofagian, mai ales dupa ce bebe a mancat.

• Daca bebelusul tau poate deja sa-si tina capul, poti incerca si aceasta metoda, ceva mai avansata: aseaza bebelusul in poala ta si foloseste o mana pentru a sustine stomacul si pieptul bebelusului si pe cealalta pentru a-l bate usor pe spate.

Eructatia este o metoda buna, dar este foarte probabil sa nu scape copilul de toate gazele care se acumuleaza in stomac. De exemplu, gazele create in timpul digestiei normale a copilului nu pot fi eliminate prin eructatie.

Acestea sunt lucrurile pe care le poti face tu si vor ajuta cat de cat, dar singurul lucru care functioneaza cu siguranta este timpul. Odata ce organele copilului se dezvolta si el creste, va invata sa-si poarte singur de grija si gazele se vor elimina mult mai usor.

O sa vezi ca exista momente in care copilul tau pur si simplu nu e nevoie sa eructeze. Daca ai incercat metodele de mai sus si bebe nu a ragait, dar pare sa se simta foarte bine, inseamna ca nu trebuie sa te mai chinui. Pana la urma, gazele copiilor nu sunt chiar asa o mare problema intotdeauna.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Colici bebelusi Eructatie bebelusi Eructatia, flatulenta, gaze, ragaiala

Articole recomandate

Citeste si despre