Bebe are gaze sau colici? Stii sa le diferentiezi?

/ / Modificat: 2017-10-02
Bebe are gaze sau colici? Stii sa le diferentiezi?

Inca din primele saptamani de viata, copiii se confrunta cu una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate: gazele intestinale. In cazul bebelusilor, de multe ori nu se face distinctie intre gaze si colici. Cel mic nu poate sa iti spuna exact ce simte, astfel ca nu le diferentiezi si poate nu le abordezi corect. Acestea se manifesta destul de des, mai ales daca cel mic sufera de anumite afectiuni ale tractului digestiv.

Gazele intestinale la bebelusi, cauze si abordare

In ceea ce priveste bebelusii, prima cauza ce sta la baza gazelor intestinale o reprezinta dezvoltarea insuficienta a sistemului digestive si faptul ca acesta abia invata sa functioneze. Gazele intestinale pot aparea si ca urmare a unei reactii alergice (intoleranta la lactoza sau la proteina din lapte, de exemplu), sunt intalnite atat in cazul copiilor alaptati, cat si al celor hraniti cu formula, si de cele mai multe ori sunt insotite de colici.

In primele 3 luni de viata, intestinele bebelusului nu sunt suficient dezvoltate, iar micutilor le lipseste flora bacteriana din stomac, fapt care impiedica digerarea corecta a laptelui sau a alimentelor. Gazele provoaca goluri de aer in intestine, care duc la disconfort abdominal sau chiar la dureri.

In cazul mamicilor care alapteaza, primul pas este eliminarea alimentelor bogate in fibre din dieta zilnica sau a alimentelor cu potential marit de aciditate. In ceea ce priveste bebelusii hraniti cu formula, incearca sa folosesti biberoane curbate sau cu valve, astfel se va reduce inghitirea aerului in procesul de hranire al celui mic.

Pozitia copilului in timpul mesei ar trebui sa fie putin ridicata, iar dupa fiecare masa este esential sa il ajuti pe cel mic sa eructeze (ragaie) si sa regurgiteze.

Colicii la bebelusi, cauze si metode de prevenire

Medicina nu a gasit inca un raspuns la intrebarea "Ce sunt colicii?", insa se estimeaza ca minim 25% dintre bebelusi au colici si se diagnosticheaza prin excluderea oricaror afectiuni care ar putea provoca plansul persistent. Colicii apar in jurul celei de-a doua saptamani de viata si pot dura pana in jurul varstei de 3-4 luni.

In ciuda multor studii pe acest subiect, specialistii nu au gasit un raspuns concret in privinta a ce favorizeaza aparitia colicilor, ci mai degraba exista mai multe teorii: probleme digestive, reflux, imaturitatea stomacului, prezenta gazelor intestinale, nivel ridicat de hormoni, hipersensibilitate la stimuli, un sistem nervos insuficient dezvoltat.

Cum poti trata gazele si colicile la bebelusi?

In plus fata de abordarea propusa mai sus, este recomandata apelarea la solutii farmaceutice ce vor ajuta copilul in caz de gaze sau colici: BALONIX MED de la Fiterman Pharma are o formula special dezvoltata, pe baza de simeticona, care trateaza colicile si crampele abdominale ale bebelusilor, datorate excesului de gaze abdominale. BALONIX MED favorizeaza eliminarea acestora pe cale naturala si se elibereaza fara prescriptie medicala.

Dozaj si mod de administrare:

Doza uzuala este de 0,5 ml inainte de fiecare masa. BALONIX MED trebuie utilizat timp de cateva zile pentru a obtine rezultate optime. Utilizarea constanta poate ajuta la prevenirea acumularii de gaze abdominale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Colici bebelusi Gaze bebelusi Calmare colici bebelusi Prevenire gaze bebelusi Eructatia, flatulenta, gaze, ragaiala

Articole recomandate

Citeste si despre