Acneea neonatala: tot ce trebuie sa stii

/ / Modificat: 2016-11-22
Acneea neonatala: tot ce trebuie sa stii

Bebelusul tau are doar cateva saptamani de viata si prezinta cosulete mici pe obrajori, fara niciun alt simptom care sa ii tulbure disconfortul? Nu te ingrijora, este vorba despre acneea neonatala, o afectiune destul de frecventa la sugari si care dispare de la sine, in cateva luni, fara sa lase vreo urma.

Cum se manifesta acneea neonatala

Acneea neonatala apare la aproximativ 20 % dintre sugari, de regula la 3 saptamani dupa nastere. In anumite cazuri, se poate instala si in primele 48 de ore dupa venirea bebelusului pe lume. Se manifesta cu precadere la baieteii nascuti la termen, fiind mai putin frecventa la prematuri sau la fetite.

Eruptia apare la nivelul obrajilor si a fruntii si consta in formarea unor cosuri mici, pe fond eritematos (rosu). Acneea neonatala nu are cauza alergica si nici nu implica vreun risc suplimentar de dezvoltare a acneei in adolescenta. Totodata, s-a demostrat ca nu are nicio legatura cu utilizarea unei formule de lapte praf, prin urmare nu poate fi prevenita prin alaptarea la san.

Bubitele rosii care apar pe obrajorii bebelusului se numesc papule. Acestea pot acumula lichid, transformandu-se in vezicule, sau se pot umple cu puroi, formand pustule sau cosuri inestetice.

Cauzele acneei neonatale

Exista mai multe teorii in privinta cauzei acneei neonatala. Cea mai populara este ipoteza hormonala. In ultimul trimestru de sarcina, hormonii materni traverseaza placenta si ajung in sangele copilului, determinand dupa nasterea acestuia o hiperstimulare a glandelor sebacee. Activitatea glandelor sebacee poate fi stimulata si de hormonii produsi de corpul bebelusului, in special de testosteron. Asa se explica de ce cazurile de acnee neonatala sunt mai numeroase la baietei decat la fetite.

Medicamentele pe care le iei in in timpul sarcinii, trecum si diferitele tratamente oferite bebeluslui pot cauza si ele o acnee timpurie, de natural alergica.

Ultimele cercetari par sa confirme tot mai mult ipoteza genetica. Conform acesteia, anumiti bebelusi sunt predispusi la acnee, fara sa aiba nicio alta afectiune.

Acneea are tendinta sa se intensifice atunci cand bebelusul este agitat, cand ii este cald sau atunci cand pielea este iritata.

Tipuri de acnee la bebelus

Pana sa implineasca 1 an, sugarii pot dezvolta doua tipuri de acnee: cea aparuta la scurt timp dupa nastere si acneea infantila.

Acneea neonatala nu necesita tratament, nu creaeaza discomfort nou-nascutului si nu lasa cicatrici. Eruptia se limiteaza la fata, afectand extrem de rar pielea capului.

Acneea infantila apare de regula la varsta de 3, 4 luni. Eruptia este mai severa si afecteaza atat fata, cat si restul corpului. Pe langa veziculele si pustulele specifice acneei nou-nascutului, apar si alte leziuni inflamatorii, cum ar fi de nodulii si comedoanele (puncte albe, cu aspect de microchisturi, formate prin acumularea de sebum sub piele). Este important sa duci copilul la un consult pediatric sau dermatologic, pentru ca acest tip de acnee poate necesita tratament sistemic. Medicul pediatru dermatolog prescrie peroxid de benzoil, care previne aparitia cicatricilor.

Daca acneea infantila persista si dupa varsta de 1 an, exista riscul unui nou episod de acnee severa la varsta pubertatii.

Formele care nu raspund la niciun tratament ridica suspiciuni de tulburari endocrine si trebuie investigate atent. Printre anomaliile clinice rare care pot cauza acnee infantila se numara:

- cresterea accentuata in inaltime;

- obezitatea;

- pilozitatea hormono-dependenta precoce;

- dezvoltarea organelor genitale androgeno-dependente (clitoris sau penis);

- tumori suprarenale sau hipofizare;

- hiperplazie congenitala a glandelor suprarenale prin deficit enzimatic.

Ce alte afectiuni pot fi condundate cu acneea neonatala

Punctele albe mici (numite milia) sunt o forma mai usoara a acneei neonatale si sunt cauzate de hormonii androgeni, proveniti de la mama sau secretati de corpul micutului. Acestia produc o supraactivare a glandelor sebacee si le blocheaza.

Acneea miliara apare frecvent pe obraji, nas si frunte, nu poate fi prevenita si dispare aproximativ in a sasea saptamana de viata a sugarului. Singurul lucru pe care trebuie sa il faci este sa pastrezi fata bebelusului curata, spaland-o usor cu apa calda si o solutie de curatare blanda, adaptata pielii sensibile a bebelusului. Sub nicio forma nu trebuie folosite creme antiacneice, deoarece formula lor, conceptuta pentru adolescenti, este prea puternica pentru tenul delicat al celui mic.

Acneea cosmetica

Cunoscuta sub numele de acnee de contact a sugarilor, acest tip de eruptie cutanta este provocata de aplicarea in exces de creme si uleiuri pe pielii bebelusului. Ea dispare in momentul in care intrerupi utilizarea produselor cosmetice care au generat reactia alergica.

Daca folosesti produse naturale de ingrijire, verifica intotdeauna eticheta lor. Si compusii naturali pot provoca alergii. Multe cosmetice considerate naturale contin uleiuri esentiale, care pot irita pielea sensibila a nou-nascutului.

Pielea fiecaruia este diferita, asa ca nu trebuie sa te mira daca sugarul face iritatii din cauza unui produs hipoalrgenic, de marca, achizitionat de la farmacie. Cel mai probabil, acel produs contine o substanta care ii provoaca alergie.

Eritemul alergic

Este o reactie alergica la mai multi factori, cum ar fi de exemplu detergentul sau balsamul de rufe folosit pentru spalarea lucrusoarelor bebelusului. Eritemul alergic poate fi cauza si de alimentatie sau de schimbarea laptelui, a aerului sau a apei.

Daca eruptia persista, incearca sa ii dai seama care a fost factorul declansator si cere sfatul medicului specialist.

Eritemul caloric

Atunci cand imbraci bebelusul prea gros, transpiratia abundenta cauzeaza o eruptie cutanata, cu aspect de cosurile rosii. Aceste mici leziuni sunt lipsite de lichid sau puroi, ceea ce permite diferentierea clara de acneea miliara sau neonatala. Eritemul caloric tinde sa afecteze zonele cu transpiratie abundenta, cum ar fi zona scutecului si alte zone cu pliuri ale pielii.

Pentru a impiedica aparitia eruptiei cutanate calorice, solutia este sa-l imbraci in haine lejere, sa pastrezi mereu pielea bebelusului curata si sa aplici pe zonele sensibile un unguent de protectie hipoalergenic, pe baza de lanolina.

Ce sa faci pentru a evita agravarea acneei

Daca bebelusul tau are acnee neonatala, aminteste-ti ca ea nu este provocata de murdarie. Prin urmare cu trebuie sa exagerezi cu spalatul sau curatatul pielii nou-nascutului.

- Poti tampona usor obrajorii bebelusului, fruntea, nasucul si barbia cu o solutie pe baza de bicarbonat de sodiu (o lingurita la o cana de apa) sau cu apa rece. Sterge apoi fata copilului cu un prosop moale, pentru a o usca.

- Spala fata bebelusului cu apa pura, o data sau de doua ori pe zi. Curatarea trebuie sa fie blanda. Nu freca sub nicio forma fata copilului.

- Nu exagera cu igiena. Spalarea frecventa poate irita pielea sensibila a nou-nascutului.

- Inarmeaza-te cu rabdare. Acneea trece de la sine in cateva saptamani, uneori in cateva luni. Atata vreme cat cel mic nu prezinta niciun alt simptom, nu plange, nu face febra, este vioi si mananca pe saturate, nu ai niciun motiv de ingrijorare.

- Evita sa utilizezi lotiuni uleioase pe pielea bebelusului, deoarece acestea agraveaza acneea.

- Nu ii da niciodata medicamente dupa ureche. Desigur, tu iti cunosti cel mai bine copilul, insa cunostintele tale medicale, oricat de solide ar fi ele, nu te indreptati sa risti sanatatea copilului. Automedicatia si administrarea de tratamente fara sfatul medicului pot declansa afectiuni grave.

- Daca ai cumparat un produs de ingrijire nou, testeaza-l mai intai pe portiuni mici de piele, inainte de a-l aplica pe toata suprafata corpului.

- Avand in vedere ca acneea apare din cauza glandelor sebacee infundate, sterge usor fata micutului daca saliveaza sau scuipa lapte atunci cand il hranesti. Tine mereu la indemana o bavetica, pentru a mentine fara copilului curata.

Bebelusul tau s-a confruntat cu acneea neonatala? Ce alte sfaturi utile pentru mamici cunosti? Posteaza un comentariu mai jos si impartaseste-ne experienta ta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Acnee neonatala Acnee bebelusi Sanatatea bebelusului Afectiuni bebelusi Sanatate Pediatrie Acnee

Articole recomandate

Citeste si despre