Taierea unghiilor bebelusului

/ / Modificat: 2017-10-01
Taierea unghiilor bebelusului

Unghiile bebelusului tau sunt mai pliabile decat ale tale, dar sa nu te gandesti niciodata ca nu sunt ascutite! Un nou-nascut are foarte putin control asupra membrelor sale si poate sfarsi foarte usor prin a se zgaria pe fata si a te zgaria si pe tine. Unghiile de la maini cresc foarte repede asa ca va trebui sa le tai de cateva ori pe saptamana. Unghiile de la picioare nu sunt asa pretentioase din acest punct de vedere.

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta ca tot procesul sa fie mai usor.

Cum am grija de unghiile bebelusului meu fara sa ii tai varful degetelor?

- Asigura-te ca incaparea este indejuns de luminata ca sa vezi ce faci;

- Foloseste o foarfeca pentru copii, unghiera facuta special in acest scop sau o pila de unghii confectionata din carton.

Nu folosi unghiera pentru adulti. Aceasta este foarte ascutita si poate taia degetelul bebelusului.

- Desparte pernitele degetelor de unghie ca sa eviti ranirea pielii si tine bine mana bebelusului cand tai unghia.

- Urmareste linia unghiei atunci cand o tai. Unghiile de la picioare taie-le drept. Dupa ce tai unghiile foloseste o pila ca sa netezesti marginile aspre.

De fapt, daca ai rabdare si unghiile copilului tau nu sunt prea lungi, poti sa nu le mai tai si sa le pilesti direct cu o pila.

- Incearca sa ai mereu pe cineva cu tine care sa te ajute, sa distraga atentia bebelusului in timp ce tu ii tai unghiutele.

- Taie unghiile bebelusului dupa baie. Vor fi si mai moi si mai usor de taiat.

- Taie unghiile bebelusului in timp ce doarme. Multe dintre mamici gasesc aceasta modalitate mult mai usoara. Nu functioneaza intotdeauna, dar daca astepti pana ce bebelusul adoarme de-a binelea, o poti face fara sa-l trezesti.

- O parte dintre mamici prefera sa rupa unghiile bebelusului cu dintii in loc sa le taie. S-ar putea sa ti se para mai usoara aceasta varianta si sa gasesti destule alte mamici care sa ti-o recomande, nu insa si medicul pentru ca astfel ai cele mai multe sanse sa transmiti germenii din gura ta la nivelul unghiilor lui. Unde mai pui ca nici nu vezi ce faci si vei descoperi ca degetul lui este minuscul pe langa dintii tai?

Daca totusi il tai la deget, cum opresc sangerarea?

Daca se intampla sa ranesti degetelul bebelusului cu unghiera sau forfecuta, apasa pentru a opri sangerarea. Poti folosi un bandaj sau poti aplica putin unguent antibiotic dupa ce se opreste sangerarea.

Infasoara-i pur si simplu o panza in jurul degetului si tine-o acolo apasand pe ea. Sangerarea se opreste de obicei in doar cateva minute. Rezista totusi tentatiei de a incerca sa pui un bandaj pe degetul bebelusului tau. Acesta poate cadea cand isi baga degetul in gura si bebelusul ar putea sa se inece.

Daca vrei neaparat sa folosesti bandaj, poti apela la produsele disponibile in farmacii care sunt special concepute pentru bebelusi. Acestea nu sunt toxice si sunt mai sigure in ceea ce priveste pericolul de inghitire sau inecare.

Alina Sica
Redactor Copilul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre