Siguranta copiilor in masina

/ / Modificat: 2011-10-27
Siguranta copiilor in masina

bebelus_masinaAtunci cand vine vorba de siguranta copilului tau, trebuie sa te gandesti la tot ceea ce implica aceasta.


bebelus_masinaAtunci cand vine vorba de siguranta copilului tau, trebuie sa te gandesti la tot ceea ce implica aceasta.

Transportarea unui copil cu masina este o problema foarte delicata, iar ca parinte trebuie sa ii oferi o atentie deosebita. O masina bine echipata, care ofera protectia necesara copilului tau in caz de accident, ar putea salva viata celui mic si chiar pe a ta.

Atunci cand cumperi o masina si iti doresti ca aceasta sa fie un mijloc de transport si pentru copii ar trebui sa-ti pui in minte cateva intrebari care sa te ajute sa faci cea mai buna alegere:

Cati copii vei transporta?

Care sunt varstele copiiilor?

Vei atasa si scaune pentru copii? Unde le vei plasa?

Sistemul centurilor de siguranta va fi in concordanta cu nevoile copiiilor tai?

Avand informatii despre cele mai noi tehnologii in ceea ce priveste siguranta intr-un vehicul si despre testele facute asupra masinilor pentru siguranta, vei putea compara caracteristicile masinilor pentru a face cea mai buna alegere.

Scaune pentru masina pe grupe de varsta

Cercetarile au aratat ca centurile de siguranta si scaunele pentru copii sunt cele mai eficiente metode de prevenire a ranirii copiilor in cazul unui accident de masina.

Centurile de siguranta au redus riscul de rani mortale sau serioase cu circa 45-50%, in timp ce procentul in cazul scaunelor de siguranta pentru copii a fost de 71% pentru bebelusi si de 54% pentru copiii cu varste intre 1 si 4 ani.

Pentru copiii de pana la un an si cu o greutate de pana la 10 kilograme este indicat scaunul special conceput care se pozitioneaza cu spatele spre sensul de mers al masinii.


Astfel, capul, gatul si spatele bebelusului vor fi sustinute in totalitate de scaun si se va evita ranirea lor in cazul accidentului. Cel putin pana implinesc un an si pana ajung la greutatea de 10 kilograme, cei mici trebuie transportati in masina in astfel de scaune pentru a diminua riscul de fracturare a coloanei cervicale. De asemenea, scaunul trebuie insotit de hamuri care sa tina copilul pe scaun.

Bineinteles, ca scaunul copilului va fi asezat pe bancheta din spate a masinii. Cel putin pana la varsta de 13 ani, acolo este locul oricarui copil in masina.

Daca bebelusul tau a trecut de un an si are intre 10 si 20 de kilograme il poti aseza intr-un scaun care sa fie indreptat cu fata spre sensul de mers al masinii. Si in acest caz, hamurile de siguranta iti vor tine copilul departe de pericol.

In jurul varstei de 4 ani copilul tau ajunge la 20 de kilograme, iar cel mai potrivit dispozitiv in acest caz este scaunul inaltator, asa incat centura de siguranta sa se prinda si sa-l tina bine pe cel mic. Scaunul inaltator trebuie folosit pana cand copilul este suficient de mare pentru a purta centura de siguranta. Centura de siguranta trebuie sa fie pozitionata pe centrul pieptului si pe umarul celui mic, iar partea de jos trebuie sa treaca peste solduri, nu peste stomac.

Cele mai sigure si cele mai nesigure masini



 




Un top 20 al celor mai sigure masini a fost realizat anul trecut de revista Forbes, clasamentul bazandu-se in special pe rezultatele obtinute de masini la testele in caz de impact si la cele privind evitarea producerii accidentelor. Acura RDX SUV si RL Sedan, Audi A4 (marcile Honda), Audi A6 sedan si wagon, BMW Z4, Chevrolet Corvette, Ford Freestyle SUV sau Honda Civic sunt doar cateva dintre masinile inscrise in acest top. Sigur ca nu putea lipsi nici Volvo, considerat unul dintre cei mai siguri producatori de masini. Totusi, acesta se afla pe ultimul loc in acest top 20.

De partea cealalta, tot Forbes a realizat si un top al celor mai nesigure masini, Nissan 350Z fiind una dintre acestea datorita lipsurilor mari in ceea ce priveste protectia laterala. Clasa cu cea mai mare rata a mortalitatii este cea a pick-up-urilor, datorita faptului ca centrul de greutate este situat cu mult deasupra nivelului soselei. Ford Ranger, Nissan Frontier, Toyota Yaris, Hyundai Accent, Kia Rio, Chevrolet Aveo si Lacetii, Jeep Liberty, Honda S 2000 si Mazda 3 sunt masinile care au intrat in top 10 al masinilor nesigure alcatuit de Forbes.

Facand o comparatie intre siguranta oferita de o masina mai mica si un model mai mare, mai impunator, specialistii cad de acord ca o masina mai mare iti ofera mai multa siguranta. Sansele de rasturnare scad, in cazul unui sedan, de exemplu, fata de o masina de dimensiuni mici, dovada stand chiar rata mortalitatii care este mai mica in cazul masinilor mari. Totul depinde foarte mult si de echiparile cu care este dotata o masina si de felul in care este condusa.

Conform ultimelor teste EuroNCAP, programul european care se ocupa de verificarea continua a sigurantei masinilor, Citroen C5 este una dintre cele mai sigure masini pentru copii din categoria masinilor mari de familie, primind  si 5 stele la siguranta adultilor. Dintre vehiculele 4x4, BMW X3 se dovedeste a fi liderul segmentului, conform ultimelor teste facute de EuroNCAP.

Alte masini care au primit 4 stele la categoria siguranta copiilor dupa testele EuroNCAP:

Supermini: Citroen C1, Peugeot 207

Small family car: Citroen C4, Dodge Caliber, Fiat Stilo, Ford Focus (model 2004), Mercedes Benz A Class (2005), Opel Astra (2004), Peugeot 308, Seat Leon, Volvo C30

Large family car: Alfa Romeo 159, BMW 3 Series (2005), Citroen C5 (2008), Fiat Croma, Ford Mondeo (2007), Hyunday Sonata, Lexus IS, Peugeot 407 (si Coupe), Renault Laguna, Skoda Octavia, Volvo S40, Volvo V70, Volgswagen Passat (2005)

Executive: Audi A6, BMW 5 Series (2004), Citroen C6, Honda Legend, Lexus GS

Small MPV: Ford Focus C Max, Mercedes Benz B Class, Opel Zafira, Renault Kangoo (2008), Seat Altea, Skoda Roomster

Large MPV: Ford Galaxy, Ford S Max

Small off-road 4x4: BMW X3, Honda CR-V, Land Rover Freelander, Nissan X Trail, Toyota RAV4, VW Tiguan

Large off-road 4x4: Audi Q7, Volkswagen Touareg


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scaun masina Instalare scaun masina

Articole recomandate

Citeste si despre