Relatia tata - bebelus: moduri de apropiere

/ / Modificat: 2013-02-12
Relatia tata - bebelus: moduri de apropiere

Legatura sau relatia dintre tatic si bebelus poate fi consolidata la fel de usor si rapid precum cea dintre mamica si copil, care este considerata unica si innascuta. Poate ca taticul nu naste bebelusul, nu poate sa il alapteze si nu are avantajele pe care mamica le are in relatia cu bebe, insa poate recupera mult teren prin cateva metode simple de a se apropia de bebelus si de a consolida relatia afectiva cu el!

Foto: amazonaws.com

Implicarea totala in sarcina si comunicarea cu "burtica"

Taticul trebuie sa inceapa sa consolideze relatia cu bebelusul inca din sarcina. Poate sa cante sau sa citeasca povesti burticii mamicii, sa ii mangaie burtica si sa vorbeasca constant cu fatul, astfel incat bebe sa invete sa recunoasca nu doar vocea mamicii, care rezulta in mod firesc, ci sa se familiarizeze si cu cea a taticului.

Implicarea totala in sarcina - prezenta lui la ecografii, consultatii, cursuri prenatale - contribuie la crearea relatiei afective cu bebelusul.

Prezenta la nastere

Un alt mod de a intari si mai mult legatura emotionala dintre bebe si tatic este ca acesta din urma sa participe la nastere.

Se cunoaste deja faptul ca primul contact dintre mama si bebelus dupa nastere este esential pentru intarirea relatiei emotionale dintre ei. Nu ar strica sa se imparta acest moment si cu taticul, astfel incat si acesta sa aiba de castigat din atasamentul afectiv natural care apare imediat dupa venirea pe lume a micutului.

Lasa-l si pe tatic sa il tina putin in brate dupa nastere, pentru ca bebe sa se obisnuiasca si cu mirosul lui si sa se simta, inca din primele momente, in siguranta in preajma lui.

Puterea atingerilor si a mangaierilor

Este important ca taticului sa nu ii fie teama sa tina bebelusul in brate, sa il mangaie si sa aiba grija de el, chiar din primele zile dupa nastere.

Specialistii sustin ca atingerile si contactele dese dintre tatic si copil contribuie la formarea relatiei dintre ei. Taticul poate sa il tina in brate, sa il legene, sa se joace cu el aducandu-l cat mai aproape de chipul lui etc.

Contactul piele pe piele este la fel de important in consolidarea relatiei dintre tatic si copil, precum ajuta mamica in dezvoltarea atasamentului afectiv cu bebelusul.

Hranirea si ingrijirea bebelusului

Chiar daca taticul nu poate alapta bebelusul, nu inseamna ca nu poate sa il hraneasca niciodata.

Este important sa il lasi pe tatic sa ii dea frecvent copilului sa pape cu biberonul. Nu este nevoie sa ii pui lapte praf in biberon. Poti pune in el chiar lapte matern, prin mulgerea sanilor si colectarea laptelui in recipiente speciale.

Alte modalitati prin care taticul poate lega o relatie emotionala solida cu bebelusul, dincolo de hranit si atingeri, este ingrijirea lui. Este recomandat ca mamica sa il lase pe tatic sa schimbe cat mai des scutecele bebelusului, sa ajute la baita, sa il adoarma si sa se joace cu el.

Cu cat petrece mai mult timp cu el si il ingrijeste, cu atat bebe se va apropia mai mult de el si relatia dintre ei se va dezvolta natural si rapid.

Dovezile de dragoste si afectiune

Dincolo de grija taticului pentru sanatatea si siguranta bebelusului, micutul trebuie sa simta si dragostea sau afectiunea acestuia.

De aceea, taticul nu ar trebui sa ezite sa ii arate zilnic cat de mult il iubeste prin sarutari parintesti cat mai frecvente pe frunte, pe burtica etc., prin mangaieri, zambete si mai ales prin joaca.

Taticul ar trebui sa danseze cu el, sa il legene, sa ii zambeasca si chiar sa ii spuna verbal cat de mult il iubeste. Chiar daca pare prea mic pentru a intelege, bebelusul aude intotdeauna limbajul dragostei si il intelege mai usor decat cred parintii.

Ingrijirea bebelusului bolnavior

Nu doar ingrijirea zilnica a bebelusului este importanta pentru consolidarea legaturii dintre tatic si bebelus.

Atunci cand copilul este bolnav, devine vulnerabil. Este recomandat ca mamica sa ii lase spatiu si taticului si sa ii permita si lui sa fie langa el in astfel de momente. Micutul are nevoie de siguranta si protectie, iar ingrijirea lui in astfel de situatii contribuie din plin la dezvoltarea legaturii emotionale dintre cei doi.

Joaca cu bebelusul

Joaca este un alt secret pe care-l au taticii in maneca atunci cand vine vorba de apropierea emotionala fata de bebelusul lor.

Este cel mai eficient mijloc de comunicare cu bebelusul si contribuie din plin la dezvoltarea lui pe toate planurile: emotional, social, fizic etc.

Taticul se poate juca cu bebelusul folosing jucariile potrivite pentru aceasta varsta sau poate inventa tot felul de joculete cu grimase, gesturi si alte idei prin care sa aduca zambetul pe buzele celui mic si sa il faca sa se "indragosteasca" de el.

Schimbul trei sau tura de noapte

Un lucru aparte la bebelusi este ca nu tin cont ca e zi sau noapte, ei vor sa pape continuu. Tocmai de aceea, trezirile nocturne fac parte din fisa de post a oricarui parinte. In general, mamicile sunt cele care preiau aceasta responsabilitate.

Este randul taticului sa preia schimbul al treilea, adica tura de noapte, si sa mearga la bebe cand se trezeste pentru a-l hrani si a-l calma din plans.

Chiar daca, la inceput, multi tatici nu sunt foarte entuziasmati ca trebuie sa se trezeasca de cateva ori pe noapte pentru a face acest lucru, majoritatea parintilor au descoperit ca in timpul noptii, relatia cu bebelusul se consolideaza mai usor.

Taticul petrece momente extrem de interesante cu bebelusul noaptea si are discutii "serioase" cu acesta in timp ce papa. Se pare ca se destainuie cu privire la grijile lui, la probleme, considerandu-l un adevarat confident. Poate ca acesta nu poate raspunde, insa cu siguranta il asculta atent si este, in felul lui, alaturi de el.

Pentru ca taticul sa poata dezvolta o legatura afectiva cat mai puternica cu bebelusul, este important ca sprijinul sa vina si din partea mamicii. Ea trebuie sa lase spatiu liber taticului sa ingrijeasca bebelusul si sa aiba incredere in el ca poate face acest lucru.

Tu cum ai incurajat taticul sa se apropie de bebelus si sa dezvolte o relatie afectiva puternica? Taticul s-a implicat in ingrijirea si cresterea lui? Spune-ne parerile si secretele tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Apropiere tata bebelus Relatie tata bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre