Cadouri nepretuite pentru familiile cu prematuri

/ / Modificat: 2014-04-04
Cadouri nepretuite pentru familiile cu prematuri

Copiii nascuti prematur au nevoie de mai multa dragoste si atentie decat oricare alti copii, pentru a recupera mai repede greutatea pierduta la nastere si a se dezvolta armonios. Aceleasi dovezi de dragoste, alinare si incurajare sunt necesare si pentru parintii acestora, care trec prin cea mai grea perioada a vietii lor, dar care se bucura sa primeasca daruri si vorbe calde de la toti cei dragi.

Sling

Daca ai o cunonstinta care a nascut prematur si petrece mult timp prin spitale cu bebelusul, fa-i un cadou constand intr-un sling. Poate ca o hainuta sau un biberon ti-ar fi mai la indemana, insa slingul are un rol esential in dezvoltarea prematurului.

Se pare ca momentele petrecute la pieptul parintilor, in sling, sunt un stimulent pentru cresterea si dezvoltarea lui, ajutandu-l sa-si revina mai repede. Permite interactiunea dintre parinte si copil si consolidarea legaturii afective cu el, care are de suferit atunci cand nou-nascutul sta mai mult printre aparaturi medicale, tuburi nazale si tot felul de fire, in spital.

Album foto inedit

Ultimul lucru la care se gandesc parintii unui copil prematur este sa faca poze micutului, atunci cand este in spital. Acestia sunt atat de preocupati de recuperarea celui mic si petrec atat de mult timp printre medici, incat sunt extenuati si nu au timp sa se gandeasca decat la cum sa creasca mai repede copilul si sa ia in greutate. Insa daca lor nu le sta gandul la astfel de amintiri, incearca sa le imortalizezi tu, in vizitele frecvente la spital.

Captureaza imagini inedite si emotionante - cand bebe are o pozitie dragalasa, cand este tinut in brate de parinti ori cand mama il saruta pe frunte. Editeaza-le, printeaza-le si adauga-le intr-un album foto inedit, apoi daruieste-l parintilor.

Portret de familie

Ai surprins parintii impreuna cu bebelusul intr-o poza emotionanta de familie, care ti se pare spectaculoasa? Nu ezita sa o inramezi si sa o daruiesti familiei! Va deveni o amintire nepretuita peste ani, care va transmite mereu dragostea si emotia primelor momente alaturi de bebelus.  

Rasfaturi culinare

Parintii care au un copil prematur in spital uita sa mai manance sau, atunci cand o fac, recurg la semipreparate si gustari nesanatoase luate de la primele automate sau fast food-uri care le ies in cale. O farfurie cu mancare calda, proaspata si aromata sau un desert facut in casa reprezinta un dar nemaipomenit in astfel de cazuri, care vor incalzi trupul, dar si sufletul parintilor si le va mai alina putin din suferinta prin care trec.  

Vizite frecvente

Uneori, simpla prezenta a familiei, prietenilor si tuturor persoanelor dragi este cel mai frumos dar pe care parintii unui prematur il pot primi. Simpla initiativa de a fi langa ei in astfel de momente, chiar si fara a scoate un cuvant, reprezinta un gest marinimos pe care acestia nu-l vor uita niciodata. Arata ca ii iubiti, ca va ganditi la ei si ca sunteti dispusi sa le sariti in ajutor, orice ar fi.

Este placut sa stii ca ai pe cine sa te bazezi in situatii delicate si ca ai prietenii dragi langa tine, la bine, dar mai ales la greu.  

Muzica

S-a demonstrat ca muzica relaxeaza, dar si ca vindeca... trupul si sufletul. Asadar, daca vrei sa faci un dar interesant, dar si util, unei familii de prematuri, cumpara cateva cd-uri sau un mp3 player, incarca-l cu muzica de relaxare si daruieste-l parintilor, care au astfel ocazia de a se detasa pentru cateva clipe de situatia tensionata in care se afla.

Muzica pare sa ajute si la dezvoltarea mai rapida a prematurilor, devenind astfel o terapie alternativa, care-i ajuta sa se intremeze mai usor.

Ajutor casnic

Daca vrei sa le faci o surpriza placuta, preia initiativa si ajuta-i putin in gospodaria pe care au cam neglijat-o de cand bebelusul s-a nascut inainte de termen. Fa-le putina ordine in casa, scoate-le cainele la plimbare si, daca mai au si alti copii, ofera-te sa ai grija de ei cat timp stau in spital cu prematurul.

Aceste mici ajutoare vor deveni cadoul ideal pentru niste parinti ale caror ganduri sunt doar la bebelusul care se lupta sa supravietuiasca.

Carti de povesti pentru bebelus

Se spune ca vocea parintilor are puteri vindecatoare asupra copilului, cu atat mai mult cu cat este izolat intr-un incubator, departe de bratele linistitoare si confortabile ale mamei sau de pielea ei calda.

Lecturarea povestilor si auzul vocii pot compensa astfel de gesturi si pot alina suferinta copilului aflat intr-o situatie fragila. Cumpara-le cateva carti de povesti si incurajeaza parintii sa le citeasca copilului, ori de cate ori au ocazia. Vocile lor vor avea efecte linistitoare asupra prematurului speriat si-i vor da puterea necesara pentru a depasi aceasta perioada de cumpana.  

Lucruri personalizate pentru prematuri

bebelus-prematur-atingere

Nu in ultimul rand, cumpara-le cateva hainute, produse si jucarii speciale pentru copiii nascuti prematur. Probabil ca parintii nu s-au gandit niciodata ca se vor confrunta cu o asemenea situatie si nu au foarte multe obiecte si lucruri indispensabile pentru aceasta varsta. Fa-le o surpriza placuta si du-le cateva astfel de lucruri, care le vor fi de mare ajutor, cat copilul sta in spital.

Intalnire relaxanta cu prietenii

Este adevarat ca ultimul gand al unui parinte de bebelus prematur este sa socializeze, la o iesire in oras. Insa daca deja sta de ceva saptamani numai prin spitale, o iesire cu prietenii va fi binevenita pentru a-i mai distrage atentia de la atmosfera anosta din spital si de la situatia neplacuta prin care trece.

Planuieste o intalnire cu cativa prieteni apropiati intr-un loc intim si ajuta parintii aflati intr-o astfel de situatie sa ramana puternici si sanatosi in fata acestei intamplari dramatice din viata lor. Este important sa-i ajuti sa constientizeze ca prematurul din spital are nevoie de ei sanatosi, in forma si puternici!

Ce fel de cadouri ti se par cele mai inspirate pentru familiile cu prematuri? Crezi ca exista vreun cadou ideal? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre