Cate nume dam copiilor la botez?

/ / Modificat: 2014-03-18
Cate nume dam copiilor la botez?

Cate nume este recomandat sa dam copiilor la botez? Aceasta este intrebarea la care toti parintii cauta un raspuns lamuritor, dar care nu poate avea o singura solutie ideala pentru toti. In vremuri stravechi, familiile obisnuiau sa isi boteze nou-nascutii cu cel putin doua prenume care sa insoteasca numele de familie. In prezent, mamicile si taticii prefera numele scurte si puternice, usor de pronuntat si de retinut.

Foto: maternityandstyle.com

Pe de o parte, daca un copil primeste la botez un singur nume, va beneficia de avantajul dimensiunii sale scurte, usor de retinut si pronuntat de colegi si profesori. Pe de alta parte, prenumele al doilea ajuta la individualizarea numelui in ansamblu si respectarea tuturor criteriilor pe care parintii si le-au dorit de la bun inceput: nume sfant, nume traditional, preluat din familie sau cu o semnificatie aparte.

Asadar, cate nume este ideal sa dam copiilor la botez si de ce?

Perspectiva religioasa asupra numelor de botez

Daca ar fi sa iei in calcul perspectiva religioasa a numarului optim de nume pe care sa il dai bebelusului la botez, calea cea dreapta este un singur nume de Sfant, cel mai apropiat calendaristic de data nasterii copilului.

Biserica este de parere ca parintii care dau doua sau trei nume copilului nu inteleg unicitatea persoanei umane si unitatea nespusa a acesteia, scindand identitatea copilului in doua unitati valorice diferite.

Preotii sustin ca atunci cand omul are un singur nume toata personalitatea lui se concentreaza in acesta, preluand calitatile exprimate de prenumele in cauza. In situatia in care copilul are mai multe nume de botez, precum Ion Constantin, celalalt prenume ramane de prisos, mai exact "un balast scriptologic", care ingreuneaza viata purtatorului, nicidecum nu ii aduce avantaje.

Pozitia Biserii Ortodoxe este una ferma: daca cei mari nu au putut hotari ei insisi sa poarte mai multe nume de botez, pot face un bine copilasilor botezandu-i cu un singur nume, neaparat de Sfant. In niciun caz, biserica nu permite ca bebelusii de religie ortodoxa sa primeasca nume de sfinti catolici, de protestanti, de sectanti, de artisti sau nume pagane, luate de la popoarele care nu cred in Hristos.

Preotii nu incurajeaza nici numele de animale, pasari sau zei pentru botezul pruncilor nou-nascuti.

Mai multe nume de botez, o cale de compromis

Majoritatea parintilor care a ales mai multe nume de botez pentru copii si-a justificat decizia ca fiind o cale de compromis, din diverse motive:

  • primul prenume dorit cu prisosinta nu are legaturi biblice, iar un nume Sfant este important pentru romani;
  • traditia preluarii numelui nasului/nasei nu a putut fi ignorata si s-a respectat prin al doilea prenume;
  • decizia finala nu s-a putut reduce la un singur prenume;
  • prenumele principal suna mai bine alaturi de numele de familie cu un al doilea prenume;
  • presiuni puternice din partea bunicilor si a altor rude apropiate;
  • nasterea intr-o zi speciala, care "cerea" marcarea evenimentului astfel.

Cate nume de botez sunt prea multe?

In timp ce nu poate fi o regula ca un copil sa poarte un singur prenume, oricat de vehementa ar fi pozitia Bisericii ortodoxe in acest sens, putem afirma cu certitudine ca mai mult de doua prenume sunt... prea multe.

Cu un nume de familie si inca 3 prenume (oricat de melodioase ar fi rostite impreuna), copilul va avea de suferit pe viitor:

  • ii va fi dificil sa rosteasca numele si prenumele in intregime;
  • inregistrarea numelui in actele oficiale va fi o corvoada;
  • erorile birocratice au sanse mari sa se petreaca de-a lungul vietii;
  • recomandarea cu numele intreg va fi aproape imposibila de fiecare data;
  • simtul identitatii va fi si el confuz si oscilant.

Cat despre alegerea celui de-al noilea nume de botez, este recomandat:

  • sa nu fie de tip porecla;
  • sa nu formeze o combinatie de silabe nepotrivita cu celalt prenume/numele de familie;
  • sa nu sugereze lucruri ridicole;
  • sa nu fie greu de scris;
  • sa nu aiba sonoritate sau inteles diminutivale;
  • sa nu favorizeze glumele prin abreviere sau rima.

Tu cate nume de botez consideri ca este ideal sa primeasca un copil dupa nastere? Spune-ne cum ti-ai botezat puiul si de ce ai ales aceasta varianta impreuna cu familia, in sectiunea de comentarii!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre