Baita nou-nascutului, ce trebuie sa stii

/ / Modificat: 2013-04-17
Baita nou-nascutului, ce trebuie sa stii

Baita nou-nascutului este unul dintre ritualurile de ingrijire care dau cele mai mari emotii proaspetilor parintilor. Nou-nascutul este atat de mic, plapand si alunecos atunci cand este in apa, incat multor parinti le este teama sa nu il raneasca accidental in timpul imbaierii. Descopera principalele reguli de care trebuie sa tii cont in baita copilului imediat dupa nastere, dar si cativa pasi prin care acest ritual va deveni o simpla rutina in ingrijirea lui zilnica!

Baita nou-nascutului in prima saptamana de viata

In prima saptamana dupa nastere, nou-nascutul nu trebuie introdus in cadita. Pana la "caderea buricului" (vindecarea bontului ombilical), este indicat sa speli copilul usor, doar cu buretele imbibat in apa.

Asigura-te ca temperatura din camera este corespunzatoare, pentru a evita situatia in care i s-ar putea face frig. Intinde-l pe o suprafata plata - pe masuta de schimbat scutece sau pe pat - si ia langa tine un lighean cu apa calda si un burete moale. Inmoaie buretele in apa (simpla, fara sampon sau sapun) si sterge bland pielea bebelusului.  

Reguli la imbaierea nou-nascutului in cadita

Dupa ce buricul nou-nascutului cade, cam dupa prima saptamana de viata, poti incepe sa ii faci baita in cadita de bebelus. Prima imbaiere in cadita trebuie sa fie destul de scurta. Este recomandat sa obisnuiesti treptat copilul cu apa, pentru evita situatia in care ar putea capata frica de ea.

La prima baita, bebelusul va protesta putin, deoarece este ceva nou pentru el. Nu te speria. In cazul in care plange foarte tare sau se agita, inseamna ca mai are nevoie de timp pana la prima experienta cu apa. Continua sa il speli cu buretele si mai incearca din cand in cand sa il imprietenesti cu apa, pentru a vedea cum reactioneaza.

O alta regula importanta de care trebuie sa tii cont este ca nou-nascutul nu are nevoie de baie zilnic, ci doar o data sau de doua ori pe saptamana. Intre baite, este recomandat sa il stergi cu buretele imbibat in apa doar in zona axilelor, gatului si in zona genitala.

Imbaierea nou-nascutului in cadita este un ritual complex, pentru care trebuie sa te pregatesti astfel:

  • asigura-te ca incaperea unde il speli este suficient de incalzita (daca in mod normal, temperatura din camera unui nou-nascut trebuie sa fie de 22-23 grade Celsius, la baita, aceasta trebuie sa urce pana spre 25 de grade Celsius, pentru a-i asigura un confort termic potrivit dupa baita);
  • umple cadita cu apa, astfel incat adancimea sa nu depaseasca 5-6 cm;
  • asigura-te ca temperatura apei este optima - 37-38 de grade Celsius, desi medicii sustin ca poate urca si pana la 48-49 de grade, insa niciodata dupa aceasta valoare;
  • asigura-te ca ai la indemana tot ce iti trebuie (scutece, prosoape, halat de baie, creme, hainute, produse de ingrijire etc.);
  • baga copilul mai intai cu piciorusele in apa si tine-l bine cu o mana de spate, gat si cap - nu il baga brusc cu tot corpul, incepe mai intai sa il stropesti usor pe burtica, manute si umeri, cu mana pe care o ai libera ;
  • nu lasa copilul nicio clipa nesupravegheat si nu ii da drumul in cadita, chiar daca apa nu este adanca si nu ii poate trece peste cap.

Cum a fost la prima baita a nou-nascutului tau? Impartaseste-ne sfaturile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Baita nou-nascut Baie bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre