10 alimente de evitat in timpul alaptarii

/ / Modificat: 2017-01-31
10 alimente de evitat in timpul alaptarii

Tocmai ai petrecut ultimele noua luni cu grija legata de ce este mai bine sa mananci astfel incat copilasul din pantec sa se dezvolte sanatos. Acum ca incepi alaptarea, ar trebui sa te feresti de unele reactii posibile, cauzate de anumite alimente!

Este foarte important ca mamele sa aiba mese regulate atunci cand alapteaza pentru a obtine nutrienti esentiali si, de asemenea, pentru a creste nivelul de lapte matern. Este important sa supraveghezi intotdeauna copilul pentru a observa reactiile sale ori de cate ori mananci ceva care ar putea influenta gustul laptelui.

Dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie, ne spune care sunt cele 10 alimente pe care trebuie sa le evite orice femeie in timpul alaptarii copilului.

1. Cafeina

In timp ce unele produse ce contin cafeina ar putea fi bune pentru sanatate, este important sa se stie despre cafeina ca aduce modificari asupra laptelui matern. Organismul bebelusului nu este pregatit pentru a procesa cafeina, asa ca, daca vrei ca cel mic sa adoarma, nu consuma cafea in perioada alaptarii.

2. Pestele

Nu trebuie sa eviti pestele in intregime, dar este necesar sa fii selectiva cu privire la ce tipuri de peste si fructe de mare consumi. Unii pesti pot avea un continut mare de mercur, care poate micsora fluxul de lapte matern. Cel mai simplu este sa urmezi aceleasi reguli de care ai tinut cont cand erai gravida si totul ar trebui sa fie in regula.

3. Ciocolata

Cele mai multe sortimente de ciocolata contin cafeina. Ciocolata, consumata in timpul alaptarii, poate avea efecte laxative asupra copilului. Fiti atenta la comportamentul copilului si daca devine agitat sau are un scaun imediat dupa ce mananci ciocolata, asta inseamna ca este timpul sa elimini acest dulce din dieta.

4. Patrunjelul sau Menta

Patrunjelul este o garnitura frumoasa si menta creeaza un ceai fabulos, problema cu aceste plante este ca ambele vin cu riscul de a reduce cantitatea de lapte matern. In cazul in care sunt utilizate in cantitati mici, acestea nu ar trebui sa provoace o problema, insa cu cat consumi mai mult din aceste doua plante, cu atat copilul va fi mai infometat.

5. Lactatele

Lactatele sunt una dintre cele mai comune alimente care devin o problema pentru copiii alaptati. In cazul in care copilul este deosebit de agitat, dupa alaptare are si alte probleme ale pielii, precum eczeme sau are probleme de somn, este bine sa eviti consumul mare de produse lactate.

6. Alcoolul

Chiar daca alcoolul se metabolizeaza in 1-2 ore la de la consum, acesta ajunge in laptele matern si poate afecta sanatatea copilului alaptat. Asadar, cel mai bine este sa se evite in totalitate consumul de alcool. Alcoolul nu ramane in laptele matern mai mult decat o face in sange, astfel este bine sa tii cont de aceste sfaturi.

7. Citricele

Tractul gastro-intestinal al copilului este inca imatur, iar unii dintre compusii din citrice pot fi deosebit de iritante. Citricele pot provoca stare de nervozitate sau chiar eruptii cutanate. Daca iti este pofta de fructe, incearca ananas sau mango. 

8. Alunele

Daca exista un istoric de alergie la arahide in familia, asigura-te ca eviti consumul de alune in perioada de alaptare. Compusii alergeni din arahide si fructe cu coaja tare pot fi transmise prin laptele matern. Daca nu esti sigura de faptul ca micutul tau ar putea avea o alergie la arahide, observa-i respiratia: este suieratoare? De asemenea, fii foarte atenta la eruptiile cutanate, urticarie sau la semne ale unei reactii alergice.

9. Usturoiul

Daca observi ca bebelusul este ocazional reticent la asistenta medicala sau evita sa fie alaptat, analizeaza daca aceastea intamplari coincid cu consumul de usturoi. In timp ce majoritatea dintre noi cred ca usturoiul este foarte sanatos, cerul gurii bebelusilor nu s-au maturizat suficient si resping laptele mamar.

10. Graul

Intoleranta la gluten ar putea dezvolta scaune cu sange in cazul bebelusilor. Unele mame aleg sa elimine toate alimentele comune cauzatoare de probleme in perioada de alaptare si le reintroduce, incet, la un moment dat. Reintroducerea lenta ajuta sa identifice daca exista alergie sau intoleranta in cazul copilului.

Dr. Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook.

dr_istoc

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie alaptare Dieta alaptare Alaptarea si alimentatia

Articole recomandate

Citeste si despre