Cedezi sau te impui?

/ / Modificat: 2005-06-22
Cedezi sau te impui?





 

Sa recunoastem, nimeni nu e perfect. Nu conteaza cat de greu incerci, si cat de iubitor si respectuos ai fi, esti sortit sa intri intr-o neintelegere din cand in cand. Insa cu cateva sfaturi, nu trebuie sa fie ceva care sa va afecteze relatia. Atunci cand simti ca incepe sa se formeze o cearta tineti minte aceste 8 modalitati de a face fata unei dispute:

1. Acordati partenerului spatiul necesar pentru a spune ce il/o deranjeaza.

Cu siguranta nu va place atunci cand cineva va intrerupe; acorda partenerului acelasi respect—chiar daca nu sunteti de acord cu ceea ce spune.

2. Fa un efort in plus pentru a intelege cu adevarat ceea ce partenerul incearca sa spuna.

Este foarte usor sa cazi intr-o capcana atunci cand crezi ca stii ce va spune, cand de fapt este posibil sa nu ai nici cea mai mica idee. Daca partenerul tau simte ca intelegi ceea ce vrea sa spuna, vei gasi o modalitate sa inchei cearta mult mai repede.

3. Nu spune un lucru pe care il vei regreta mai tarziu.

Intotdeauna considera relatia ta ca un geam. Este puternica, dura, frumoasa si curata atunci cand ai grija de ea, dar daca nu este tratata sau manuita cum trebuie, se poate zgaria, crapa sau chiar sparge. Alege-ti cu atentie cuvintele pe care le vei spune atunci cand esti in culmea nervilor.


4. Nu aduce la discutie evenimente din trecut.

Trecutul este trecut - lasa-l sa stea acolo. Daca insisti pe evenimente petrecute in trecut, nu vei gasi niciodata o solutie pentru viitor, partenerul se va simti mai putin iubit si respectat, si intotdeauna te  vei simti negativ fata de partenerul tau/partenera ta. Oamenii fac greseli. Acorda sansa partenerului de a-si reveni din acestea, si incurajandu-l si sprijinindu-l sa ia deciziile bune.

5. Invata sa promiti.

Daca poti invata sa faci compromisuri, te vei gasi in mai putine dispute. Daca nu iti convine ceva, atunci cazi la un acord de mijloc cu partenerul tau. Acest lucru se aplica si invers. Incearca sa gasesti solutii alternative la lucrurile care nu-i plac partenerului la fel!

Cum sa faci fata disputei?



 

6. Realizeaza ca indiferent de ceea ce spui, s-ar putea ca amandoi sa nu cadeti la un acord pentru problemele discutate.

O cearta ia forma de obicei pentru ca vrei ca cineva sa fie de acord cu tine asupra unui lucru. Crezi ca cealalta persoana nu stie toate datele problemei, asa ca incepi sa le explici. Cu cat partenerul nu este de acord cu ceea ce spui, cu atat te vei supara mai tare. Dar, daca realizezi ca cel mai bun lucru cateodata este sa fiti de acord cu aceasta neconcordanta—vei arata partenerului ca nu numai ca ii respecti opinia, dar ca ii respecti si individualitatea. Nu poti sti niciodata, poate ca mai tarziu isi poate schimba parerea (sau chiar tu ti-o poti schimba).

7. Cadeti la o intelegere intr-o problema pana cand aceasta este rezolvata.

Este mult prea usor sa fugi si sa iti eviti partenerul,  sau sa nu mai vorbesti cu el. In schimb, cadeti la o intelegere prin care sa va respectati reciproc pentru a va rezolva problemele — chiar daca acest lucru va dura toata noaptea. Nimic nu e de nerezolvat cand lucrati impreuna pentru a gasi cu adevarat o solutie pasnica.

8. Fa din relatia cu partenerul principala ingrijorare cand sunteti in mijlocul unei dispute.

Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa va lasati pe spate pentru ca partenerii sa va promita integritatea. Lasa-ti partenerul sa vada cand ceva te supara. Am vazut ca multa lume tinde sa nu vorbeasca atunci cand ceva ii deranjeaza, gandindu-se ca nu e bine sa faca o mentiune. Din nefericire, ceea ce se intampla dupa mai multe astfel de taceri, o mica intamplare sa fie acea picatura care umple paharul. Celalalt partener de obicei nu are nici o idee de unde motivul supararii si astfel crede ca exagerezi. Daca te gasesti in aceasta situatie, ocupa-te de fiecare eveniment imediat dupa ce acesta are loc. Nu lasa lucrurile sa se adune pana explodezi.

9. Fa-ti un jurnal.

De fiecare data cand vezi ceva cu care nu esti de acord sau care nu iti place, scrie toate detaliile incidentului sau ale situatiei. Include in acestea locul, timpul, exact ce simti, etc. Apoi scrie cel putin 3 solutii la problema respectiva. Daca gasesti o solutie pentru rezolvarea problemei, pune-o in aplicare. Atunci cand aveti nevoie de ajutorul partenerului, gaseste timpul necesar pentru a discuta problema in detaliu. Scriind in jurnalul tau, vei elibera multe din sentimentele emotionale care inconjurau situatia sau incidentul. Astfel vei avea posibilitatea de a avea o discutie calma cu partenerul.  


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre