Noaptea alba si gratuita a Filmului Romanesc

/ / Modificat: 2014-09-19
Noaptea alba si gratuita a Filmului Romanesc

Noaptea alba si gratuita a Filmului Romanesc

Noaptea de vineri, 19 septembrie, este rezervata cinematografiei romanesti

Cea de-a cincea editie a evenimentului de mare succes, Noaptea Alba a Filmului Romanesc, revine in prim-plan in noaptea de vineri, 19 septembrie 2014, in Bucuresti si Cluj-Napoca.

Spectatorii vor avea ocazia sa vizioneze productii recent lansate pe marile ecrane, care s-au bucurat de succes la public, cat si de filme clasice, care au ramas in istoria cinematografiei romanesti. Din selectie nu lipsesc nici documentare originale sau cele mai bune scurtmetraje romanesti ale anului 2014.

Cu toate ca vara tocmai a trecut, cinefilii vor avea parte de inca o vacanta la mare alaturi de personajele din #Selfie (r. Cristina Iacob). in loc sa se pregateasca pentru cel mai important examen din viata lor, trei absolvente de liceu, decid sa plece la mare si sa uite de scoala, iar cei trei tineri pe care ii intalnesc pe litoral par mai mult decat dispusi sa le ajute. 

Sectiunea ”Panorama 2013” aduce cele mai apreciate titluri ale anului trecut, printre care se numara filmul lui Stere Gulea, Sunt o baba comunista, avandu-i ca protagonisti pe Marian Ralea si Luminita Gheorghiu, prezentand viata linistita a unui cuplu din provincie, ce este tulburata de marea veste a reintoarcerii acasa a fiicei lor, alaturi de logodnicul ei canadian, precum si castigatoarea a trei Premii Gopo, ecranizarea binecunoscutei nuvele Domnisoara Christina (r. Alexandru Maftei), ce isi asteapta fanii pentru o portie de horror romanesc, avandu-i in distributie pe Maia Morgenstern, Tudor Istodor, Ioana Anastasia Anton, Anastasia Dumitrescu.

Horatiu Malaele, in calitate de regizor si actor, va invita sa aflati povestea a trei prieteni, care, dupa o seara petrecuta intr-o circiuma in care imigrantii isi varsa amarul, platesc o tiganca sa le ghiceasca viitorul si aceasta le prezice data exacta a mortii si modul in care vor muri. si de aici incepe distractia in Funeralii fericite. 

Castigator a doua trofee la Gala Premiilor Gopo 2014, printre care cel mai bun film de debut, La limita de jos a cerului (r. Igor Cobileanski) prezinta povestea lui Viorel, un traficant marunt de droguri care traieste intr-un orasel uitat de lume din Republica Moldova, decis sa isi schimbe viata in bine.

Din categoria documentare, cinefilii se vor bucura de Afacerea Tanase, film regizat de Ionut Teianu, scenaristul succesului de box-office Despre oameni si melci, ce prezinta cea mai incredibila operatiune din Razboiul Rece, si de City Tour, in regia lui Andrei-Nicolae Teodorescu, o productie UNATC, in care se exploreaza relatia dintre Asociatia Romana Anti-SIDA si oamenii carora le sunt dedicate proiectele asociatiei.

Binecunoscutul documentar Bucuresti, unde esti? (r. Vlad Petri) va prezenta spectatorilor care nu au reusit sa-l vizioneze pana acum, desfasurarea protestelor din 2012, printr-o analiza a strazii pornind de la povestile oamenilor, de la revendicarile, dorintele si viziunile lor despre democratie.

Iubitorii de film clasic se vor putea bucura la Noaptea Alba de doua titluri intrate in patrimoniu, semnate de regizorul Lucian Pintilie. Balanta prezinta povestea lui Nela, interpretata de Maia Morgenstern, o tanara profesoara, care are grija de tatal ei, fost colonel in Securitate, acum pe moarte. El vrea ca trupul sau sa fie folosit pentru cercetari medicale, dar Universitatea refuza, din moment ce frigiderele sale sunt stricate. Povestea prinde curs cand Nela pleaca in provincie, unde a fost repartizata la o scoala si il intalneste pe Mitica, personaj jucat de Razvan Vasilescu, un doctor la spitalul local care, ca si ea, nu accepta compromisurile si e plin de visuri si optimism. Cei doi ii deranjeaza pe toti cei din jur cu atitudinea lor dar vor reusi sa faca fata provocarilor vietii, de parca ar fi fost atinsi de gratia divina... Pentru rolul interpretat, Maia Morgenstern a fost premiata in 1993 de Academia Europeana de Film ca fiind Cea mai buna actrita.

Niki Ardelean, colonel in rezerva il aduce in prim-plan pe maestrul Victor Rebengiuc. Niki este colonel in rezerva. Fiul sau tocmai a decedat, iar fiica sa este casatorita cu fiul lui Florian, vecinul de peste drum. Florian, desprins din atmosfera boema a anilor '70, este un cameraman amator pasionat a carui natura de tiran refulat se exercita asupra lui Niki. Florian il va deposeda pe Niki de tot ceea ce are: bunuri materiale, valori morale, imaginea despre sine insusi, demnitate, tot ceea ce constituie in definitiv un om. Cu toate acestea, de Ziua Armatei, lucrurile iau un alt curs.

Conceput ca urmare a necesitatii de promovare constanta a filmului romanesc si inspirat de succesul pe care l-au avut proiecte similare, evenimentul Noaptea Alba a Filmului Romanesc isi propune sa ofere publicului larg ocazia de a petrece o noapte in compania unor filme romanesti de toate genurile, realizate de cineasti din toate generatiile, acoperind astfel o paleta cat mai larga de gusturi. Numarul de spectatori inregistrati la editiile precedente dovedesc faptul ca Noaptea Alba a Filmului Romanesc reprezinta una dintre cele mai de succes campanii de promovare a cinematografiei autohtone.

In Bucuresti spectatorii sunt asteptati la proiectiile de film programate la Cinema Studio, Cinema Patria, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO, Muzeul National al Taranului Roman: Studioul Horia Bernea si MNTR Open Air, Dianei | 4, J’ai Bistrot, Parcul Tineretului.

Cinefilii din Cluj-Napoca vor putea viziona filme romanesti in Noaptea Alba la Cinema Victoria si Casa TIFF.

Programul complet al evenimentului va fi disponibil in curand pe site-ul: www.romfilmpromotion.ro si pagina oficiala de Facebook: www.facebook.com/NoapteaAlba.

Noaptea Alba a Filmului Romanesc este un eveniment organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociatia Film si Cultura Urbana, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Primariei Municipiului Bucuresti prin ArCub – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti.

Programul proiectiilor si invitatii

Programul Noptii albe a filmului romanesc in Bucuresti

Muzeul National al Taranului Roman â Studioul Horia Bernea

19:00 Dolce far niente (1998, r. Nae Caranfil)

21:30 Asfalt Tango (1995, r. Nae Caranfil)

23:30 Balanta (1992, r. Lucian Pintilie)

01:30 Niki Ardelean, colonel in rezerva (2004, r. Lucian Pintilie)

Muzeul National al Taranului Roman â in aer liber

20:00 Funeralii fericite (2013, r. Horatiu Malaele)

22:00 Sunt o baba comunista (2013, r. Stere Gulea)

Dianei | 4

19:00 O poveste de dragoste, Lindenfeld (2014, r. Radu Gabrea)

21:00 Déjà Vu (2013, r. Dan Chisu)

22:30 Afacerea Tanase (2013, r. Ionut Teianu)

00:00 Bucuresti, unde esti? (2014, r. Vlad Petri)

01:45 City Tour (2013, r. Andrei-Nicolae Teodorescu)

Cinema Studio

20:00 Plansa (2014, r. Andrei Gheorghe)

Avanpremiera

22:00 America, venim! (2014, r. Razvan Savescu) * Pret bilet: 8 RON

Premiera

23:45 Scurt / 4: Istorii de inima neagra (r. Luiza Parvu, Radu Jude, Andrei Cretulescu, Iulia

Rugina)

Avanpremiera

01:30 Roxanne (r. Valentin Hotea)

Cinema Elvira Popescu

20:00 America, venim! (2014, r. Razvan Savescu) *Pret bilet: 9 RON

Premiera

22:00 Cainele japonez (2013, r. Tudor Cristian Jurgiu) *Pret bilet: 5 RON

00:00 La limita de jos a cerului (2013, r. Igor Cobileanski)

J'ai Bistrot

20:00 Scurtmetraje romanesti

Cai putere (2014, r. Daniel Sandu)

Ela, Panda si Madam (2014, r. Andrei stefan Rautu)

Brigada neagra (2013, r. Andrei-Nicolae Teodorescu)

Idle (2013, r. Raia Al Souliman)

Maine, Bach… (2013, r. Mihnea Ciorica)

Treizeci (2013, r. Victor Dragomir)

23:00 Experimentul Bucuresti (2013, r. Tom Wilson)

Cinema Patria

22:00 Kira Kiralina (2014, r. Dan Pita)

00:00 Domnisoara Christina (2013, r. Alexandru Maftei)

02:00 O vara foarte instabila (2013, r. Anca Damian)

CinemaPro

23:00 America, venim! (2014, r. Razvan Savescu) *Pret bilet: 10,5 RON

Premiera

01:00 #Selfie (2014. r. Cristina Iacob) *Pret bilet: 10,5 RON

Intrarea la proiectii va fi gratuita, in limita locurilor disponibile, cu exceptia urmatoarelor filme, la care accesul se va face pe baza de bilet la pret redus, achizitionat de la cinematografe:

America, venim! (h 20:00, Cinema Elvire Popesco, bilet: 9 lei; h 22:00 Cinema Studio, bilet: 8 lei, h 23:00 CinemaPRO, bilet: 10.5 lei)

#Selfie(h 01:00, CinemaPRO, bilet: 10.5 lei)

Cainele japonez(h 22:00, Cinema Elvire Popesco, bilet 5 lei

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Evenimente pentru parinti Evenimente pentru copii Filme romanesti

Articole recomandate

Citeste si despre