Legea mamelor: indemnizatia de maternitate, 85% din salariu

/ / Modificat: 2008-10-14
Legea mamelor: indemnizatia de maternitate, 85% din salariu





 

Ianuarie 2009:Indemnizatia de maternitate, plafonata la 4000 lei

Lavinia Sandru despre Legea Mamelor

La inceputul lunii octombrie, Comisia Europeana a emis o propunere legislativa ce priveste prelungirea concediului de maternitate in Uniunea Europeana de la 14 la 18 saptamani si o remunerare cu 100% din salariu a femeilor, dupa nastere.

 

Ambele propuneri urmau a fi dezbatute prin procedura de codecizie de catre Parlamentul European si statele membre in cadrul Consiliului in vederea stabilirii unui acord in cursul anului 2009.

In Romania, Legea privind indemnizatia dupa nastere a fost votata luni de Camera Deputatilor, iar miercuri este asteptat votul final.

Astfel, potrivit stirilor Pro TV, incepand cu anul 2009, mamele care aleg sa stea acasa dupa nasterea copilului vor putea primi 85% din venitul impozabil obtinut in ultimul an, in cazul in care acesta depasea 800 RON, iar cele care aveau un salariu mai mic vor putea opta pentru cei 600 RON, indemnizatia oferita de stat plus alocatia de 200 RON.

Pana acum, indiferent de veniturile obtinute inainte de nastere, fiecare mama salariata primea doar 600 RON/luna daca statea acasa cu bebelusul in primii doi ani, la care se adauga suma de 200 RON, reprezentand alocatia copilului.

Totodata, alesii se bazeaza si pe dorinta mamelor cu salarii mai mari de a se intoarce mai repede la serviciu.

Deputatii vor da votul final pentru aceasta lege miercuri, urmand apoi ca ea sa fie promulgata si sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2009.

In Realitatea Romaneasca citim declaratia ministrului muncii, Mariana Campeanu: "Am fost mandatata de BPC si de Guvern ca astazi (luni - n.r.), in Parlament, sa sustin legea cu indemnizatia mamicilor care sa fie 85% din venitul impozabil si nu mai putin de 600 de lei, cat este prevazut in legea actuala."

In ceea ce priveste bugetul de stat, Mariana Campeanu a declarat pentru Realitatea Romaneasca: "Sunt bani. Nu cred ca este nicio problema, deoarece procentul femeilor cu cariera si cu salariu foarte mare este foarte mic si, mai mult decat atat, sustin cu toata taria ca o femeie cu o cariera politica si o cariera profesionala nu o sa stea niciodata mai mult de un an acasa."

EVENIMENTUL LA ZI!

Deputatii au adoptat miercuri proiectul de lege care prevede ca indemnizatia pentru mamele care sunt in concediu de maternitate sa se calculeze la 85% din media veniturilor impozabile din ultimele luni, dar nu mai putin de 600 de lei, potrivit HotNews.

Legea a fost votata cu 171 de voturi pentru si doua abtineri. Nu s-a inregistrat niciun vot impotriva.

Legea mamelor va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2009, dupa ce va fi promulgata de catre presedintele Traian Basescu.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre