La portile soarelui - Sanzienele Muzeul Satului 24 iunie

/ / Modificat: 2016-07-04
La portile soarelui - Sanzienele Muzeul Satului 24 iunie

Muzeul National al Satului ”Dimirie Gusti” va invita vineri, 24 iunie, incepand cu ora 9.00, la evenimentul cultural La portile soarelui. Sanzienele, prilejuit de sarbatoarea campeneasca ce marcheaza inceputul verii, atunci cand, in satul traditional, au loc numeroase obiceiuri rituale de propitiere, de veneratie a zeilor in scopul de a aduce belsug, de a indeparta fortele malefice din comunitatea rurala, de a aduce sau opri ploaia - Calusul, instrutatul Boului, Paparudele, Caloianul etc.

Celebrate la solstitiu de vara, atunci cand infloreste planta ce le poarta numele, Sanzienele sau Dragaicele sunt considerate, in traditia populara, ca fiind zane bune, femei frumoase, adevarate preotese ale Soarelui, divinitati nocturne ascunse prin padurile intunecate, neumblate de om. in noaptea de 23 spre 24 iunie, ele canta si danseaza, impart rod holdelor, inmultesc animalele si pasarile, umplu de leac si miros florile, tamaduiesc bolile si suferintele oamenilor. Sanzienele pot deveni foarte daunatoare, lovindu-i pe cei pacatosi cu "lantul Sanzienelor", pot starni din senin vijelii, pot aduce grindina, lasand campul fara de rod si florile fara puteri vindecatoare.

Programul evenimentului cuprinde: targ al mesterilor populari, expozitie de fotografie insotit de film etnografic, atelier de confectionat coronite de sanziene, spectacol de muzica si dans traditional sustinut de interpretii Tita Barbulescu, Liliana si Violeta Geapana, Anisoara Vlaicu, Catalin Maximiuc, Gheorghe Gheorghe si de ansamblurile folclorice Perinita a Centrului Cultural "Ion Manu" din Otopeni, Vatra Harmanului din Harman, Brasov si asamblul ”L'Allodola” (Ciocarlia) al Asociatiei italienilor din Romania.

Expozitia Ritualuri traditionale romanesti la solstitiul de vara, deschisa in perioada 24 iunie – 1 iulie, in holul V.I.Popa, soseaua Kiseleff nr. 30, va cuprinde fotografii reprezentative realizate in satele romanesti din diferite zone folclorice, fotografii ce fac parte din colectiile personale ale unor cercetatori (Narcisa stiuca si Bogdan Neagota), din arhivele Muzeului Etnografic al Transilvaniei si ale Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj etc. Acestea ilustreaza frumoasele obiceiuri instrutatul Boului si Calusul oltenesc.

Toti cei care isi serbeaza ziua onomastica in data de 24 iunie (cu buletinul la purtator) si cei care trec pragul muzeului imbracati in costum popular beneficiaza de intrare gratuita.

Va asteptam, asadar, sa va intalniti pe ulitele satului cu frumoasele Sanziene si obiceiurile de vara!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Evenimente parinti si copii Expozitie

Articole recomandate

Citeste si despre