Iarmaroc de Sfantul Ilie, 17 - 19 iulie 2015

/ / Modificat: 2015-07-16
Iarmaroc de Sfantul Ilie, 17 - 19 iulie 2015

Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” va invita, in perioada 17-19 iulie, la "Iarmarocul  de Sfantul Ilie", eveniment prilejuit de importanta sarbatoare a calendarului crestin si pastoral.

De Santilie, supranumit si „Sfantul ploilor” sau „Sfantul merelor de aur” au loc pomenirea mortilor, culegerea plantelor de leac, in special a busuiocului, vraji si descantece pentru prevenirea sau indepartarea vijeliilor, a grindinei si ploilor torentiale, organizarea nedeilor pastorale. In aceasta zi ciobanii separau berbecii de oi, „mituiau mieii”, se „retezau stupii”, se efectuau observatii astronomice si meteorologice.

Evenimentul isi propune recuperarea traditiilor legate de aceasta sarbatoare printr-un program variat de demonstratii mestesugaresti, momente muzical – coregrafice, targ al mesterilor populari, gastronomie traditionala reinviind, astfel, atmosfera targurilor de odinioara. De asemenea vom lua parte la alte trei evenimente de exceptie ce vor avea loc in aceasta perioada.

Astfel, vineri, 17 iulie 2015 sunteti asteptati, incepand cu ora 13.30, la Festivalul de folclor pentru detinuti, organizat de Administratia Nationala a Penitenciarelor in colaborare cu Muzeul Satului, actiune de sensibilizare a opiniei publice privind importanta implicarii in proiecte ce vizeaza reintegrarea sociala a persoanelor lipsite de libertate. 

Traditiile si obiceiurile populare romanesti vor fi  puse in scena, atat prin intermediul muzicii si dansului, de  catre Ansamblul Jiuletul, Penitenciarul Targu Jiu,  Formatiile Sperante, Centrul de detentie Craiova, Intrebare, Penitenciarul Braila, Hora, Penitenciarul Gaesti, Braul Muntenesc, Penitenciarul Ploiesti, Jilava Band, Penitenciarul Jilava, dar si a expozitiilor cu vanzare.

Sambata, 18 iulie 2015, iarmarocul va rasuna de cantec si joc, intr-o reconstituire a obiceiurilor de vara, cu Ansamblul folcloric Florile Tarnii, Tarna Mare, jud. Satu Mare si Calusarii din Prundu, Giurgiu. Un buchet de cantece populare va fi oferit publicului de cunoscutii interpreti Mariana Stanescu, Andreea Haisan, Alin Suceveanu si Gabriel Dumitru, iar Taraful Daniel Badoi si Cornelia Tihon ne va incanta inimile cu un bogat repertoriu muzical.

La ora 12.00 publicul este asteptat la vernisajul expozitiei de tapiserie „Amintiri”, autor Ioana Tatiana Geambasu, care va avea loc in Sura Bancu. Expozitia va fi insotita, intre orele 14.00 – 16.00, de un atelier gratuit pentru copii si adulti, in limita a 10 locuri.

La ora 17:00 va avea loc prezentarea Audiobook-ului Vechi povestiri mineresti de I. D. Sarbu in interpretarea actorului Zoltan O. Butuc, discul nefiind  altceva „decat o reverenta in fata limbii romane si a tainicei limbi a Basmului romanesc. Povesti de care sufletul se umple iar mintea se poate mira”.

Duminica, 19 iulie 2015, intre orele 12.00 – 18.00, Muzeul Satului, in parteneriat cu Uniunea de Creatie a Artistilor Interpreti din Romania (ICAR), Asociatia Cascadorilor Profesionisti din Romania, Opera Nationala Romana Asociatia Traditie si Spiritualitate, Fair Media Synd, Palatul National al Copiilor Bucuresti, Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti, Teatrul de Magie  va invita la cea de-a doua editie a Festivalului „Sa fim copii inca o zi”! 

Cei mici sunt asteptati la spectacole de muzica si dans, teatru de marionete si momente de cascadorie, concursuri de desene pe asfalt, ateliere de olarit si jocuri traditionale.

Copiii vor face cunostinta cu un calut si dresorul sau si vor putea sa se plimbe calare pe ulitele satului.

Tot duminica, 19 iulie, ora 11:00 sunteti invitati la  Dezbaterea “ALAPTAREA, NEALAPTAREA & DIVERSIFICAREA” organizata  de Georgeta Musat, moasa, specialist si formator in alaptare, consultant IBCLC, Asociatia Totul Pentru Tine si Copilul Tau - Academia de Alaptare.

Evenimentul se inscrie in seria intalnirilor de suport pentru alaptare si alte provocari maternale, proiectul "Initiativa pentru o viata mai buna si mai frumoasa" și nu este unul “by the book”, ci este unul original comunicand experienta, frumusetea si bucuria maternitatii.

Mamici, tatici, copilasi, bunici si toti cei interesati sunteti bineveniti!

Program de Iarmaroc: 17 – 19 iulie 2015 – 9.00 – 19.00

Veselie de iarmaroc de Sfantul Ilie 18 iulie 2015

18 IULIE 2015

12.00 Vernisaj expozitie tapiserie Amintiri (Sura Bancu)

Autor Ioana Tatiana Geambasu

13.00 Cantec si joc la iarmaroc…

Ansamblul folcloric Florile Tarnii - Tarna Mare, jud. Satu Mare

Coordonator – Mariana Konosi

13.45 Taraful Daniel Badoi si Cornelia Tihon

14.15 Calusarii din Prundu – Prundu, Giurgiu 

Coordonator – Marian Andronache 

14.45 Veselie … la Sfantul Ilie! – cantece populare 

Mariana Stanescu, Andreea Haisan, 

Alin Suceveanu, Gabriel Dumitru  

17.00 Prezentare audiobook – Vechi povestiri mineresti 

Lectura – Zoltan O. Butuc

Prezinta – actorul Alexandru Nicolae Mihai 

9.00 – 19.00 – Targul mesterilor populari

14.00 – 16.00 – Atelier tapiserie*  (Sura Bancu)

 Profesor coordonator Ioana Tatiana Geambasu

*Atelier cu participare gratuita pentru copii si adulti in limita a 10 locuri

– 19.00 – Ia poftiti la iarmaroc, de cumparati, de va tocmiti, de va minunati!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Evenimente pentru copii Evenimente pentru parinti

Articole recomandate

Citeste si despre