Despre lohii (sangerare vaginala dupa nastere)

/ / Modificat: 2017-02-13
Despre lohii (sangerare vaginala dupa nastere)

Lohiile sunt o scurgere vaginala ce survine in mod normal dupa nastere. Lohiile sunt compuse din cheaguri de sange, din resturile de membrane ("caduca uterina") si dintr-o zemuire a plagilor vaginului si colului uterin.

Lohiile apar in perioada postpartum, care se intinde intre nastere si reaparitia fluxului menstrual. Perioada postpartum dureaza aproximativ sase saptamani atunci cand mama nu alapteaza, mai mult atunci cand ea alapteaza.

In absenta alaptatului, primul flux menstrual reapare la aproximativ 45 de zile dupa nastere. In cazul in care alapteaza, revenirea fluxului menstrual are loc in mod obisnuit intre a 10-a si a 12-a saptamana dupa nastere. In ambele cazuri, revenirea fluxului menstrual este uneori precedat de o ovulatie.

Dupa delivrenta, fie ca este naturala sau prin operatie de cezariana, uterul se contracta formand un bulgare ("glob uterin"). Apoi, el isi regaseste treptat dimensiunile (8 centimetri in inaltime) si greutatea (70 de grame) avute anterior sarcinii. Aceasta retractie este insotita de contractii uterine dureroase a caror intensitate creste odata cu numarul de nasteri si dureaza doua, pana la sase zile.

Timp de aproximativ 3-6 saptamani dupa nastere apar pierderile sangvine numite lohii. In primele zile acestea sunt de un rosu intens, apoi devin rozalii, ulterior culoarea poate ajunge pana la alb-gabui si inceteaza intre saptamanile 3-6. Sangerarea se poate opri temporar si apoi sa revina sau poate fi ca o sangerare menstruala.

Cat va dura sangerarea dupa nastere?

In primele cateva zile dupa nastere s-ar putea sa vezi un volum mai mare de sange decat la o menstruatie normala. Sangerarea poate include si cheaguri de sange. Prima data cand te vei ridica din pat s-ar putea sa iti curga mai mult sange, pentru ca atunci cand stai intinsa in pat sangele se aduna in vagin.

S-ar putea sa sangerezi 2-3 saptamani sau chiar pana la 6 saptamani dupa nastere. Volumul sangelui se va diminua treptat. Lohiile de culoare rosie nu ar trebui sa persiste mai mult de doua saptamani, desi daca incerci sa te fortezi si sa faci prea multe lucruri odata s-ar putea sa reapara. Acesta este un semn ca ar trebui sa te odihnesti un pic si sa depui mai putin efort.

Trebuie sa fac ceva in legatura cu lohiile?

Nu chiar, dar asigura-te ca ai destule absorbante speciale pentru perioada dupa nastere (se gasesc in farmacii sau iti poti face tu din vata acoperita cu tifon) inainte sa ajungi la spital.

Absorbantele normale nu sunt recomandate pentru ca pot introduce bacterii in uterul tau, care inca se vindeca, si pot cauza infectii. Ele pot, de asemenea, sa provoace iritatii daca ai dat nastere prin metoda naturala.

Cand ar trebui sa ma ingrijorez?

Suna-ti de urgenta medicul daca sangerarea:

  •  Imbiba mai mult de un absorbant pe ora – poate fi un semn de hemoragie postpartum. O urma de placenta s-ar putea sa fi ramas inauntru sau uterul nu se micsoreaza cum trebuie;
  •  Ramane de culoare rosie si curge in cantitate mare dupa prima saptamana si jumatate;
  •  Revine la culoarea rosu aprins pentru patru sau mai multe zile dupa nastere si nu se amelioreaza cu odihna la pat;
  •  Are cheaguri mari de sange sau, desi au trecut cateva zile de la nastere, cheagurile de sange persista;
  •  Miroase urat si ai febra si/sau frisoane.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dupa nastere Cheaguri de sange la ciclu

Articole recomandate

Citeste si despre